Ny bog: Spillere kritiserede landstræner overfor DBU

0
1651

Spillerrådet var utilfreds med EM-landstræner Nils Nielsens ledelse, fremgår det af Nadia Nadims nye bog. Selv var hun glad for træneren, som gav hende den frihed, hun havde savnet under Kenneth Heiner-Møllers ”robotfodbold”

Af Steen Trolle

Nils Nielsen stod i spidsen for det danske landshold, som i 2017 hentede sølv ved EM i Holland. Men få uger efter den danske triumf, opsagde DBU sit samarbejde med Nils Nielsen, og ifølge i en ny bog, var der både før og under EM stor utilfredshed blandt spillerne med den danske landstræner.

Det er bogen ”Nadia Nadim – Min historie”, som fortæller historien. Nadia Nadim er selv stor fan af Nils Nielsen, men hun fortæller i bogen, hvordan en samlet spillertrup går til DBU med kritik af landstræneren efter EM.

Nadia Nadim siger i første omgang nej til at tilslutte sig holdkammeraternes kritik, da hun bliver kontaktet af Theresa Nielsen, i bogen kaldet T:

”Det kan jeg ikke. Jeg kan godt lide ham og hans stil,” siger hun til T.

Men til det svarer T, at ”Nadi, du skal vide, at du så står alene. Du kan selvfølgelig nedlægge veto, men der er kun dig”.

Derefter vælger Nadia Nadim at tilslutte sig kritikken, som afleveres til DBU af spillerrådet. Kort efter ophæver DBU samarbejdet med Nils Nielsen. Han er siden blevet erstattet af Lars Søndergaard som landstræner.

Ifølge Nadia Nadim er hendes holdkammerater utilfredse med Nils Nielsens afslappede stil.  De synes han er for uorganiseret, for rodet i sin planlægning og at han ikke er en god leder. “Men bliver båret igennem af de to kvindelige assistenttrænere,” som der står i bogen.

Selv har Nadia Nadim det perfekt med Nils Nielsens afslappede stil.

”For mig er det vigtigste, at han får spillet til at fungere (…) Han er en af de få trænere, jeg har mødt, der virkelig forstår mig. Jeg tror, han kunne have udviklet os endnu mere end det, der lykkedes til EM,” siger hun i bogen.

”Robotagtig spillestil under Kenneth Heiner-Møller”

Nils Nielsen afløste Kenneth Heiner-Møller i 2013, og for Nadia Nadim var det en ændring til det bedre. Hun fortæller i bogen, hvordan hun fik et stadig mere anstrengt forhold til Kenneth Heiner-Møller i de fire år, han var landstræner for hende. Forklaringen er den tidligere landstræners fodboldfilosofi, som Nadia Nadim beskriver som ”forfærdelig, dræbende robotagtig”.

I kapitlet ”Fra robot til menneske” beskriver hun, hvordan hun kører mere og mere sur i en træning, hvor hun føler sig talt til som et barn og hvor hun bare skal lave de samme øvelser igen og igen.

”Jeg vil hele tiden lære nyt og forbedre mig, og det sker bedst gennem frihed og leg. Men hans træning består blandt andet af, at jeg skal aflevere og modtage bolden på samme måde. Igen og igen.

 Som med alt andet keder jeg mig, når det er for nemt. Under en træning improviserer jeg en kombination af en kig-væk-finte og en aflevering. Jeg vil udfordre mig selv lidt. Jeg har ikke lavet en eneste fej i øvelsen, så det er vel på sin plads, tænker jeg.

”Du er ikke koncentreret,” lyder det fra Kenneth.

”Jo, det er jeg. Det er faktisk sådan her, jeg bedst holder koncentrationen”.

”Fint nok, men lige nu og her skal du bare gøre sådan som vi siger,” lyder hans ordre…”.

Tingene spidser så meget til, at Nadia Nadim ifølge bogen tænker ”åh nej”, når hun får landsholdsindkaldelser, og konflikten kulminerer under en julefrokost i Jomfru Ane Gade i Alaborg, hvor landstræneren siger til Nadia Nadim at hun kan blive verdens bedste, men hun skal droppe sin ”jeg tror jeg kan alt”-attitude.

”Du skal ikke tror du er noget,” siger han til Nadia Nadim, som i situationen “godt ved hvad hun har lyst til at svare”, men nøjes med at sige at ”Jeg tror du er fuld, Kenneth”.

Landstræneren svarer at “ja, ja, du hader mig sikkert”, hvilket Nadia Nadim i bogen kommenterer med at ”han har helt ret”.

”Det er fire lange år med ham som træner,” konstaterer hun.

”Nadia Nadim – Min historie” udkommer onsdag den 13. juni på Politikens Forlag.

Læs også: Nadia Nadim kritiserer Spillerforeningens direktør i ny bog