Rørende comeback efter 14 måneders skadeshelvede

0
2690
Maria Hovmark med holdkammeraten Julie Tavlo i Brøndby. Arkivfoto: Mikkel Joh Johansen.

Brøndby-spiller, Maria Hovmark, fik til U19-EM-slutrunden i 2018 revet sit korsbånd over. Det har ført til en længere skadespause efterfulgt af et hårdt genoptræningsforløb med op- og nedture. Nu er hun tilbage på banen. Fortrøstningsfuld, men også med en frygt for, hvordan hun er som fodboldspiller efter skaden 

Af Camilla Bergholm

Som fodboldspiller er man afhængig af sin krop, og hvad den tillader. Det oplevede Brøndby-spiller, Maria Hovmark, den 18. juli 2018, da hun var til en EM-slutrunde med U19-landsholdet. På denne dag pådrog hun sig en af de værste skader, man som fodboldspiller kan pådrage sig. Korsbåndet var sprunget, og hun stod pludselig og kiggede ind i 14 turbulente måneder med både op- og nedture.

”Jeg har desværre flere gange måtte sætte mig tilbage. Jeg har blandt andet måtte få foretaget endnu en operation, da min skrue, som man får opereret ind for at holde på det nye korsbånd, generede mig, når jeg løb, samtidig med at jeg måtte få klippet min menisk som følge af en tidligere skade,” fortæller Maria Hovmark.

“Det var et specielt og rørende øjeblik, da jeg skulle på banen igen efter 14 måneders hårdt arbejde og en turbulent rejse”

Maria Hovmark, spiller i Brøndby

En korsbåndskade er en grim skade, som sætter en stopper for fysisk aktivitet i en periode. Maria Hovmark er samtidig blot 20 år, og hun har derfor – forhåbentlig – mange år tilbage på fodboldbanen. Og som fodboldspiller er det frustrerende ikke at kunne se en ende, da skaden kan forstyrre i mange år.

”Det kan være svært at overskue en så lang skadesperiode, som en korsbåndsskade har. Man ved, at det kommer til at forfølge én i lang tid. Da jeg fik det at vide, kunne jeg ikke rigtig tænke fodbold. Man bliver knust, og man føler, at alt er imod én,” siger Brøndby-spilleren.

Det går godt for Brøndby, der ligger på andenpladsen i Gjensidige Kvindeliga. Foto: Steen Trolle.

Overvældende comeback
Udover at skulle igennem en fysisk hård periode fuld af tålmodighed og genoptræning, skal man også mentalt være klar på, at der er en mulighed for, at det bliver svært at komme tilbage. Og det var dét, Maria Hovmark frygtede allermest.

Min største frygt var, hvordan jeg ville vende tilbage som fodboldspiller, og det er ingen hemmelighed, at jeg faktisk stadig arbejder med den tanke,” siger hun og fortsætter:

”For mig har det mentalt været hårdest dét at skulle slæbe mig selv over for at styrketræne, se mine holdkammerater fra tribunen spille kamp og på international plan, det har været enormt hårdt.”

Men med genoptræning, tro og håb kan man som fodboldspiller komme langt. Og det lykkedes også Vestegnsspilleren at blive klar igen trods nogle bump på vejen. Den 21. september 2019 efter 71 minutter løb Maria Hovmark nemlig ind på banen i en kamp i Gjensidige Kvindeliga mod KoldingQ. Med beroligende ord fra trænerne, holdkammerater, der bakkede hende op, pifts, highfives og klapsavler entrerede hun atter fodboldscenen. En kulisse, der var meget overvældende, men samtidig betød meget for hende, fortæller den unge spiller.

”Det var et specielt og rørende øjeblik, da jeg skulle på banen igen efter 14 måneders hårdt arbejde og en turbulent rejse. Jeg er så taknemmelig for alle de mennesker, der har gjort det muligt for mig at komme tilbage på banen, og for al den opbakning jeg har fået gennem processen,” siger hun.

Der har været stor opbakning fra holdkammeraterne. Foto: Mikkel Joh Johansen

Målene er gemt, men ikke glemt
Allerede nu er det blevet til spilletid i den gule og blå spilledragt for den unge Brøndby-spiller. Samtidig er holdet inde i en god stime, der har sikret dem andenpladsen i ligaen. Men hvad så med knæet?

”I forhold til knæet så går det rigtig godt. Fodboldmæssigt er jeg ikke helt der, hvor jeg gerne vil være endnu, men det går i den rigtige retning. Så jeg er fortrøstningsfuld,” siger en optimistisk Maria Hovmark.

“Pas jeres styrketræning og lyt til jeres krop, det er altafgørende! Havde jeg været klogere på daværende tidspunkt, så kunne jeg måske have undgået den skade”

Maria Hovmark, spiller i Brøndby

Selvom det går fremad, kan en skade, og især en korsbåndskade, godt komme til at sætte de mål, man som fodboldspiller har, på pause. Det er dog ikke helt tilfældet for Brøndby-spilleren.

”De mål er selvfølgelig ikke glemt, men lige nu tager jeg bare én dag ad gangen,” pointerer hun.

Maria Hovmark har lært meget af sin skade og den genoptræning, hun har været igennem. Derfor ved hun også, hvad hun vil råde andre unge fodboldspillere til med baggrund i det, hun selv har været igennem.

”Pas jeres styrketræning og lyt til jeres krop, det er altafgørende! Havde jeg været klogere på daværende tidspunkt, så kunne jeg måske have undgået den skade,” slutter hun.