Fra landsholdsfodbold til atletik på topplan

0
6363

For lidt over et halvt år siden var Ida Kathrine Karstoft på kontrakt på 3F-holdet i Brøndby, men efter mange perioder med skader mistede hun lysten til fodbold. I stedet blev hun spottet af Sparta, som så potentiale i den lynhurtige spiller, og nu dyrker Ida atletik på højeste plan. FODBOLD FOR PIGER har snakket med det unge løbetalent. Læs med her:

Af Andrea Signe Trolle

Det er de færreste personer, som kan prale af at have været på landsholdet inden for to sportsgrene. Men en af de få som kan, er 21-årige Ida Kathrine Karstoft, der til daglig studerer markedsføringsøkonomi på Copenhagen Business Academy. Hun flyttede til København for knap to år siden efter at have underskrevet en kontrakt med Brøndbys 3F-hold – men efter 1,5 år i truppen opsagde hun kontrakten, skiftede fodboldstøvler ud med pigsko, og med en personlig rekord på 12,32 sekunder på 100 meteren, er hun nu blandt Danmarks helt store atletiktalenter på 100 og 200 meter sprintdistancen:

”Jeg flyttede til København for at spille fodbold i Brøndby. Jeg havde regnet med at det skulle være omdrejningspunktet for hele mit liv, men fra begyndelsen havde jeg mange skader i lår og knæ, så jeg kom aldrig ordentligt i gang i Brøndby. Men under et genoptræningspas observerede vores fysiske træner Michael Jørgensen mig, som også er træner i Sparta. Han spurgte derfor om jeg nogensinde havde overvejet at begynde til løb.”, fortæller Ida Kathrine.

Efter snakken var det til gengæld ikke Idas første tanke, at hun skulle skifte fodboldbanen ud med en atletikbane. Alligevel tog hun med ind til Sparta, hvor hun blev testet – og det fik Ida til at genoverveje situationen:

“Jeg begyndte at træne en gang om ugen med Michael. Han hjalp mig også med min hjernerystelse og sikrede, at jeg fik den rigtige behandling. Jeg havde derfor pludselig én, som fulgte mig hele tiden og det gav mig en helt fornyet selvtillid, som jeg havde manglet til fodbolden til sidst. Atletiktræningen blev højdepunktet i min hverdag, og det gik op for mig, at jeg ikke længere var glad for at spille fodbold. Selvom det lyder meget kliché, så er det vigtigste jo at være glad for det man laver, så derfor besluttede jeg at fortsætte med atletik.”

Foto: Michael Christiansen 

Fra fodboldens A-landshold til atletik-ungdomslandshold

Der skulle ikke gå mere end en måned efter Ida var startet til atletik før hun overraskende fik kvalificeret sig som repræsentant for Danmark til Nordkampen – et anerkendt atletikstævne for de bedste atleter i de nordiske lande – og det har efterfølgende givet hende en masse oplevelser med på vejen:

”Efter mit første løb blev jeg udtaget til Nordkampen med landsholdet i Finland.. I atletik bliver du udtaget til landsholdet på baggrund af din tid og lige pludselig var min tid den næste i rækken, da der kom et par afbud. Jeg tænkte, at det simpelthen ikke kunne passe, at jeg blev udtaget til landskamp efter kun en måned med atletik – men det gjorde det og jeg havde en super oplevelse, hvor jeg løb op til min personlige rekord. Efterfølgende har jeg været til stævner i Belgien, Finland og Sverige, så jeg får en masse oplevelser med atletikken.”,

Fra holdsport til i ego-sport

Det har uden tvivl været en stor ændring for Ida Kathrine at skifte holdsport ud med en individuel sport. Det kræver både en hel del fysisk – men også en helt anden mentalitet. Men det er blandt andet en af de faktorer omkring atletikken, som tiltrækker Ida Kathrine:

”Alle er forskellige og hele den mentalitet, som atletik kræver, er bare meget mere mig. I starten frygtede jeg, at løbetræningen ville blive ensom, men det er jeg blevet meget positivt overrasket over. Jeg træner ofte sammen med en gruppe, så helt alene er jeg heller ikke. Men forskellen fra fodboldtræninger er, at alle træningspas er til for at jeg bliver bedre og det er utrolig tilfredsstillende på mange måder.”, fortæller Ida og tilføjer:

”Det lyder egoistisk, men det også er en egoistisk sport. Til fodbold stod jeg også til regnskab for holdkammeraterne, trænerne og alle dem ude på sidelinjen, men her står jeg kun til regnskab for mig selv hvis jeg laver fejl og det synes jeg er nemmere at håndtere.”

Den individuelle træning har også en stor fordel i forhold til Idas risiko for at få skader. Træningspassene bliver nemlig tilpasset efter hendes behov, så hun har mulighed for at regulere det, så snart kroppen begynder at sige fra:  

”Jeg træner minimum fem gange om ugen. Lige nu har jeg lidt overbelastning, men det er også nogle nye muskelgrupper jeg bruger nu i forhold til da jeg spillede fodbold. Det er også nemmere at sige fra til en atletiktræning, fordi den kun handler om mig. Hvis jeg sagde fra til en fodboldtræning, så havde det betydning for om jeg skulle spille den kommende weekend. Her kan jeg sagtens sige fra, hvis det nu for eksempel trækker i baglåret, og så springer vi et par øvelser over. Der er derfor lidt mere kontrol over, hvor meget jeg kan og vil træne.”

Ida Kathrine Karstoft tilbage i 2013

Fremtiden er uvis

Det er imponerende hvor langt Ida Kathrine Karstoft er nået efter knap et halvt år i atletik-verdenen. Ved siden af et fuldtidsstudium på Copenhagen Business Academy og et deltidsjob i butikken Ganni er hun blevet et af Danmarks helt store talenter. Men alligevel så tager Ida det helt stille og roligt med sin nye passion – for det vigtigste for hende er, at hun er glad for det hun laver:  

”Jeg ved ikke endnu, hvad mine mål er med atletik. Jeg vil heller ikke sætte overliggeren for højt, men det bliver ikke næste år jeg slår rekorder, så skulle det nærmere være en femårsplan. I forhold til landsholdet, så er det lidt anderledes end ved fodbolden. Du kvalificerer dig fra gang til gang ud fra dine tider. Så min fremtid på landsholdet afhænger simpelthen af mine kommende tider. Men så længe jeg er glad for at løbe, så bliver jeg ved.”, afslutter Ida.  

Foto: Michael Christiansen