Landskampen Sverige-Danmark er aflyst – her er DBUs forklaring

0
2209

Der bliver ikke nogen VM-kvalifikationskamp mellem det danske og svenske kvindelandshold på fredag i Göteborg. Det skriver DBU i en pressemeddelelse.

DBU udstak tirsdag aften en frist til onsdag klokken 10. Var de danske spillere ikke mødt op i træningslejren, ville DBU meddele det svenske fodboldforbund at Danmark ikke kunne stille et hold til kampen på fredag. Det skete ikke, og det har DBU altså nu taget konsekvensen af:

”Det er en historisk dårlig dag for Kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set. Det er beklageligt, men også helt grotesk, at vi står i en situation, hvor spillerne ikke vil møde op til vigtige landskampe, selv om vi har tilbudt bedre vilkår og inviteret til nye forhandlinger efter kampene. Vi oplever, at Spillerforeningen og spillerne tager landskampe og fans som gidsler i faglige forhandlinger,” siger Kim Hallberg, elitechef i DBU, i pressemeddelelsen.

Det er striden om en ny aftale om spillernes løn-og arbejdsvilkår, der nu får den værst tænkelige udgang. Spillerne har krævet, at der blev indgået en endelig aftale, hvis de skulle stille til kamp. DBU har omvendt afvist at forhandle i forbindelse med de to vigtige VM-kvalkampe, hhv. fredagens kamp mod Sverige og tirsdagens kamp mod Kroatien. Derfor valgte spillerne at udeblive fra træningen, og det har nu fået DBU til ikke bare at melde afbud til Sverige. DBU har også orienteret det internationale fodboldforbund FIFA, som forventes at give DBU en disciplinær kendelse som følge af afbuddet. En straf der både kan være økonomisk, pointstraf og/eller udelukkelse fra hele VM-kvalifikationen.

”Vi kender ikke konsekvenserne endnu, men uanset hvad er dette et kæmpe tab for dansk kvindefodbold, der ellers havde et historisk momentum. Det er trist og beklageligt på alle mulige måder,” siger Kim Hallberg.

DBU og Spillerforeningen har forhandlet om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet siden november sidste år. Den sidste måned har LO og DIF været med som mæglere til otte møder, der har strakt sig over flere end 70 timer i alt.

“DBU har undervejs tilbudt at øge investeringen i Kvindelandsholdet med to mio. kr. om året, fra 2,6 til 4,6 mio. kr., der skal gå til højere honorar, bonus og stipendiater samt en styrkelse af staben omkring holdet. Dog er der stadig uenigheder om en række principielle spørgsmål, blandt andet om Spillerforeningens indblanding i aktiviteter i landsholdslejren samt om uddelingen af stipendiatern,” skriver DBU i pressemeddelelsen.