Fodbold skaber unikt fællesskab hos pigerne i Frydenlund

0
1313
FC Frydenlunds piger i deres specialdesignede hoodies og med diplomer for gennemførelse af DGI Crossroads.

Frydenlund er et såkaldt ’udsat boligområde’ i Aarhus V, men det har ikke afholdt pigerne i området fra at etablere deres eget fodboldhold med hjælp fra DGI-projektet, DGI Crossroads.

Af Martin Vestergaard Jensen

De seneste fire måneder har været præget af smil, glæde og fællesskab hver mandag, når en flok piger fra Frydenlund i Aarhus V har indtaget den lokale multibane. Pigerne har etableret deres eget fodboldhold med hjælp fra DGI Crossroads, der hjælper unge i udsatte boligområder med at starte deres eget ’community’ op.

Pigerne i Frydenlund har haft svært ved at finde en aktivitet, som de kunne være fælles om, men muligheden for et fodboldhold opstod oven på EM-succesen for de danske kvinder i sommer, som pigerne fulgte med i. Det skabte en stor lyst blandt pigerne til at skabe deres eget fodboldhold og lære finter og teknik, så de kunne spille som Nadia Nadim.

Pigerne fik en træningstid på den lokale multibane én gang om ugen, og for pigerne i Frydenlund var det nyt, at de fik lov at spille på den lokale multibane, som normalvis blev indtaget af drengene. Men det har gavnet pigerne og området:

”I starten var det en flok piger, der ikke helt vidste, hvad de skulle lave, når de havde fri. Nu har de fundet et fællesskab i fodbolden, og det betyder meget for området, at pigerne også er kommet på banen og har fået noget selvtillid,” siger Janne Kjeldtoft, Børn og Unge medarbejder i Fælleshuset i Frydenlund.

Og pigerne har fået et unikt fællesskab i de seneste fire måneder, hvor de har spillet fodbold:

”Stemningen er super god, så man glæder sig til at komme hver gang. Jeg føler også, at vi kan snakke sammen om stort set alt, hvilket vi ikke kunne til at starte med, så det har helt klart skabt et stærkt fællesskab blandt os piger,” siger Hannah Aboud, der spiller i FC Frydenlund.

Pigerne drømmer stort

Pigerne har i de seneste fire måneder haft instruktører fra DGI ude at træne dem. I de fire måneder har pigerne været igennem et uddannelsesforløb, som gør, at de selv kan overtage træningen med lidt hjælp fra de voksne i området. Målet med DGI Crossroads er nemlig, at de unge bliver en større del af lokalsamfundet og foreningslivet ved at drive deres egne fællesskaber.

Til den sidste træning med instruktører satte pigerne sig nogle mål for at holdet ikke skulle ende med at gå i opløsning. Det stod hurtigt klart, at selvom pigerne bor i et udsat boligområde, så har de store drømme for fodboldholdet:

”Vi har sat os som mål, at vi ønsker holdet bliver til noget stort. Vi vil gerne ud og spille kampe mod andre hold og blive dygtige fodboldspillere,” fortæller en af pigerne på aftenen.

Holdet har desuden et mål om, at de skal blive ved med at træne hver mandag på multibanen.

Tine Kaarup, der arbejder for Gadeplan Ung i Aarhus, er glad for at se pigernes udvikling og deres mål for fremtiden:

”Pigerne har udviklet sig rigtig meget. Vi var lidt spændte på, om de kunne komme i gang med forløbet eller om de var for unge. Nu sidder de og evaluerer forløbet og sidder helt seriøse og fortæller om deres drømme. Det tror jeg ikke de kunne, da de startede,” siger hun.

Til den sidste træning fik pigerne deres helt egne hoodies med et specialdesignet logo for FC Frydenlund, som deres lille ’klub’ hedder. Derudover modtog de diplomer for gennemførelsen af DGI Crossroads uddannelsesforløb.