Mathilde kæmper for en plads på U16-landsholdet

0
1692

Mathilde Burgaard fra Varde har med sine kun 14 år, fået debut i U18DM-rækken i en tidlig alder. Til daglig spiller hun på U16 Vest holdet i Varde, men det er også blevet til en del U18DM kampe hen over efteråret og opstarten til forårssæsonen, fordi klubbens U18DM målmand har været ramt af en skadesperiode. Læs interviewet med Mathilde Burgaard her:

Af Andrea Signe Trolle

”Det fedeste ved at være målmand er, at jeg er så kampafgørende. Min præstation kan få betydning for det antal point vi får med. I en typisk kamp på har jeg cirka 5-8 aktioner og der er der ikke plads til fejl. Det giver mig et enormt kick og holder mig skarp i kampene. Jeg spiller på Vardes U16-hold, men får også en del U18DM kampe, hvilket jeg synes er vildt spændende og udfordrende.”

Sådan fortæller den 14-årige målmand Mathilde Burgaard fra Esbjerg, der til daglig pendler til Varde for at spille på klubbens U16 eller U18DM hold. Men vejen frem til U18DM starterde for syv år siden, da Mathilde begyndte til fodbold på et drengehold i Jersing, inden hun som U13 spiller skiftede til Varde:

”Jeg har ikke altid stået på mål, men størstedelen af tiden har jeg. Som syv årig startede jeg til fodbold i Jersing med nogle drenge, fordi der ikke var et pigehold og dengang spillede jeg i marken. Især drengetræningen har givet mig nogle væsentlige tekniske færdigheder, som jeg også ser som en af mine spidskompetencer i dag. Jeg synes, at jeg er rigtig god med fødderne og i det opbyggende spil, fordi jeg har fået nogle tekniske kvaliteter ved tidligere at have spillet i marked og med drenge,” fortæller Mathilde.

Drømmer om landsholdet

Der er heller ingen tvivl om, at det er en ambitiøs pige, som FODBOLD FOR PIGER har  i røret. Hun har trænet uafbrudt i syv år og går i en eliteklasse, så fodbolden nu fylder endnu mere i hendes hverdag:

”Efter sommerferien startede jeg i 8. Klasse i en eliteklasse på Bohrskolen, hvor jeg har to morgentræningspas og et styrketræningspas ved siden af holdtræningen. Jeg har derfor to morgentræningspas, tre aftentræningspas to styrketræningspas ved siden af enten turneringskampe eller træningskampe. To af træningspassene er målmandstræning og netop dem går jeg meget op i, fordi de har så stor betydning for min udvikling.”

Mathilde er en del af DBU’s U15 Vestcenter, der til sommer bliver lagt sammen med Østcenteret og gjort til U16-landsholdet efter sommerferien. Hun har derfor et stort fokus på sin udvikling, så hun kan nå sit mål:

”Det vigtigste for mig er at udvikle mig så meget som muligt, så jeg kan komme med på U16-landsholdet. Jeg kæmper derfor ekstra meget for tiden. Men jeg føler også, at der er gode muligheder for mig, fordi jeg spiller i en klub med en masse dygtige trænere og et rigtig godt træningsmiljø. Jeg arbejder derfor meget hårdt på at få en plads på landsholdet,” siger hun.

Træning med videooptagelser

Mathilde fortæller, at det især er hendes målmandstræning, der har stor prioritet hos hende. Der har hun mulighed for at gå i dybden med de helt små detaljer, som kan udvikle hende og gøre hende til en endnu bedre målmand. Og der er især én træningsmetode, som ifølge Mathilde, er meget brugbar for målmænd:

”Jeg tager ofte en videooptagelse af mig selv i træningssituationer og går efterfølgende ind og snakker med min målmandstræner om, hvordan jeg kan gøre finjustere de små ting. Der går vi rigtig meget i dybden med de små detaljer, som virkelig kan udvikle mig. For eksempel hvis min målmandstræner synes, at jeg har nogle udfordringer på modstandernes indlæg, så sætter han en øvelse op, mens han filmer øvelsen og min præstation i øvelsen. Derefter går han ind og retter på det jeg kan gøre bedre under øvelsen og det kan jeg så bruge til at forbedre mig.”

Idol og fremtidige mål

Mathilde beskriver sig selv som en glad pige, der altid er klar til at prøve nye udfordringer og grænser af. Derfor har hun også sat sig store mål for sin fremtidige fodboldkarriere, som hun håber på at kunne realisere:

”På den lange bane, der kunne det være sindssygt fedt at komme til udlandet og prøve at spille. Jeg kunne vildt godt tænke mig at komme til USA og prøve at være keeper på et hold derovre, fordi det ville være vildt spændende, da kvindefodbold jo er så stort derovre. Men lige nu arbejder jeg bare på at fastholde min udvikling og få en masse fede kampe på både U16 og U18.”

Mathildes drømme om USA hænger også sammen med, at Mathilde især har et målmandsforbillede. Den amerikanske spiller Hope Solo, som til daglig spiller Seattle og er målmand for det amerikanske landshold, er nemlig Mathildes helt store inspiration:

”Mit idol er den amerikanske spiller Hope Solo. Hun er en utrolig dygtig spiller, som altid har en meget imponerende præstation på banen, som jeg er stor fan af. Hun er vanvittig dygtig, fordi hun er en meget modig målmand, som altid går meget modigt ud til bolden. Derfor har hun nogle vanvittige målmandspræstationer, som jeg er meget inspireret af”

Afslutningsvist i interviewet fortæller Mathilde, men at hun selvfølgelig håber på, at der bliver flere U18 DM kampe i fremtiden. I denne weekend har hun til gengæld vogtet målet for Vardes U16 hold i forårssæsonens anden kamp. Den blev spillet fredag aften og endte med en sejr på 2-4 til Varde over Højer/Tønder.