Der er sket meget i 3F Ligaen – og så alligevel ikke

0
1149
Lavet af Camilla Bergholm

46 danmarksmesterskaber er det blevet til inden for kvindefodbold. Herudaf har Brøndby og Fortuna Hjørring domineret flere gange. Der har dog alligevel været skiftet en del ud i de hold, der har været med i 3F Ligaens top.

Af Camilla Bergholm

3F Ligaen har de seneste år været domineret af Fortuna Hjørring og Brøndby. Men i år driller VSK Aarhus de to hold. Med en andenplads er de også med i kampen om toppen. Danmarks bedste kvindeliga har dog ikke altid set ud som i dag. Vi tager dig i denne artikel med tilbage dertil, hvor det hele startede og med frem til i dag.

Vi skal ikke langt tilbage, før kvindefodbold blev optaget under DBU. Det skete i 1972. Året efter blev det første danmarksmesterskab afviklet. Det foregik som en cup-turnering, hvor vinderne af lokalunionerne deltog. Her fik man de første danmarksmestre – Ribe Boldklub.

Måden, danmarksmesterskaberne afholdtes på, blev i 1975 ændret. Det blev til en turnering, som var delt op i en vest- og øst kreds. Ribe havde vundet de to seneste år, men der blev denne gang fundet en ny vinder, Femina, der havde til huse i Gladsaxe.

I 1981 blev der for første gang afholdt et landsdækkende danmarksmesterskab for kvinder. Efter Femina og Ribe havde delt førstepladsen mellem sig de seneste mange år, kom et nyt hold på banen. Det fynske fodboldhold B1909 vandt titlen, hvilket de gentog flere gange fra 1981 til 1993.

Brøndby og Fortuna Hjørring begynder at dominere

Siden det første danmarksmesterskab for kvinder blev afholdt, har man kåret syv vindere. Ribe, Femina, B1909, OB, Fortuna Hjørring, HEI og Brøndby. I dag er det Brøndby og Fortuna Hjørring, der skiftes til at vinde mesterskabet.

Første gang Fortuna Hjørring kom med helt i toppen var i 1994, hvor de vandt titlen. I 2003 begyndte Brøndby at røre på sig, hvilket førte til, at holdet i 2003 og i de efterfølgende fem år vandt titlen. Brøndby har vundet 11 gange, mens Fortuna Hjørring har haft titlen 10 gange.

Denne sæson er et nyt hold dog med helt i toppen. VSK Aarhus er nemlig med i kapløbet om at blive nummer ét i ligaen. De ligger på andenpladsen med 24 point efter at have spillet en indtil videre flot sæson. Fortuna Hjørring puster dem dog fortsat i nakken med 23 point.

Flere hold er kommet og gået

Denne sæson består 3F Ligaen af Fortuna Hjørring, Brøndby, VSK Aarhus, BSF, KoldingQ, FC Thy-ThistedQ, B.93 og Odense Q. Hvis vi går fire år tilbage, kan vi se, at ligaen har ændret sig en del og så alligevel ikke. Fortuna Hjørring og Brøndby har nemlig hvert år holdt fast i første- og andenpladsen.

I sæsonen 2017/2018 og 2016/2017 var Vejle og Varde en del af ligaen. I denne sæson er FC Thy-ThistedQ og B.93 derimod rykket op. I sæsonen 2015/2016 var to Aarhus-hold med i 3F Ligaen. Både Skovbakken og ASA sikrede sig nemlig en plads i tabellen.

I sæsonen 2014/2015 var der hele 10 hold med i Danmarks bedste kvindeliga. Her var mange af de oprindelige hold med, men også hold som Team Viborg, Vorup og B.93/HIK/Ryparken havde kæmpet sig til en plads. 3F Ligaen har derfor været meget stabil de seneste år, men den har alligevel haft besøg af et par forskellige klubber.

Kilde dbu.dk