Licensliga og træning med drenge skal løfte kvindefodbold

0
952
Hvad betyder elitefodbold for kvinders knoglesundhed, biologiske aldring mv. Det skal en gruppe forskere nu undersøge. Arkivfoto: Steen Trolle

Fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt, der er formand for DBUs kvindekommission, ser en licensbaseret topliga og fællestræning med drenge som to af vejene til at løfte danske kvindefodbold

Af Steen Trolle

Fælles træning mellem piger og drenge og en licensbaseret topliga, som klubberne skal ansøge om at blive en del af. Det bliver formentlig nogle af de anbefalinger, som DBUs særlige kvindekommission kommer med, når de skal give deres anbefalinger til, hvordan kvindefodbolden styrkes i Danmark.

Kvindekommissionens formand, fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt, er i disse dage på besøg ved EM i Holland, og her har hun overfor Ritzaus Bureau løftet sløret for nogle af de tanker hun gør sig om kvindefodbold. En af tankerne er en licensbaseret liga a la England, hvor Det Engelske Fodboldforbund (FA) er gået fra amatør- til fuldtidsprofessionelle kvindehold. En model, der har fået nogle af de store herreklubber i Premier League til at lancere kvindetophold.

”I England får klubberne licenser og skal leve op til en række krav for at spille i de to øverste ligaer. Det er spændende. Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan bruge licenser til at skabe incitamenter til, at de store danske klubber (hos herrerne, red.) også har dygtige kvindehold,” siger Helle Thorning Schmidt til Ritzau, som nævner Everton som den seneste klub fra Premier League, der nu har fået godkendt et hold i den bedste kvindeliga.

”Vi må lære af udlandet. Jeg synes, at det var spændende at høre FA, og når FA siger, at det er vejen frem, er det vores pligt at lytte,” siger Helle Thorning Schmidt.

Træn med drenge

Eks-statsministeren fortæller også om et møde hun har deltaget i med den tidligere tyske topspiller Nadine Kessler, der i 2014 blev kåret til verdens bedste. Nadine Kessler fortalte, at hun trænede med drenge til hun var 14-15 år.

”Det er lidt kontroversielt, men vi er nødt til at overveje det i Danmark, for det er en ret vigtig ting. Det bliver nok en af vores anbefalinger,” siger hun.

Helle Thorning-Schmidt har under sit ophold ved EM talt med mange af de danske landsholdsspillere. Her har hun hørt, hvordan spillerne i udenlandske klubber har betydeligt bedre forhold end i Danmark og det får hende til at konstatere, at Danmark er sent ude.

”Jo mere jeg dykker ned i det, jo mere kan jeg se, at vi er bagud i Danmark i forhold til lande som Norge, Sverige, England og Tyskland. På en måde er jeg skuffet over, at vi ikke har gjort det før. På den anden side er der nogle døre, der er ret nemme at sparke ind,” siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.