Nyt akademiforløb for piger skal løfte talentudviklingen i Haderslev

0
1462

Et nyt fuldt udbygget akademiforløb for piger på Haderslev Idrætsakademi skal løfte talentudviklingen og gøre kommunen til et attraktivt sted at være pigetalent.

Af Martin Vestergaard Jensen

For ti år siden blev Haderslev Kommune Team Danmark Elitekommune, og den gang stod det på 3F liga og ungdomshold, der rangerede højt i rækkerne på pigesiden. Siden har bl.a. omstruktureringer sendt talentudviklingen i pigeafdelingen ned i en bølgedal, men det skal der nu for alvor ændres på med et fuldt udbygget akademiforløb for piger på Haderslev Idrætsakademi. Forløbet skal gøre det ekstra attraktivt at være pigetalent i byen.

”Vi vil gerne gøre det her til det bedste sted at være talent i Danmark. Det gælder alle talenter, men pigefodbold er bare en vigtig del af vores DNA i Haderslev og har været det i mange år. Vi har haft en periode med en nedgang, men nu er vi ved at kæmpe os tilbage,” fortæller Morten Nørby Poulsen, der er talentchef for Talentcenter Haderslev.

For nogle år siden blev Haderslev Kommune og Haderslev FK enige om at bygge talentmassen for de unge piger op fra bunden for at vende udviklingen. Det har resulteret i såkaldte ’talentklasser’, som pigerne går I, når de går i 7.,8. og 9. klasse i folkeskolen. Her står den bl.a. på morgentræning tre gange om ugen, hvor den aldersrelateret træning er én gang. Nu vil man lave et akademiforløb, som er tilegnet ungdomsuddannelserne.

Stærkt set-up at læne sig op ad

Talentudviklingen på pigesiden og det nye akademiforløb har et stærkt set-up at læne sig op via drengesiden i Sønderjyske. Dette set-up, gør det ifølge Morten Nørby Poulsen, ekstra attraktivt at være pigetalent i Haderslev:

”Vi har en stærk drengeafdeling, og derfor har vi med pigerne et rigtig stærkt talent set-up og læne os op af med bl.a. fuldtids fysisk træner, ernæringsvejleder, sportspsykolog og behandler. Det er ikke mange steder, man kan tilbyde det set-up på pigesiden, som vi kan,” fortæller han.

Akademiforløbet er tilegnet ungdomsuddannelserne i Haderslev, og der er stor frihed, når man skal vælge sin uddannelse:

”Man kan vælge lige præcis den uddannelse, man har lyst til, og så forsøger vi at koordinere efter bedste evne, så man stadig kan have morgentræning to gange om ugen. Derudover har vi 42 lejligheder på akademiet, som man kan bo i, hvis man f.eks. kommer udefra. Pt. er de beboet mest af drengespillere, men sådan behøves det ikke nødvendigvis at være,” siger Morten Nørby Poulsen.

Senest oprettede Fortuna Hjørring ”Dana Cup Academy”- et akademi, der vil udvikle kvindelige fodboldspillere til højeste eliteniveau. Morten Nørby Poulsen har fulgt med i, hvordan det er gjort i Fortuna, og ser potentiale i akademilinjen i Haderslev:

”Vi har stort set de samme muligheder at tilbyde som i Hjørring. Måske har vi ikke det samme niveau, men det kan vi jo godt drømme om at have,” siger han.

Informationsdag d. 7. januar

Hvis man kunne tænke sig at se Haderslev Idrætsakademi og prøve en træning, så sker det søndag d. 7. januar kl. 13-16. Her afholder de informationsdag, hvor man kan få viden om skole, træning, og hvordan det hele fungerer. Dagen er gratis, og man skal blot medbringe træningstøj, så man kan være med til en træning.

Efter programmet kan man få en rundvisning i akademiboligerne.