Cecilie jagter drømmen i USA

0
3830
Cecilie med en af sine mange redninger på LSUA

Cecilie Mortensen fra Vejle drog i 2017 til Alexandria i Louisiana, USA. Målet var at udvikle sig nok til en dag at komme på det danske landshold. Nu flytter hun skole, for at komme et skridt nærmere sin drøm. 

Af Emilie Frederikke Bock / Fotos: Anaice Kay Hackett

Cecilie er lige gået på påskeferie, da vi ringes ved en torsdag eftermiddag i april. I røret kan man høre en entusiastisk stemme fortælle om den drøm hun har haft siden hun var omkring 14 år gammel. Nu er hun snart 21 år, men drømmen har ikke ændret sig. ”Målet er at komme på det danske landshold, og blive professionel”, lyder det klart fra Cecilie, da hun bliver spurgt om årsagen til hvorfor hun flyttede til USA.

Ifølge Cecilie, havde USA det koncept der passede bedst til hvad hun ønskede. Her kunne hun nemlig kombinere skole med fodbold på et helt andet niveau end det man kan i Danmark. 

”For hvad nu hvis jeg bliver skadet, så har jeg i det mindste stadig min uddannelse. Det var ikke muligt på samme måde i Danmark”. 

Cecilie i aktion for sin nuværende skole LSUA. Til august skifter hun til Tusculum University

Efter to år på Louisiana State University Alexandria (LSUA), har Cecilie besluttet at det er tid til nye og større udfordringer. Allerede som førsteårselev på LSUA kunne man finde Cecilie i målet til alle deres kampe. At være en nøglespiller og få næsten hvert minut i en hel sæson, er noget der normalt ikke sker som førsteårselev. 

Cecilie slog også to rekorder hendes første år på LSUA. Hun er nu den der holder skolerekorden på LSUA med flest sejre i målet (11) og flest clean sheets (7). Derudover slog hun også LSUAs rekord med flest redninger i en kamp. I bare én kamp, havde Cecilie 68 redninger, og dermed slog den daværende skolerekord med 15 redninger. 

Tænker man at der ikke er flere ting at opnå sit første år på college, kan man roligt tro om igen. 

Cecilie blev nemlig også anerkendt med konferencens ”newcomer of the year” og ”All Conference Second Team”. To endnu større anerkendelser, hvor Cecilie ikke bare kæmpede mod resten af sit hold, men mod alle de hundredvis af spillere konferencen. 

Cecilie og en holdkammerat til det årlige banquet, hvor de blev anerkendt med deres historiske placering i deres konference.

Alle de personlige resultater Cecilie opnåede det første år, var blandt andet en af årsagerne til at LSUA vandt deres indledende konference for første gang nogensinde. LSUA tabte derefter semifinalen i deres konference turnering. Det er turneringen hvor de bedste fra ens konference spiller om at gå videre til de nationale mesterskaber. Året efter nåede de til finalen, som de tabte. Begge år var historiske for LSUA, med placeringer i konferencen der aldrig før var nået. 

“Fodbolden fylder mest”

Efter to succesrige år på LSUA har Cecilie besluttet, at hvis hun skal opnå sin drøm om at blive professionel, skal der mere udfordring til. For i sidste ende, som hun siger ”er fodboldudviklingen det der fylder mest”. 

LSUA er en NAIA skole, hvilket betyder at det hovedsageligt er de mindre skoler der spiller i ligaen. Det betyder, at de amerikanske klubtrænere ikke vender øjnene meget Cecilies vej, da der normalt er mere fokus på NCAA skolerne. 

At gøre sig bemærket af fremtidige trænere, er noget Cecilie nu har større chance for. Til august skifter Cecilie til Tusculum University i Tennessee, som spiller i NCAA division 2. 

Der var masser af opbakning til Cecilie og hendes hold under konferenceturneringen. Blandt andet blev der brugt røgbomber.

Besværligt skifte

Det at skifte mellem universiteter kan være en udfordring i USA. Man skal blandt andet have sin træner til at ophæve den kontrakt man har med sin nuværende skole, ellers må man ifølge reglerne ikke snakke med nye skoler. Ikke alle trænere er lige så støttende i processen som Cecilies træner var. 

”Hun (Cecilie’s træner) forstod hvad det betød at ville have større udfordringer.” 

Cecilie Mortensen

Cecilies træner, som er fra Finland, hjalp hende igennem hele processen. Hun holdte endda en plads på holdet åben for Cecilie, hvis nu hun besluttede at LSUA alligevel var den bedste mulighed. “Min træner var meget forstående og støttende i hele processen. Hun forstod hvad det betød at ville have større udfordringer”, fortæller Cecilie.

Fokus skal der til, når målet er at blive professionel.

I sidste ende valgte Cecilie dog at skrive under på et scholarship med Tusculum University. En skole hun valgte efter at have besøgt og trænet med holdet. 

Hvad Cecilie ser mest frem til efter sommerferien, er at få flere oplevelser og udvikle sig endnu mere. ”Man udvikler sig meget mere herovre. Både fodboldmæssigt og personligt”. Hun sammenligner det at bo og spille fodbold på et universitet i USA lidt som de tre år hun havde på OURE kostgymnasium ”bare endnu mere intenst”. 

”Fodbolden fylder mest. Jeg kan altid få nye venner og oplevelser”. 

Cecilie Mortensen

Udover at komme ud som en bedre fodboldspiller efter fire år, har Cecilie også muligheden for at få både sin Bachelor i Business Management, og en kandidat i Sports Management. Cecilie er nemlig foran i hendes bachelorgrad, hvilket gør at hun vil være færdig om et år. Derfor kan hun på sin nye skole tage sin kandidat det fjerde og sidste år. Dermed er der altid noget at falde tilbage på, hvis drømmen om at blive professionel ikke lykkedes. 

Cecilie og hendes holdkammerater efter en forårstræning.

Selvom Cecilie kommer til at savne de venskaber og oplevelser hun har fået på LSUA, slår hun fast at hun tog til USA for kun en ting – at komme et skridt tættere på sin drøm om at blive professionel. Derfor siger hun også med sikkerhed, lige inden vi afslutter vores samtale:

”Fodbolden fylder mest. Jeg kan altid få nye venner og oplevelser”.