Katrine Veje: Jeg fik af vide, at jeg ikke var god nok til landsholdet

0
3131
Foto: Mirko Kappes

Katrine Veje drømte som ung om at komme på landsholdet, men fik af vide af sin træner, at hun langt fra var god nok. FODBOLD FOR PIGER har taget en snak med den nuværende landsholdsprofil Katrine Veje om mål og drømme – og så kommer hun med gode råd om hvordan du håndterer modgang, og hvad der skal til, hvis du gerne vil nå toppen.

Af Martin Vestergaard Jensen

Det er kun få, der kan prale af, at de har spillet på hold med både Christian Eriksen og Rasmus Falk, da de var unge. Men Katrine Veje er noget særligt. Selvom hun var pigespiller, så spillede hun med de talentfulde drenge i Middelfart helt ind til hun var U15 spiller – vel og mærke på førsteholdet.

Sidenhen har hun prøvet lidt af hvert. I sommer vandt hun EM-sølv med det danske landshold og så skiftede hun de danske mestre fra Brøndby ud med fransk fodbold og Montpellier – en udlandsdrøm som Katrine Veje har haft, lige siden hun blev professionel.

Men da hun var ung, var det ikke alle, der troede på, at hun kunne nå så langt. I ungdomsårene fortalte en træner hende, at hun slet ikke var god nok til landsholdet, og det skabte en periode i hendes liv, hvor fodbolden blev en udfordring:

”Det slog mig rigtig meget ud og jeg var rigtig ked af det. Det var en svær periode, hvor jeg lukkede mig meget inde i mig selv, men min far overbeviste mig om, at jeg skulle modbevise det. Det gjorde jeg så,” siger Katrine Veje, der i 2008 fik sin debut på A-landsholdet.

Siden er det blevet til 105 A-landskampe med 9 mål til følge. Hun er glad og stolt af, hvor langt hun er nået, men hendes drømme stopper ikke. Nu håber Katrine Veje på, at hun kan nå endnu længere:

”Jeg har som mål, at jeg skal være mere kampafgørende og score nogle flere mål. Så vil jeg gerne komme blandt de 20 bedste spillere på kvindesiden, og det ultimative mål er selvfølgelig at blive en af de bedste venstrekanter i verden,” fortæller Katrine Veje.

Tænk over, hvem du træner med

Men hvad kræver det, hvis man vil blive lige så god som Katrine Veje?

”Mange siger, at man skal have et talent, men det er jeg ikke helt enig i. Man skal selvfølgelig have et flair på bolden, men man skal også ville træne og hele tiden blive bedre – også selvom det regner eller sner udenfor. Men noget af det, som jeg har arbejdet meget med, er det mentale aspekt i fodboldspillet. Jeg har haft en mentaltræner, og det har jeg været rigtig glad for, og det er helt sikkert noget jeg vil anbefale, når man bliver lidt ældre. Fodbold handler nemlig rigtig meget om at være mental stærk,” siger Katrine  Veje.

At blive god kræver en masse træning, men det er vigtigt, at man ikke tager for let på fodboldtræningen.

”Selvom du laver 30 mål i en kamp som ti-årig, så betyder det ikke, at du bliver til en stjerne, når du bliver ældre. Det kræver en masse intensiv træning, og en vilje til at ville udvikle sig. Så er det også vigtigt, at du træner med nogen, der er bedre end dig selv. Jeg trænede med drengene på min egen alder i Middelfart, men det kunne også være nogle drenge, der er yngre end dig selv, fordi de er mere eksplosive, fysiske og teknisk dygtige. Det er noget af det, som har gjort mig til den jeg er i dag, fordi jeg hele tiden er blevet overmatchet og aldrig har været den bedste på banen, da jeg var yngre,” siger Katrine Veje.

Onkel Reje hjælper i modgang

Livet som professionel fodboldspiller er ikke en dans på roser – for selvom man gerne vil præstere på et højt niveau i hver eneste kamp, så vil der komme dage, hvor det ikke lykkedes. Når det sker, så har Katrine Veje nogle fif, som man kan bruge til at komme videre i kampens hede:

”Hvis der kommer nogle fejlpasninger i streg, så skal man prøve at vende sine tanker til det positive, så man ikke bliver ved med at bekræfte sig selv i, at det hele er noget skidt. Jeg har skulle lære at have ja-hatten på i modgang, og det har min mentaltræner hjulpet mig rigtig meget med. Et eksempel på, hvordan jeg skal gøre det, kunne være, at når det ikke lige kører, så tørrer jeg sveden af panden og kaster det væk. Det symboliserer en ny start,”

Hun bruger også et råd, som hun lærte af sin tidligere assistenttræner i Brøndby:

”Vi skrev et ord i min hånd, så når jeg ikke var inde i en god periode, så skulle jeg kigge på det ord, og så var det en ny start. Vi skrev ”Onkel Reje”, fordi Stefans børn kunne lide Onkel Reje, og det var meget positivt for mig det ord. Når jeg kiggede på det i løbet af kampen, så tænkte jeg, ’hold da op, hvor er det åndsvagt’, og så smilte jeg lidt, og glemte min fejlaflevering. Det hjalp mig rigtig meget,” fortæller Katrine Veje.

At være et forbillede giver ekstra motivation

Efter EM-guldet er populariteten omkring kvindelandsholdet steget. Det kan Katrine Veje også mærke. Hun modtager ofte beskeder på de sociale medier fra unge fodboldspillere – både piger og drenge. Det giver en ekstra motivation, når hun løber på banen:

”Det har været noget helt andet efter EM. Det er specielt og noget, som vi har kæmpet for længe, og da vi nåede finalen, så vendte det bøtten for os. Det betyder rigtig meget, at du ved, de kommer, fordi de synes, at du er sej og dygtig til det, som du laver,” siger Katrine Veje.

Næste mission for det danske landshold er Algarve Cup, som starter den 28. februar.