Friheden får de unge piger i Frederiksberg Boldklub til at holde fast

0
2475

I Frederiksberg Boldklub i København har man valgt at lade pigerne bestemme, hvornår de selv vil træne. Det har man gjort i et forsøg på at imødekomme de år, hvor fester og fyre fylder mere i hovedet end fodbold.

Af Charlotte Stentebjerg

Teenageårene er typisk de år, hvor flest piger falder fra fodboldbanen, og det har man valgt at tage med i træningsovervejelserne i Frederiksberg Boldklub. Her har man valgt at lade pigerne møde op til træning, når de har lyst, så der også kan være plads til gymnasie og veninder i fritiden.

Det er typisk de faste træningstider i hverdagene, der får de unge piger til stille støvlerne på hylden, og når én veninde falder fra, skaber det ofte en dominoeffekt på resten af holdet. Derfor oplever mange fodboldklubber rundt omkring i landet, at ungdomsholdene går i opløsning, når pigerne kommer i teenagealderen.

Frederiksberg Boldklubs U18-træner, Anders Folke Henningsen, stod overfor samme udfordring, da hans piger skulle rykke op fra U16 til U18 fodbold. Han kunne mærke, at fodbolden røg længere ned på pigernes prioriteringsliste, og det kunne ses på fremmødet til træning.

”De fleste piger er super dedikerede til rigtig meget af det, de laver, og de fleste af dem, vil gerne klare sig godt i både skole, fodbold og arbejde,” siger han til Fodboldmagasinet København

Derfor har Anders Folke Henningsen og resten af holdet skabt et princip om, at der er træning hver gang uanset hvad. Vejr og fremmøde har ikke betydning, og det er ikke et krav, at pigerne møder op hver gang. Er fremmødet stort, træner de typisk taktik og sammenspil, og er der få til træning, fokuserer de mere på den enkeltes præstation.

”Fodbold skal også være leg”

– Anders Folke Henningsen

 

Fodbold er prioriteret lavt – men det er kvaliteten ikke

Idéen om at lade pigerne bestemme træningsfremmødet har U18-træneren fået fra Morten Bruun, der også er tidligere fodboldspiller, og nuværende sportskommentator. Foran samtlige trænere og ledere indenfor DBU fortalte han om sit projekt ”Mangel på målrettethed”, hvor han netop pointerede, at fodbold og idræt for generelt var blevet en fjerdeprioritet for teenagepigerne efter skole, arbejde og kæreste.

Noget som Folke Henningsen kunne nikke genkendende til, og derfor indførte han det nye træningsprincip i Frederiksberg Boldklub.

Men på trods af at han kan nikke genkendende til Morten Bruuns udsagn, betyder det ikke, at hans piger ikke længere ønsker kvalitetsfodbold. Tværtimod. Til Fodboldmagasinet København siger han:

”Hvis det ikke er ordentligt, så gider de ikke. Pigerne vil have en dygtig træner, som de også kan snakke med. De giver deres mening til kende hele tiden, og det skal være hårdt, så man kan mærke det i benene bagefter. Men fodbold skal også være sjovt, og vi pjatter også på holdet.

 Omlægningen kan ses på træningen

Der er i alt 21 spillere i U18-truppen i Frederiksberg Boldklubs nuværende trup, og fremmødet af spillere til træning har ikke ændret sig fra dengang, hvor træning var obligatorisk til nu, hvor den er frivillig. De er stadig lige mange.

”Det handler om at have nogle forventninger til hinanden. Når du får lov til at vælge selv, så husk lige at vælge gruppen også,” siger Anders Falke Henningsen, der har trænet de unge piger, siden de gik i 2. klasse.

”Jeg synes bare, det er sjovt at være træner, og når jeg kan se, at pigerne synes det er sjovt, så synes jeg også det er sjovt.”

Frederiksberg Boldklub træner hver tirsdag klokken 17.30 og torsdag klokken 18.