Trænere og kammerater til kamp for udvisningstruet U13-spiller

0
1945

13-årige Lung Galau fra Hvalsø IF er et af klubbens mest talentfulde spillere. Men Lung, der er flygtning fra Myanmar, står til at blive udvist til Rumænien sammen med sin familie. Klubben og kammeraterne kæmper for at forhindre udvisningen

Af Steen Trolle

Onsdag i sidste uge scorede 13-årige Bawlung Galau to gange for sin klub Hvalsø, som vandt 5-2 over Sundby Boldklub i forårets sidste kamp i Elite Øst serien. Det var hendes mål nummer ni og ti i denne sæson, hvor hun har scoret 10 ud af holdets 30 mål.

Spørgsmålet er bare om Lung, som hun kaldes, får lov til at score flere. Lung og hendes familie står nemlig til at blive udvist af Danmark, som vil sende hende til Rumænien. Det sker allerede tirsdag, hvis ikke det lykkes at få standset udvisningen.

Galau-familien er FN-kvoteflygtninge fra Myanmar (det tidligere Burma). De blev oprindeligt sendt til Rumænien, som tog imod dem via FN-systemet. Men forholdene i Rumænien var så dårlige, at familien valgte at rejse videre til Danmark. Her har de boet siden 2012, og de sidste to år har Lung spillet fodbold i Hvalsø, hvor hun ifølge klubben er en meget talentfuld spiller.

Lung med sine holdkammerater, som kæmper hendes sag. Foto fra facebook

Meget vellidte

Men familien skal sendes retur til Rumænien, fordi det var det EU-land, hvor de oprindeligt fik asyl. Står det til kammerater, familier og trænere i Hvalsø, så bør udvisningen dog annulleres. For Lung og hendes familie er meget vellidte og interesserede i at blive integrerede, og de går en meget usikker fremtid i møde, hvis de bliver sendt retur til Rumænien, hvor familien, som tilhører det etniske mindretal Kachin-folket, risikerer at havne på gaden.

”Familien snakker næsten alle sammen godt dansk og de går i skole/arbejder gode steder og får den hjælp de skal have, og det mad og medicin de har brug for. Vi kan ikke se, at det er fair at man sender en familie som har det godt og ikke gør nogen fortræd, tilbage til et land hvor at de ikke har et hjem, mad eller medicin til deres syge far.” som en af Lungs holdkammerater skriver til Ekstra Bladet, som mandag skrev om sagen.

I sidste uge demonstrerede klubkammerater, skolekammerater og borgere i Hvalsø til fordel for Lung og hendes familie. Foto fra facebook

Fakkeloptog

Klubben arrangerede i sidste uge et fakkeloptog i Hvalsø for at protestere mod udvisningen. Samtidig har trænere og klubformand i Hvalsø IF bidraget til et større dokumentationsmateriale om udvisningssagen, som er sendt til politikere og myndigheder. Heri skriver de blandt andet:

”Lung er et kæmpe fodboldtalent – måske det største pigetalent, som Hvalsø IF Fodbold nogensinde har fostret. Hendes forbillede er den brasilianske stjernespiller Neymar – og det ses tydeligt på hendes spil! Lung studerer Neymars teknik og tricks, og så øver hun sig i at udføre de samme ting, hvilket hun også viser eksempler på i kampe med snævre driblinger og finter”.

”Foruden at være en helt igennem fantastisk fodboldspiller, så er Lung også en fantastisk holdkammerat. Hun er en vellidt, værdsat og elsket holdkammerat. Hun er altid smilende og glad – både på og udenfor banen. Hendes store glæde og smil på banen er direkte smittende”.

Hvalsø IF har indstillet Lung til DBUs U14-talenttræning i den kommende sæson. Spørgsmålet er så, om hun får mulighed for at deltage.

Du kan læse Ekstra Bladets artikel om sagen her. Der er også oprettet et facebookside til støtte for Lung og hendes familie. Du finder siden her.