Ét spontant år er blevet til et fast liv i USA

0
1872
Maria Tulusum fejrer et mål sammen med nogle af de spillere som nu er blevet venner for livet

Maria Tulusum har tilbragt de sidste fem år i USA. På den tid har hun fået en bachelor i Health Promotion and Wellness og Exercise Science, imens hun spillede for skolens fodboldhold. Fem år der har givet hende oplevelser og venskaber for livet. Maria er dog ikke klar til at vende hjem til Danmark endnu. I stedet fortsætter hun som assistent træner for University of Central Arkansas.

Skal man sætte et enkelt ord på Marias USA eventyr, kan man med fordel bruge ordet ”spontant”. Det hele startede nemlig med en meget spontan beslutning, da Maria kun havde tre måneder tilbage i gymnasiet. Planen var egentlig at hun ville søge ind i militæret, men da hun så et foredrag med CSUSA (College Scholarship USA), ændrede hun holdning. En ansøgning blev sent afsted til CSUSA, som er et bureau der hjælper atleter rundt om i Europa med at få kontakt til universiteter i USA.

Spontant valg

Selvom Maria kun havde tre måneder tilbage i gymnasiet, da hun startede processen, nåede hun alligevel at få et scholarship i hus med Lewis and Clark Community College. Meningen var at Maria bare skulle bo i USA i et år, men et år blev til to, og to blev lige pludselig til en hel  uddannelse. Community colleges i USA er kun to-årige skoler, og Maria skulle derfor skifte skole efter hendes andet år.

”Det var ikke det jeg ville”

Maria Tulusum

På hendes andet år med Lewis and Clark Community College, kom holdet hele vejen til de nationale mesterskaber, hvilket gav en hel del opmærksomhed fra top-trænere rundt omkring i USA. Maria fik derfor en masse division et tilbud, og valgte en skole i Louisiana. Desværre skete der nogle ting som gjorde, at Maria ikke endte på en division et skole. I stedet fulgte hun med træneren, som næsten havde fået hende til Louisiana, til Missouri Southern State Univeristy i stedet, hvilket var en division to skole.

Maria med nummer 13 på trøjen, sammen med holdkammerater.

En skæbne der var svær for Maria at sluge. At skulle smide sit mål væk om at skulle spille division et, ”det var ikke det jeg ville”. I sidste ende havde hun dog kun hørt gode ting om sin træner, hvilket gjorde at hun endte med at acceptere skæbnen.

Hårdt, lærerigt og det hele værd

Nu er Marias tid som fodboldspiller i USA udløbet. En tid der har været hård, lærerig, men ikke mindst det hele værd.

Maria ankom til Missouri Southern State University med to overrevene ledbånd i anklen efter en trænings-camp med sit nye hold. Det gjorde, at hun måtte sidde over hele hendes første sæson på sin nye skole, der betød at hun ikke måtte spille nogen kampe med holdet. I stedet fik hun et ekstra år at spille i, og endte derfor med at tage sin bachelor på fem år i stedet for fire. ”Det var rigtig hårdt at falde til, fordi jeg ikke kunne spille fodbold, hvilket jo var grunden til jeg var der”.

I sin tid i USA, har Maria skabt venskaber der vil vare hele livet

I de 10 måneder hvor Maria var skadet, lærte hun en hel masse om sig selv. Det var blandt andet i den periode, at Maria fandt ud af at hun vil uddanne sig til fysioterapeut.

Selvom Missouri Southern State Univeristy ikke var hvad Maria ville, har det været det hele værd. ”Jeg har fået venner for livet, familier har taget mig ind som aldrig før, og jeg har fået mit eget lille hjem herovre”, beskriver Maria om sin tid i Missouri.

Både faciliteterne og niveauet på hendes nye skole var også bedre, selvom det ikke var division et. På Lewis and Clark Community College vandt Maria og hendes hold flere kampe med over 10-0. På division to skolen i Missouri var hele niveauet i ligaen løftet, og var derfor mere udfordrende.

Fremtid i USA

Maria er dog ikke klar til at sige farvel til USA og fodbolden endnu. I stedet har hun fået et job som assistent træner på University of Central Arkansas. Et job som også opstod meget spontant, og et job som hun først takkede ja til i starten af maj, lige inden hun blev færdig med sin bachelor.

I jobbet håber Maria, at hun kan blive ved med at lære nye ting, men også begynde at lære ting fra sig. Ved siden af trænerjobbet, skal Maria læse sin kandidat i fysioterapi, med henblik på at kunne søge ind på fysioterapeutskolen i USA efterfølgende. En uddannelse der tager tre år.

Maria (midten) til sin dimission for hendes bachelor.

Selvom man er langt væk fra familie og venner, har Maria ikke fortrudt en eneste dag af sin tid i USA. Hun anbefaler derfor også andre piger at tage af sted, hvis de har muligheden for det. Ikke nok med de oplevelser og venskaber man får for livet, ”man lærer også meget om sig selv og sine omgivelser”, fortæller Maria.

Om Maria vender næsen hjem mod Danmark efter sin uddannelse er stadig ikke sikkert. Lige nu er planen at finde et job i USA, men som hun siger, ”jeg tager en dag ad gangen”.