Julie Trustrup overvejer karrierestop efter to korsbåndsskader

0
2385
Julie Trustrup Jensen i aktion for Brøndby i pokalfinalen mod Fortuna Hjørring i 2015. Foto: Steen Trolle

Den tidligere Brøndby-spiller er en af mange kvindelige elitespillere, der har fået ødelagt deres korsbånd. Hun siger til DR Sporten, at hun er tæt på at stoppe karrieren

To alvorlige korsbåndsskader indenfor to år har fået den 25-årige tidligere landsholdsspiller Julie Trustrup Jensen til at overveje at indstille fodboldkarrieren. Det siger hun til DR Sporten, som har sat fokus på de mange korsbåndsskader indenfor kvindefodbold.

Julie Trustrup skiftede i sommeren 2018 fra Brøndby til den norske klub Vålerenga, men hun er aldrig rigtig kommet i gang i den norske klub på grund af skader. Først døjede hun i flere måneder med en slem hovedskade, efter at have fået en bold i hovedet, og da hun endelig var ved at være klar til topfodbold igen, fik hun en korsbåndsskade.

”Jeg skulle have nogle minutter i benene med anden-holdet, og jeg kan huske, at jeg ikke er helt i gear til opgøret. Vi går i gang med kampen, og 10 minutter efter sker det. Da jeg er i færd med at tackle en bold, sidder min anden fod fast i kunstgræsset. Og så falder jeg sammen,” fortæller Julie til DR Sporten.

Nummer 6 Julie Trustrup har scoret til 2-1 i pokalfinalen mod Fortuna Hjørring i 2015. Målet faldt to minutter inde i overtiden og efter at Fortuna havde ført 0-1 til det 89. minut. Foto: Steen Trolle

Korsbåndsskade i begge knæ

To år tidligere fik hun korsbåndsskade i det andet knæ. Det var netop som Julie Trustrup havde besluttet sig for at satse fuldt ud på fodbold og gå efter et udlandskontrakt. Korsbåndsskaden kom under en af de sidste træninger inden vinterpausen, og den kostede hende deltagelse i EM i Holland i 2017, hvor Danmark spillede sig i finalen.

Dengang overvejede Julie Trustrup at stoppe med fodbold, og denne gang har hun så godt som truffet beslutningen:

”Første gang fandt jeg motivationen. Denne gang fylder følelsen af at stoppe meget mere. Jeg har været alt for meget igennem de seneste to år, og på en måde føler jeg mig lettet over, at denne korsbåndsskade på en måde tager valget for mig,” siger hun til DR Sporten.

Spillerforeningen opgjorde tidligere på året, at hver femte spiller i 3F Ligaen har eller har haft en korsbåndsskade, og DR Sporten skrev i sidste uge, at hver syvende i den næstbedste række har haft korsbåndsskader. Blandt de landsholdsaktuelle spillere i udlandet er det hver fjerde spiller, der har haft korsbåndsskader.

“Jeg har været alt for meget igennem de seneste to år, og på en måde føler jeg mig lettet over, at denne korsbåndsskade på en måde tager valget for mig”

Julie Trustrup Jensen, professionel fodboldspiller

Øvelser kan forebygge

Et skræmmende højt tal, som ifølge eksperter er et kæmpe problem for kvindefodbolden. Derfor er der brug for meget mere fokus på de skæbnesvangre knæskader:

”Kvinderne er meget mere disponible for en korsbåndsskade end mændene. Skal udviklingen i kvindefodbold fortsætte i den rigtige retning, er der brug for at sætte ekstremt meget fokus på korsbåndsskader. Det har jo en kæmpe betydning for et land som Danmark, hvis man mister den næste Pernille Harder,” siger Kristian Thorborg, specialist i idrætsfysioterapi og idrætsskadeforsker på Ortopædkirurgisk afdeling på Amager-Hvidovre Hospital, til DR Sporten.

Læs: Korsbåndsskader i hobetal: ’Handling nu – ellers mister vi den næste Pernille Harder’

Kristian Thorborg mener, at klubberne bør gøre mere for at lave øvelser, der kan forebygge korsbåndsskader. Fire grundlæggende øvelser, som skal laves to-tre gange om ugen og som bl.a. styrker baglårsmuskulaturen, kan gøre en stor forskel.

Julie Trustrup Jensen skiftede fra Brøndby til Vålerenga i Norge i sommeren 2018. Foto: Steen Trolle

Julie Trustrup: Jeg vidste for lidt om korsbåndsskader

Julie Trustrup Jensen er selv ked af, at hun vidste for lidt om de skadesforebyggende øvelser, da hun fik sin første korsbåndsskade i 2016:

”Jeg troede, det var nok at lave almindelig styrketræning én gang om ugen inden for sæsonen. Det skulle holde mig stærk og skadesfri. Jeg tænkte, at det skete for alle andre. Og nu sidder jeg her og har oplevet det to gange indenfor tid,” siger Julie Trustrup, som indtil sin første skade “havde en følelse af at være uskadelig i forhold til korsbåndsskader”:

“Jeg havde den opfattelse, at spillere, der blev korsbåndsskadet, enten ikke styrketrænede eller bevægede sig på en bestemt måde, hvor de ikke havde kontrol over deres krop”.

Hele DR Sportens interview med Julie Trustrup Jensen kan læses her:

25-årige Julie Trustrup tæt på karrierestop: Korsbåndsskader har været skæbnesvangre

Læs også:

Spillerforeningen: Sådan forebygger du korsbåndsskader