I AaB’s kvinde-/pigeafdeling er der stort fokus på skadesforebyggende træning

0
1025

Over 80 spillere og forældre fik input om skadesforebyggende træning i AaB’s kvinde-/pigeafdeling

Af AaB web/presseafdeling

KLUBNYT Torsdag d. 30. marts var alle spillere i AaB’s kvinde-/pigeafdeling samlet til et interessant og super aktuelt oplæg om skadesforebyggende træning. De to oplægsholdere – Mariann Gajhede og Morten Skjoldager – fra Fysio Danmark – Arkadens Fysioterapi, formåede at trække over 80 spillere og forældre til seancen, som var delt op i to alderstilpassede oplæg: et for de yngste og et for de ældste.

Ud over, at de begge er dygtige fysioterapeuter, så skinnede det også igennem, at deres fodboldfaglighed ikke manglede noget. Mariann har været professionel fodboldspiller i 16 år – bl.a. som fuldtidsprof i Linköpings FC i Sverige, og så har hun spillet over 100 landskampe. Lige nu er Mariann træner i AaB’s drengeafdeling for U12 og besidder en UEFA A-licens. Morten er fysioterapeut for det danske herrelandshold og for AaB’s Superligatrup.

Oplægget handlede om skadesforbyggende træning, behandling af skader samt præsentation af en app, som skal gøre det nemmere og mere effektivt for spillerne i AaB’s kvinde-/pigeafdeling at få hurtig og korrekt behandling, når der opstår skader.

”I AaB’s kvinde-/pigeafdeling er vi yderst tilfredse med den samarbejdsaftale vi har med Arkadens Fysioterapi”, fortæller Andreas Friis Andersen, som sammen med Mette Hald varetager den fysiske træning og den skadesbehandling, som det er muligt at varetage internt i klubben. Andreas fortæller videre: ”aftalen betyder, at vores U16 hold og U18 DM én gang i ugen året rundt træner inde hos Arkadens Fysioterapi, hvilket sikrer, at vi som klub lever op til U18 DM licensen og samtidig frigiver vores egne interne fys-ressourcer til andre hold i afdelingen”.

AaB’s 1. divisions kvinder har fysisk træning under vejledning af Andreas én gang pr. uge, og sammen varetager Mette og Andreas den fysiske træning for U15.

På U13 + U14 foretager trænerne selv den nødvendige skadesforebyggende træning, og i foråret 2017 styrkes dette ved, at der indføres et koncept omkring forberedelsestræning – herunder knækontrol. Dette er et nyt initiativ inspireret af et svensk forskningsprojekt med titlen: ”Knäkontrollstudien i svensk flickfotboll”. Mariann Gajhede fortæller at: ”Ideen med forberedelsestræning er, at den skal erstatte den normale opvarmning ved at “forberede” kroppen til det, den skal ind at gøre i stedet for kun at tænke på at blive varm. Heri indgår både skadesforebyggelse og øvelser som gør spillerne klar til træningen og dermed kan forbedre præstationen”. Mette Hald siger i forlængelse heraf: ”I AaB vil vi også gerne implementere dette, så det bliver ligeså naturligt, som det er i Sverige og en del af vores fodboldkultur”.

Ud over den skadesforebyggende træning og styrketræningen i AaB’s kvinde-/pigeafdeling, så er der også et tilbud til alle spillere om at få vurderet og behandlet skader i klubben. Dette varetages af Andreas og Mette, som forhåbentlig med tiden får mindre at se til nu, hvor fokus jo netop er at forebygge skaderne i at opstå.

Som et nyt initiativ kan spillerne i AaB nu også få mulighed for at lave individuel skadesforbyggende træning og genoptræning på græsset sammen med Mariann Gajhede. Mariann siger: ”Dette skal ses som en hjælp til skridtet fra træningslokalet til fodboldbanen, og fordelen er, at spilleren kan få testet fodboldspecifikke bevægelser og øvelser på fodboldbanen efter et skadesforløb, inden de går ind i fuld træning med holdet”.

Morten Klessen, som har det sportslige ansvar i AaB’s kvinde-/pigeafdeling er meget tilfreds med samarbejdsaftalen med Arkadens Fysioterapi som en supplement til det, afdelingen kan tilbyde via egne fysioterapeuter. Morten udtaler: ”Aftalen med Arkaden Fysioterapi betyder, at vores spillere har mulighed for hurtig udredning og omgående indsats overfor akutte skader, hvilket er afgørende for hele skadesforløbet samt ikke mindst skadesperioden”.

Finn Christensen, som er træner for U18 DM holdet, er også godt tilfreds med setup’et i AaB og med samarbejdet med Arkadens Fysioterapi: ”Dialogen, tilbagemeldingerne og træningsplanlægningen mellem mig som træner og den fysioterapeut, der har undersøgt og vejledt mine spillere – hvad enten det er vores egne interne fysioterapeuter eller dem hos Arkaden – er afgørende vigtig i forhold til at få spillerne styrket tilbage efter en skade, og det må jeg sige, fungerer rigtig fint”.