Elitesport hånd i hånd med Grundtvig

0
2464

Silkeborg Efterskole hylder Grundtvigs tanker om fællesskab, men har også plads til elever, der dyrker fodbold på eliteplan

Holdspiller i fællesskab

For efterskolens forstander, Arne Lund, er det glædeligt at se de unge elever folde sig ud på grønsværen. Indtil videre kan han tælle 11 elever fra efterskolen, der er kommet videre til SIF’s bruttotrup. Og, nå ja, så er der lige Kasper Dolberg, der også har været elev på Silkeborg Efterskole, Samme succes håber han skolen kan få på pige siden. Og Arne Lund ser ingen modsætning i, at man på en efterskole, der bygger på Grundtvigs værdier om fællesskab også dyrker eliten og fokuserer på den enkeltes præstationer. Vi satser meget på at dele Grundtvigs værdier med de unge. At lære dem, at de er en del af et fællesskab, der er større end dem selv. Vi skal ikke forhindre de unge talenter i at udvikle sig, og jeg tror på, at man bliver en bedre holdspiller, når man indgår i et forpligtende fællesskab, som man oplever her på Silkeborg Efterskole, siger Arne Lund. Lige netop det sociale aspekt kan dog være en prøvelse, når man efter skolegang og lektier – og hård træning på fodboldbanen og i styrkerummet – kommer tilbage til sit værelse om aftenen og kan trænge til lidt ro.

Kammerater støtter og hjælper

– Det er jo kammeraterne her på efterskolen, der er med til at støtte og give humøret tilbage, hvis man har haft en dårlig dag, siger Maja, der drømmer om at få 3F ligadebut og komme videre til en klub i udlandet. Og sikkert også at kunne aflevere en spillertrøje med autograf til efterskolen, der allerede har en »wall of fame«, der prydes med flere superligatrøjer med navne på tidligere elever, dog mangler der stadig en trøje fra en pige der har spillet på øverst hylde.

Ikke elite for enhver pris

– Vi ser det som inspiration, siger Arne Lund om de ophængte spillertrøjer i glas og ramme. – Men vi er opmærksomme på, at det ikke skal blive til heltedyrkelse af eneren. Det er noget, vi taler med eleverne om. At det ikke skal være elite for enhver pris. Men jeg ser ingen modsætning mellem Grundtvig og elite. Grundtvig ville sige, at har du fået et særligt talent i livet, så skam dig ikke over at bruge det, siger han og tilføjer. – Men det vigtigste er, at du lykkes som menneske. I Grundtvigs verden betyder det, at din næste kan bruge dig. At du i medmenneskelige sammenhænge kan begå dig. Og det er her, vi som efterskole også kan give de unge elever, der dyrker elitesport, en ekstra dimension i livet. At hjælpe dem på vej til at lykkes som menneske.

ÅBENT HUS

Onsdag d. 9/1 2019 kan du få en forsmag på, hvad det vil sige at være efterskoleelev, når Silkeborg Efterskole åbner dørene op til den årlige Efterskolernes Aften. Denne dag kan du blive lidt klogere på, hvad Silkeborg Efterskole kan tilbyde Se mere på www.silkeborgefterskole.dk