Det kører for talentudviklingen i Team Odense Q

0
2965

Det går godt med talentudviklingen i Team Odense Q. Så godt, at Team Odense Q var den klub med flest spillere med på det seneste U16-landsholdet. FODBOLD FOR PIGER har snakket med U18 DM-holdets cheftræner Bo Sundahl og anfører Malaika Din Hashmi for at få en forklaring på, hvorfor det går så godt.

Af Solveig Valbjørn

Kigger du på tabellen, så ligger Team Odense Q på en niendeplads med 23 point i U18 DM. Men med den nyeste U16-landsholdsudtagelse ser billedet pludselig anderledes ud.

Hele 6 spillere skal nemlig repræsentere Danmark når U16-landsholdet skal deltage i dette års UEFA Development Tournament i Irland. Turneringen spilles fra den 15-19 maj, og med seks udtagne spillere er det altså knap en tredjedel af landsholdet, som kommer fra Team Odense Q.

Bo Sundahl træner pigerne i Marienlyst. Foto: Ulrik Bredegaard

Stort opland og stærke årgange

Cheftræner Bo Sundahl er glad for udviklingen, og fortæller at succesen skyldes en kombination af mange forskellige ting:

“Lige præcis de fynske årgange 2001 og 2002 har altid ligget med helt fremme på landsplan og har haft flere spillere med på DBU U15 centeret end normalt. Det er det fine arbejde som er gjort rundt omkring i klubberne, som vi lukrerer på nu. I Team Odense Q regi har vi mere end 18 spillere som har været med omkring DBU U15 og mere end 30 piger som var tilknyttet DBU U14 centeret. Med så mange dygtige piger samlet så er det selvforstærkende, idet de presser hinanden til træning og kamp,” lyder det fra Bo Sundahl.

Team Odense Q blev grundlagt i 2016, hvor Boldklubben Marienlyst gik sammen med Tarup Paarup Idrætsforening om at skabe en fælles overbygning med et sammenhængende træningsmiljø for pigeungdom fra U10 til U18. Denne nye overbygning ser Bo Sundahl som en klar fordel:

“Vi har med Team Odense Q lykkes at lave en overbygning mellem TPI og Marienlyst som samler store dele af Fyn i projektet og har i de nuværende U18 / U16 truppe spillere som er opfostret i klubber med gode pigemiljøer som f.eks. Tåsinge og Dalum. Vi repræsenterer således et stort opland og vil derfor naturligt også have flere kandidater end for eksempel de DM klubber som ligger tættere på hinanden.”

Anfører på Team Odense Qs U18 DM-hold Malaika Din Hashmi ses som nr. 3 fra venstre.

Godt træningsmiljø

Holdets anfører Malaika Din Hashmi er selv en del af U17-landsholdet, og hun mener, at fremgangen skyldes et godt træningsmiljø med fokus på den enkelte spillers udvikling:

“Jeg tror det skyldes, at der i Team Odense Q er meget fokus på den enkelte spillers udvikling. På den måde arbejdes der helt ned i detaljer med spillernes spidskompetencer og ekstra hårdt på de punkter, hvor der mangler lidt. Og så er der bare rigtig mange dygtige trænere til rådighed i klubben, som ønsker at udvikle spillerne så meget som muligt,” fortæller Malaika.

Udover det gode træningsmiljø, er der i Team Odense Q også stort fokus på at træningsfaciliteterne skal være i orden, hvilket er endnu en grund til at det går så godt:

“Vi er langt fra i mål med vores ambitioner omkring vores TOQ Talentcenter, men vi har allerede nu fået skabt nogle fine rammer for pigerne. Kan i flæng nævne adgang til 3 kunstgræsbaner, 3 trænere med A licens, sundhedssektor dedikeret til U18 og U16, samarbejde med efterskolerne Hjemly og EVN, samarbejde med Odense Q (senior). Når man kombinerer disse rammer med 30-35 motiverede og seriøse piger, så begynder det at ligne noget,” fortæller Bo Sundahl.

Heldig timing

Cheftræner Bo Sundahl erkender dog også at succesen i Team Odense Q også har krævet en portion held:

“Vores U18 DM trup består af overvejende U16 spillere og vi spiller fast med 8-10 U16 spillere i kampene, så disse piger har fordel af masser af spilletid på højt niveau. Men ligesom med alt andet i fodbold, så kræver succes også en hvis portion held og marginaler. Vi havde en rigtig god spillemæssig periode fra november til marts, hvor landstrænerne så mange af vores kampe. For eksempel slog vi rækkens suveræne tophold, Kolding, hele 3 gange i denne periode. Så jeg er ikke i tvivl om at flere af spillerne i denne periode spillede sig ind bevidstheden hos landstrænerne,” afslutter Bo Sundahl.