Bænkevarmer? Sådan bevarer du din motivation

0
1914

FODBOLD FOR PIGER har talt med sportspsykologisk konsulent Janne Mortensen fra Mental Motion om at bevare glæden ved fodbold, selv om man havner på bænken

Af Astrid Trolle

Er du en af de mange fodboldpiger, der har prøvet at sidde på bænken i en kortere eller længere periode? Så ved du også, at det kan være svært at bevare motivationen, hvis man tit skal starte ude til kampene og ikke får særlig meget spilletid.

Så hvad gør man for at bevare sin motivation? Det har jeg snakket om med sportspsykologisk konsulent Janne Mortensen, som blandt andet arbejder med U16 og U17 ungdomslandsholdene. Hun giver her en række gode råd til dig, som kæmper med motivationen.

Hvordan holder man motivationen?

”Man skal huske på, at motivationen er der ikke for evigt. Man skal lære, at acceptere at ens motivation kommer og går. Derudover skal man også finde ud af, hvad der motiverer en som fodboldspiller,” siger Janne Mortensen.

Hvad er vigtigt at huske på, når man bliver smidt på bænken?

”Forskning viser, at de fleste som går hele vejen, er fodboldspillere som også har siddet på bænken i deres ungdomsår. Grunden er, at hvis du i en tidlig alder lærer ikke at blive slået ud af modgang ved at lære hvordan du mentalt tackler svære perioder, så vil du i dine senior-år have større chance for succes, fordi du er forberedt på og forventer at modgang er en del af gamet.

”Noget af det vigtige er også at huske dig selv på, hvad du kan lære af processen. For du kan faktisk gøre det til en konstruktiv proces, at blive smidt på bænken. Hvis du – i stedet for at lade dig blive fanget i de negative tanker og følelser, der kommer når man sidder på bænken –  men i stedet arbejder på at fokusere på, hvad du skal yde til træning, og hvilke færdigheder du skal arbejde på, så kan du lære rigtig meget af at sidde på bænken i en periode. Sådan sikrer du også at du fortsat udvikler dig som spiller, og ikke går i stå,” siger Janne Mortensen.

Så hvad er det vigtigste man skal huske på, hvis man havner på bænken?

”Det er vigtigt at acceptere, at dét at sidde på bænken er en del af gamet i perioder, når man er fodboldspiller. Forsøg at ændre dit perspektiv fra ’øv, hvor uretfærdigt’ til  ’hvad kan jeg lære af den her tid? Hvad skal jeg have som mål i den her periode?’. Det kræver selvfølgelig mental træning at lære at tackle de følelser og tanker som fylder meget i modgang – derfor er anbefalingen at arbejde mentalt, også når du ikke er i modgang,  så du dermed er forberedt på den dag modgangen kommer”, siger Janne Mortensen.

Læs mere om mentaltræning her:

www.mentalmotion.dk/mentaltræning