U17-landstræner storroser sine spillere: “De har taget konceptet 100 procent til sig”

0
2141
Start-11eren til kampen mod Portugal. Foto: DBU

Et mål i overtiden, der skulle have været underkendt, gav onsdag U17-landsholdet et dybt skuffende nederlag ved EM. Men der er ingen grund til at være skuffede over den danske præstation. Tværtimod, lyder det fra U17-landstræner Kristian Mørch Rasmussen

Af Steen Trolle. Fotos: DBU

Stillingen er 0-0. Kampen er inde i det 92. minut. Danmark er et par minutter fra at spille uafgjort i sin anden kamp ved U17-EM. Så sender Portugal et frispark ind i feltet. Bolden bliver headet videre op i luften – og pludselig dukker en portugisisk spiller op og prikker bolden videre ind i mål. 0-1 og Danmark er pludselig meget langt fra den semifinaleplads, som ellers var inden for rækkevidde.

Sådan var situationen onsdag i Danmarks anden kamp ved EM i Bulgarien. Tre dage efter en næsten perfekt 0-0-start mod de spanske europa-og verdensmestre, røg Danmark ind i et højest overraskende nederlag, da det i slutsekunderne blev 0-1 til Portugal i det, der var udråbt til at være en nøglekamp.

Chancerne var ligeligt fordel i kampen. Foto: DBU

Superærgerligt – og endnu mere ærgerligt, at der faktisk var offside ved den portugisiske scoring. U17-landstræner Kristian Mørch Rasmussen har kørt videoen fra kampen igennem nogle gange, og han fortæller i telefonen fra Bulgarien, at der helt tydeligt er offside.

Derfor var det også en flok skuffede og – for nogens vedkommende – vrede spillere, som landstræneren og hans team havde samlet til en evaluering onsdag aften.

Og nogen af spillerne var sikkert stadig lidt kede af det og skuffede, da de gik i seng. Men de har også været lidt glade indeni. For landstræneren fortalte dem på mødet, at de havde leveret en god præstation i kampen mod Portugal. Og han roste dem for at have taget hans koncept og tanker ”100 procent til sig”.

Nedtælling til kampen. Foto: DBU

Ramte overliggeren og sidenettet

Kampen først: Danmark kunne sagtens have vundet over Portugal:   

”Vi rammer overliggeren og sidenettet, og vi sparker lige udenom målet. Vi har rigeligt med afslutninger i kampen, og vi lykkes med at være dominerende på bolden. Det er ikke fordi vi dominerer alt, de har bestemt også deres chancer – chancefordelingen er vel meget lige – men vi formår at spille os ud af deres pres, og i spillet med bolden er vi foran. Jeg kunne dog godt have ønsket, at vi ikke afsluttede så hurtigt i nogle situationer. Så det bliver et fokuspunkt i næste kamp,” siger Kristian Mørch Rasmussen.

Sidste kamp kan bruges til meget

Næste kamp er lørdag mod Bulgarien. Det bliver formentlig Danmarks sidste ved EM. Med mindre Portugal laver en kæmpeoverraskelse og slår de spanske europamestre, mens Danmark vinder stort over Bulgarien.

Men selv om det skulle blive den sidste, så kan kampen bruges til meget, siger Kristian Mørch Rasmussen:

”Den kan bruges til fantastisk meget. Det er en landskamp og endda en EM-kamp. Dem er der ikke mange af. Spillerne har en masse indebrændt energi. De vil gerne ud og vise, at de kan spille chancerne større og score mål”.

Klar til kamp. Foto: DBU

Har taget konceptet til sig

På onsdagens evalueringsmøde havde spillerne selv 20 bud på, hvad der skal være fokuspunkter i kampen mod Bulgarien. Og dermed er vi fremme ved den anden del af landstrænerens roser: At spillerne har taget hans koncept til sig.

”Det viser meget godt, hvad denne spillergruppe kan. De kan evaluere deres egen præstation. Det er et eksempel på, at de har taget mit koncept og tanker til sig, og det er jeg som træner meget taknemmelig over. De arbejder 100 procent i overensstemmelse med de principper, mål og værdier, som jeg har opstillet,” siger landstræneren.

“Retten til selv at træffe beslutninger”

Værdierne handler om ”retten til selv at træffe beslutninger”, om interesse for at lære og forstå spillet – den indre motivation, som Kristian Mørch Rasmussen kalder det – og om tillid til, at man kan gøre noget på egen hånd, samtidig med at man har blik for hele holdet.

”Det er nogle værdier, som vi kan arbejde med, fordi jeg har en stab af dygtige folk, som 100 procent bakker mig op. Det handler meget om hvordan vi taler til spillerne og om at uddelegere ansvar til dem og stole på deres løsninger,” siger Kristian Mørch Rasmussen.

Kom så Danmark. Foto: DBU

Derfor har han også tillid til, at spillerne kan rejse til kampen på lørdag. Som han slutter med at sige i telefonen fra Bulgarien:

“Jeg har efterhånden set dem alle sammen smile i løbet af aftenen. Og de har alle sammen kigget mig i øjnene. Jeg fornemmer at det her skal vi nok komme videre fra”.

Bulgarien-Danmark spilles lørdag kl. 10.30.