Mie Leth Jans: “I England kan jeg prioritere min fodbold”

0
2326

“I England kan jeg prioritere fodbolden,” fortæller Mie Leth Jans i denne serie om de danske udlandsprofessionelle kvindelige fodboldspillere. Mie Leth Jans er 24 år og spiller i Manchester City. I dette interview kommer vi helt tæt på den dygtige forsvarsspiller, hvor hun fortæller om livet som professionel fodboldspiller i et andet land. 

Af Signe Holt Andersen

I denne serie om danske udlandsprofessionelle går vi helt tæt på nogle af de danskere, som har taget det store spring og er flyttet til udlandet for at udleve den store fodbolddrøm. I dette interview kommer vi helt tæt på 24-årige Mie Leth Jans, som til dagligt tørner ud for engelske Manchester City. Den dygtige forsvarsspiller har, trods sin alder, allerede opnået store ting i sin karriere og indtil videre spillet 26 A-landskampe.

Mie Leth Jans udlever den helt store drøm. Den 1. juli 2017 skiftede Jans til Manchester City Women på en 2 årig kontrakt. Fodboldkarrieren startede som 6-årig i Dragør Boldklub, hvor hun spillede med drengene. Nogle år efter skiftede hun til Tårnby Boldklub for at spille med ældre piger.

Mie Leth Jans har brugt 2 år af karrieren i BSF

Som U18 DM-spiller tog Jans skiftet til Brøndby, hvor hun allerede som 17-årig blev rykket op i 3F-truppen. I starten kneb det med spilletid, og derfor tog hun springet til BSF, hvor hun tilbragte 2 år af karrieren. Derefter gik turen tilbage til Brøndby, hvor hun var fast mand indtil hun i sommeren 2017 skiftede til storklubben, Manchester City.

Slut med stresset hverdag

Hverdagen i Manchester City er noget anderledes fra det, som Jans havde oplevet i de tidligere danske klubber. Som kvindelig fodboldspiller i Dannmark har langt de fleste et fuldtidsstudie- eller job, hvilket ikke i så høj grad er tilfældet i topklubberne i England.

“Den største omvæltning  er helt klart, at jeg i Danmark var tvunget til at prioritere studie over fodbold. Nu er det omvendt,” lyder det fra Mie Jans.

Skiftet til England har givet Jans en helt ny hverdag, hvor hun tilbringer meget af sin hverdag i klubben. Ugens program er tilpasset efter antal kampe og kamptidspunkter, så spillerne kan træne optimalt. Udover fodboldtræning, så står der styrketræning på programmet 3-4 gange i ugen, hvor hver enkelt spiller har et individuelt tilpasset program tilrettelagt af klubbens fysiske stab.

En typisk dag for Mie Jans kan se således ud:

8.30: Indmøde og fælles morgenmad.
9-10: “Fri” til hvad man skal. Det kan være at slappe af, behandling, tapening til træning, forebyggende træning osv.
(9.30) Hvis det er overkrops styrkedag, så ligger det her.
10.15: Kort møde om kommende modstander.
10.30: Fitness, hvor hver især har en række øvelser, som skal køres igennem inden træning på banen. Dette er for at forebygge skader og øge mobiliteten.
11-13: Træning på banen.
13: Frokost og kaffepause.
(14:30): Hvis det er underkrops styrkedag, så ligger det her.

 

Langt hjem til Danmark

Når man som dansker flytter til udlandet for at spille fodbold, så er det hele selvfølgelig ikke bare lutter lagkage. For Jans har specielt afstanden til familien i Danmark været en udfordring. Derudover, så tog det selvfølgelig lidt tid inden den danske forsvarsspiller helt havde forstået den engelske kultur.

“Den helt klart største udfordring for mig i dette år har været afstanden hjem til Danmark. Der har været en del sygdom i min nærmeste familie, og så føltes det som meget langt væk, når man bliver kaldt hjem med øjeblikkelig virkning,” fortæller Mie Jans.

En liga med kvalitet 

Når man spørger Jans omkring hendes ambitioner med fodbolden, så står trofæer højt på listen. Derudover, så er målet også EM og VM med landsholdet. Manchester City er en klub, som de sidste år virkelig har steppet op og investeret i kvindefodbold – ligesom flere andre engelske klubber. Derfor nyder Jans også tilværelsen i et professionelt miljø med en talentfuld liga.

“Niveauet i England er super godt! Der er mange klubber, som har et godt set-up og en masse dygtige spillere. Det er helt klart en liga, som man skal holde øje med, og det har indtil nu været spændene at være en del af udviklingen. Jeg tror bestemt, at det bliver sværere og sværere at vinde ligaen,” siger Mie Jans.