Marie Grøn-Iversen (t.v.) fra Silkeborg Q valgte i august 2018 at starte på Aabybro Efterskoles fodboldlinje, selv om hun de seneste 2 år har døjet med en alvorlig rygskade. Læs hendes fortælling her.

For mange fodboldspillere på idrætsefterskoler er det største mareridt at få en alvorlig skade i løbet af skoleåret – drømmen om det perfekte efterskoleår braser – man frygter ikke bare at gå glip af det man elsker allermest – fodbolden – men også at blive holdt uden for fællesskabet, fordi man måske ikke kan deltage i idrætsaktiviteter i længere perioder. Marie tog alligevel chancen og startede efter flere overvejelser på Aabybro Efterskole på trods af, at hun altså døjede med en alvorlig skade.

Inden rygskaden havde Marie været fast inventar på førsteholdet i Silkeborg Q, og blev betraget som et stort talent. Men i den seneste sæson var spilletiden meget begrænset, og inden Marie startede på Aabybro Efterskole havde familien været i dialog med trænerne fra fodboldlinjen – hvor de sammen havde vendt fordele og ulemper ved et efterskoleophold, når nu man døjede med en skade.

”Inden jeg startede på efterskole, var jeg meget nervøs for om min skade ville begrænse mig,” fortæller Marie og fortsætter, ”jeg har nemlig over en længere periode døjet med en skade i ryggen, som har gjort at jeg ikke kunne spille fodbold.”

I den første periode på skolen deltog Marie kun i begrænset omfang i fodboldtræningen – som hun supplerede med styrketræning i skolens fitnesscenter. Desuden deltog hun i gymnastiktimerne, hvor hun arbejde flittigt med både smidighed og styrke. På den måde blev der stille og roligt bygget på ind til Marie til sidst var i stand til at gennemføre en hel fodboldkamp uden at mærke noget til smerterne i ryggen.

”Da jeg startede på efterskole, var jeg lige begyndt at spille igen, og jeg var derfor nervøs for, at ryggen ikke ville kunne holde til alt den træning, jeg nu skulle have på efterskolen. Heldigvis var trænerne gode til at tage hensyn til det, og jeg var med så meget, som jeg nu kunne,” fortæller Marie, der efterhånden begyndte at nærme sig sit gamle niveau fra Silkeborg, og er blevet en vigtig brik på Aabybro Efterskoles pigehold, hvor hun oftest spiller på den defensive midtbane, hvorfra hun fordeler spillet med stor kløgt.

Uheldet var dog ikke færdige med Marie og netop, som hun syntes at være sin rygskade kvit, løb hun ind i en ny skade.

”Jeg blev sat ud af spillet igen, da jeg brækkede foden i en kamp mod Hald Ege,” siger Marie med en blanding af irritation og bedrøvelse. ”I starten var det ret hårdt, fordi der var mange ting jeg havde brug for hjælp til i dagligdagen, men her var folk gode til at hjælpe og sørge for at tage hensyn. Det er det gode ved efterskolelivet –  at være omringet af så mange gode mennesker, når man har en skade,” siger hun med et smil på læben.

Den brækkede fod kom i Maries måske bedste kamp for skolen, da holdet besejrede Hald Ege med 2-0 i skoleligaen. Efter nogle uger med støtteskinne – og konsultation ved fysioterapeut ser det ud til, at Marie måske kan nå at blive klar til de afgørende kampe i skoleligaen – og ikke mindst til DM i efterskolefodbold d. 23. – 25. maj. I den kommende tid skal hun sammen skolens fysioterapeut arbejde på, at holde grundformen ved lige og samtidig så småt begynde genoptræningen af den skadede fod.

”Nogle gange er det selvfølgelig hårdt ikke at kunne deltage i fodboldtræningen. I fodboldtimerne, har jeg i stedet brugt noget af tiden på at lave nogle skadeforebyggende øvelser og styrketræning for min ryg. Så har jeg stadig holdt kroppen lidt i gang,” beretter Marie, der dog er ved godt mod, da hun har fået så mange andre gode oplevelser med fra efterskolelivet.

”Efterskole handler for mig ikke kun om fodbold og der er mange andre ting der gør, at jeg stadig føler, at jeg er en del af det store fællesskab, selvom jeg er skadet. Så selvom skaderne har holdt mig ude af fodbolden i perioder, har det stadig været en vildt god oplevelse at gå på efterskole indtil videre.”

Selvfølgelig håber hun på, at blive klar til de afgørende fodboldkampe, men skoleåret har på ingen måde være spildt – tværtimod – og Marie har et godt råd til alle der er bekymrede for, om de skal vælge at tage på efterskole, hvis de døjer med skader:

”Hvis man har en skade og gerne vil på efterskole, så synes jeg ikke, at man skal lade være, bare fordi man har en skade,” siger hun.  ”Jeg synes derimod, at man skal give det et skud og sørge for, at ens trænere har et indblik i hvad skaden indebærer, så man kan få det bedst mulige ud af det.”

På Aabybro Efterskole er trænerne meget imponerede over den måde, hvorpå Marie har håndteret sine skader. Det er meget individuelt, hvordan elever takler det at være skadede – det kræver både vilje og disciplin i forhold til genoptræningen, og så er det vigtigt, at man lytter til sin krop og til det eksperterne siger – især fysioterapeuten. Det er ikke altid nemt, når man bare så gerne vil ud på banen og være med igen – og så skal man huske på, at efterskolelivet jo er langt mere end fodbold.