Silke håber pigefodbolden bliver styrket på Bornholm

0
2404

14-årige Silke Kofoed fra Bornholm ofrer det meste af sin kalender på fodbold. Hun spiller til daglig central midtbane for Elite Bornholm, der spiller i U16 Elite Øst rækken, men det er ikke altid helt nemt, når man bor på Bornholm. Hun har fortalt sin historie til FODBOLD FOR PIGER. Læs med her:

Af Andrea Signe Trolle

Når kalenderen skriver fredag morgen, kan Silke Kofoed fra Bornholm vågne op til en træningsfri dag. Dem er der ellers ikke mange af, når man som Silke spiller på to hold på en gang. Hun er nemlig blandt de bedste U16 pigespillere på Bornholm, og derfor spiller hun både i sin lokale klub Nexø og for sammenslutningen Elite Bornholm:   

”Jeg spiller både i min lokale klub Nexø, men også for Elite Bornholm, som er klub der samler de bedste piger og drenge fra Bornholm til hold og spiller mod hold fra Sjælland. Derfor træner jeg mandag med Nexø og så tirsdag med Elite Bornholm. Onsdag spiller jeg kamp for Nexø mod andre hold fra Bornholm, hvor pigerne fra Elite Bornholm spiller. Om torsdagen træner jeg igen med Nexø inden jeg har fri fredag, hvorefter jeg om lørdagen spiller kamp for Elite Bornholm. Det kan være lidt hårdt at skulle få det hele til at hænge sammen med begge hold, men det er super fedt at spille på de to hold, fordi jeg udvikler mig og møder en masse nye mennesker,”

At spille for Elite Bornholm betyder mange rejser til Sjælland, fordi holdet spiller i U16 Elite Øst rækken, hvor hver anden kamp spilles på udebane. Men de lange ture sætter Silke Kofoed stor pris på, fordi det bringer holdet tættere sammen – både på godt og ondt:

”Det er lidt specielt, at jeg spiller på hold med dem, som jeg også spiller imod i hverdagene. Men der er de lange ture vigtige, for de giver et unikt fællesskab. Men hvis vi har taget en lang tur til Sjælland og taber, så er det rigtig vigtigt, at vi får snakket hele kampen igennem. Det er en god måde at komme videre, hvis vi båder snakker om det der var positivt og det der var negativt i kampen. For det er en lang tur, når vi har tabt og der bliver for det meste også sovet på vej hjem, hvis vi har tabt, hvorimod hvis vi vinder, så er det altid en super god tur hjem,” fortæller Silke.

Silke Kofoed

Begrænsede muligheder på Bornholm

Selvom Elite Bornholm har været en væsentlig brik i styrkelsen af elitemiljøet på Bornholm, så pointerer Silke flere gange, at det stadig ikke altid er helt nemt at være elitefodboldspiller på Bornholm:

”Nogle gange kunne jeg godt ønske, at jeg boede på Sjælland, fordi mine udviklingsmuligheder på Bornholm er begrænsede. Det er også årsagen til, at jeg ikke altid tænker over, at jeg kan blive til noget inden for fodbolden. Pigefodbold er ikke særlig stort og alle er klar over, at hvis de vil nå langt med fodbolden, så er de nødt til at flytte fra Bornholm, for når du når en vis alder, så har du kun begrænsede muligheder.”

En af de væsentligste udfordringer er, at Elite Bornholm kun findes i årgangene U14 og U16, hvorefter der ikke er et elitehold på Bornholm. Det betyder, at mange af de store talenter fra Bornholm stopper i denne alder og det er ifølge Silke en ærgerlig udvikling for pigefodbolden på Bornholm:

”Efter sommer har jeg et år tilbage på U16, så det er helt fint. Problemet er, at efter U16, så er der ikke mere Elite Bornholm, men kun klubber og der er mulighederne også begrænsede i den alder. Derfor slutter elitefodbold for piger når man når 16 års-alderen og generelt er der rigtig mange, som vælger at stoppe til fodbold i den alder. Andre tager på efterskole et år for at spille, men de vender oftest tilbage igen året efter, hvor de så stopper i stedet,” fortæller Silke.

Håber på styrkelse af pigefodbolden på Bornholm

Når du er en ambitiøs spiller, som Silke Kofoed, er det derfor ikke helt nemt at nå til tops med fodbolden som bornholmer. Derfor håber hun på, at der vil ske ændringer i fremtiden, som kan gøre det mere attraktivt for spillere at fortsætte med at spille elitefodbold på Bornholm:  

”Jeg håber på, at der i fremtiden vil blive gjort en indsats for at forbedre forholdene for piger, som spiller på Bornholm. Det er super ærgerligt, at der er så mange, som stopper, når de bliver 16 år, men det er heller ikke overraskende, da Elite Bornholm ikke går længere. Der er mange gode spillere, som er over 16, men de kan ikke spille på et særlig højt plan længere og derfor mister vi nogle rigtig dygtige spillere. Men jeg har et mål om at bliver så dygtig som muligt, selvom pigefodbolden stadig ikke er så langt på Bornholm,” fortæller Silke og pointerer efterfølgende, hvordan hun tror forholdene kan blive forbedret:

”Jeg tror det kræver, at der er nogle trænere og spillere, som er villige til at gøre en indsats for at starte noget nyt op for de ældre pigetalenter på Bornholm. Dengang Elite Bornholm blev etableret, så var det et stort skridt i den rigtige retning, men nu håber jeg bare, at der også kan komme nogle løsninger til når jeg bliver 16.”