Emma passer skolen og har store fodbolddrømme

0
3030
Emma Færge. Foto: Arkivfoto.

Emma Færge spiller fodbold i Danmarks bedste kvindeliga og passer samtidig skolen. 3F Ligaen har udviklet hende, men den 17-årig gymnasieelev har stadig store fodbolddrømme.

Af Camilla Bergholm

Emma Færge tæller sammen, hvor mange gange hun træner om ugen.

”Jeg træner fire gange, og så er der styrketræning. Så omkring seks gange i ugen,” siger hun efter lidt betænkningstid.

Emma Færge er 17 år, og hun spiller back på KoldingQ’s 3F Liga-hold. Der går derfor meget tid med fodbold. Men det er helt fint for den unge fodboldspiller. Hun elsker det nemlig.

”Det er mega fedt at spille i 3F Ligaen. Siden jeg rykkede op, har jeg udviklet mig utrolig meget. Både personligt og fodboldmæssigt,” siger hun. Da Emma Færge rykkede op i 3F Ligaen, var hun den yngste spiller i truppen, og hun fandt hurtigt ud af, at man skal vise, hvad man kan for at være med helt i toppen.

”Jeg rykkede op på et hold, hvor man ikke kunne forvente en startplads på grund af større udfordringer og konkurrence om pladserne. Derfor fandt jeg ud af, at det er vigtigt at være åben, og man skal ikke holde sig tilbage. På den måde har jeg udviklet mig. Og så har de andre også været gode til at få mig med,” siger hun om overgangen til 3F Ligaen.

Emma er både fodboldspiller og gymnasieelev

Seks gange træning og kamp fylder meget for Emma Færge, men samtidig ved hun, at skolen er vigtig.

”Man kan ikke leve af fodbold som kvinde, derfor er skolen også vigtig,” siger hun. Emma Færge har en sportslig godkendelse fra Team Danmark, hvilket gør, at hun har valgt at tage en fire år lang gymnasieuddannelse. På den måde har hun tid til både at spille fodbold og få en uddannelse.

”Det har virkelig hjulpet mig til at gøre begge dele. Og så har jeg også tid til venner og familie. De er super vigtige for mig. De hjælper mig til at slå hovedet fra og bare slappe af, så man ikke går død i det,” siger hun om vigtigheden af at have tid til det hele.

Håndbold eller fodbold?

At skulle vælge mellem fodbold og håndbold er der nok flere, der kan nikke genkendende til. Emma Færge har også skullet træffe et valg om, hvad hun ville spille. Håndbold har nemlig fyldt en del, da hun var yngre.

”Jeg fik tilbuddet om at komme ind på en sportsskole i Herning, hvor jeg skulle vælge, hvad jeg ville. Der valgte jeg fodbold og kom ind,” siger hun om beslutningen. Det endte med at blive en god beslutning for den unge fodboldspiller. Hun blev nemlig udtaget til U16-landsholdet og senere U19-landsholdet.

”Det var en kæmpe oplevelse. Det var også stort at være med U19-landsholdet til EM. Selvom jeg ikke fik spilletid, var det en super fed oplevelse.”

Drømmene vokser sig større

Emma Færge er allerede nået langt. I en alder af blot 17 år har hun oplevet at være en del af forskellige danske landshold, og samtidig spiller hun i Danmarks bedste fodboldrække. Alligevel drømmer hun større.

”Det største mål er at komme på det danske kvindelandshold. Men det er et stort mål, ved jeg. Ellers kunne jeg godt tænke mig at prøve at komme til udlandet og se, hvordan det er i andre lande,” siger den unge fodboldspiller om sine drømme.

Drømmene er der, men hun ved også, hvad man skal gøre for at fastholde glæden ved fodbold. Den er nemlig ikke til at tage fejl af, når Emma Færge giver råd videre til andre spirende fodboldspillere.

”Man skal synes, det er sjovt. Og så skal man ikke føle sig tvunget til noget, for det er vigtigt, at man selv føler, at det er sjovt. Der er sådan, man holder fast i glæden,” siger hun. Til spørgsmålet om hun stadig synes, at fodbold er sjovt, kommer hendes svar hurtigt og prompte.

”Ja, jeg elsker det.”