Khadijas brødre skudt i bandeopgør – nu har hun spillet Jamaica til VM

0
1355
Den britiske avis The Guardian fortæller om kåringen af Khadija "Bunny" Shaw til The Guardian Footballer of The Year.

Khajida ’Bunny’ Shaw er kåret til The Guardian Footballer of the year 2018 – en pris, der gives til en spiller, som har været et ekstraordinært sportsligt eksempel over for andre. Det 21-årige talent har formået at opbygge en karriere i amerikansk fodbold, mens hun har mistet en bror i et færdselsuheld, tre brødre til bandekriminalitet og resten af hendes familie har kæmpet med dagligdagen på Jamaica.

Af Andrea Signe Trolle

21-årige Khadija ’Bunny’ Shaw fra Jamaica er kåret til ”The Guardian footballer of the year”. Med imponerende 27 mål i 35 kampe for sit amerikanske universitet University of Tennesse, har hun i den grad repræsenteret skolen på bedste vis og fået præsenteret resten af verden for sit store talent.

Hun har for nylig afsluttet sine afsluttende eksamener og til sommer dimitterer hun fra universitet. Derudover har hun spillet Jamaica videre til Fifa Women’s World Cup, hvor Jamaica bliver den første caribiske nation i turneringen nogensinde. Men selvom Khajidas karriere er inde i en stor udvikling, så har fodboldkarrieren ikke altid været en dans på roser.

Fodboldkarrieren lå ikke i kortene

Ifølge The Guardian, så voksede Shaw op i den jamaicanske by Spanish Town sammen med syv brødre og fem søstre. Hun fik sit kælenavn ’Bunny’ af sin bror på grund af hendes fortænder og store appetit for gulerødder. Det var ikke altid nemt med den store familie, men trods de svære tider holdt forældrene sammen på familien.

Da Khadija gik i de mindste klasser forbød moderen, at hun spillede fodbold. Det var først, da hun blev inviteret til landsholdssamling af Jamaicas Football Federation’s director of football, at moderen også blev ivrig for at pleje sin datters talent. Khadijaa fik gennem årene spillet sig på det jamaicanske U15, U17 og U20 landshold, og senere begyndte hun at få tilbud fra amerikanske universiteter, der stod klar med scholarships til det store talent. Det endte med University of Tennesse i den amerikanske by Knoxville og det satte skub i Khadijas karriere i den amerikanske liga.

Mistede fire brødre under sit USA-ophold

Men succesen er ikke kommet af sig selv – tværtimod, så har ’Bunny’ skulle overvinde flere personlige tragedier, som flere gange har sat fodboldkarrieren under overvejelse. Under sit ophold har hun været ramt af ensomhed, som er konsekvensen af at flytte væk fra familien for at følge fodbolddrømmen i en tidlig alder. Under opholdet mistede Khajida også tre brødre, der døde i forbindelse med bandekriminalitet på Jamaica, mens en fjerde bror døde i et trafikuheld.

Under opholdet mistede Khajida også tre brødre, der døde i forbindelse med bandekriminalitet på Jamaica, mens en fjerde bror døde i et trafikuheld.

Men de svære tider har kun gjort Khadija endnu stærkere, fortæller hun til The Guardian. Der har været perioder, hvor hun ikke har kunne fokusere i skolen og bare har ønsket at komme hjem til Jamaica igen. Men så har hendes mor ringet og presset på for at få hende til at blive for at kæmpe for et bedre liv for Khadija selv og familien.

VM til sommer

Nu har Khadija fokus på at dimittere fra universitet og senere hen deltage til VM for Jamaica til sommer. Herefter har hun ambitioner om at fortsætte sin karriere i enten USA eller Europa – for så længe hun har sin familie i ryggen er der ingen grænser for, hvad hun vil kæmpe for at nå.