Lars Søndergaard: “Vi går ind i 2020 med stor tro på EM-kvalifikation”

0
1722
Lars Søndergaard. Foto: Steen Trolle

For det danske kvindelandshold var 2019 en blandet oplevelse. Året startede med store udfordringer i venskabskampene, men sluttede af med et flot resultat i jagten på EM-kvalifikation i 2021. I marts venter landsholdets næste opgave i træningsturneringen Algarve Cup, hvor holdet har mulighed for at måle sig med topklassemodstandere.  

Af Sophie Dyrekær Gudsøe.

Efter nogle udfordrende venskabskampe i første halvdel af 2019, hvor det danske kvindelandshold måtte se sig slået af Skotland, England, Norge og Frankrig, kunne holdet ånde lettet op, da de i november nåede halvvejs igennem kvalifikationskampene til EM i England i 2021. Det formåede det danske hold på bedste vis, hvor de vandt fem kampe ud af fem mulige. Senest slog de Georgien 14-0 i Viborg, og sluttede således et stærkt efterår af. Danskerne har lige nu maksimumpoint (15) og en målscore på 29-0 halvvejs gennem kvalifikationsturneringen.

Sejrene kom på det rigtige tidspunkt

Landstræner Lars Søndergaard ser positivt tilbage på det forgangne år, som efter udfordringer endte med at sætte Kvindelandsholdet i en gunstig position frem mod anden halvdel af EM-kvalifikationskampene:

”2019 havde både opture og nedture. Vi vidste godt, at vi kunne få slag over næsen i foråret, fordi vi havde et svært program med kampe mod England og Frankrig. Opturene kom til gengæld på det rigtige tidspunkt, og vi kunne ikke stå meget bedre nu. Vi går alle sammen ind til 2020 med en stor tro på, at vi kvalificerer os til EM, men det kræver hårdt arbejde og fokus,” fortæller Lars Søndergaard til DBU Kommunikation.

Efter overbevisende sejre over Israel, Bosnien-Hercegovina, Malta og Georgien, kan resultaterne ikke være meget bedre, men det er ikke det eneste, som glæder den danske landstræner, fortæller han til DBU Kommunikation:

”Vi er kommet rigtig langt med den måde, vi vil spille på. Vi vil være spildominerende både offensivt og defensivt. Offensivt med en balance mellem at være boldbesiddende og spille direkte. Defensivt med et fremadrettet udtryk, hvor vi med et højt pres prøver at tage teten,” forklarer landstræneren, som er begejstret for holdets kultur, og dets mange unge spillere, der har spillet sig ind på holdet i løbet af 2019:

”Vi har fået skabt et rigtig godt miljø, hvor spillerne kan udvikle sig. De unge spillere er gået uimponeret ind på holdet og har bidraget med kvalitet og friskhed, men det har de kun kunnet gøre så ubesværet, fordi de rutinerede spillere er vokset i deres lederroller og har hjulpet de nye spillere ind i trygge rammer,” forklarer Lars Søndergaard.

Hårde modstandere venter i Algarve Cup

Inden den sidste halvdel af EM-kvalifikationskampene i april, venter træningsturneringen Algarve Cup i starten af marts. Her skal Kvindelandsholdet prøve kræfter mod nogle af de bedste landshold i verden:

”Vi skal bruge Algarve Cup til at se, hvor vi egentlig står mod topklassemodstandere. Vi skal holde fast i vores spillestil og fokusere på os selv. Vi vil blive presset på tempo og fysik. Specielt defensivt vil vi blive mere udfordret, end vi har været hidtil i EM-kvalifikationen,” erkender Lars Søndergaard til DBU Kommunikation.

Danmarks første kamp i Algarve Cup er mod Norge, der er et stærkt hold og samtidig et hold, som det danske kvindelandshold gerne vil måle sig med. Norge ligger nemlig nr. 12 på verdensranglisten, mens Danmark er nr. 16:

”Det bliver en spændende kamp, fordi de er rangeret over os på verdensranglisten. Det er en kærkommen lejlighed til at se, hvor langt vi er kommet,” spår landstræneren.

Og kigger man igen på verdensranglisten, bliver Kvindelandsholdets anden kamp i Algarve Cup endnu sværere. Der venter nemlig enten Tyskland eller Sverige, som ligger henholdsvis nummer to og fem i verden.

Der er dog ingen tvivl om, hvad det altafgørende mål for det nuværende år er, nemlig at Danmark skal være en af de 16 nationer, der i sommeren 2021 kæmper om europamesterskabet i England:

”Spillerne er ambitiøse og meget målrettede, og de vil rigtig gerne til en slutrunde. Det gælder både de mere erfarne spillere og de unge spillere, der de seneste år har været til EM med ungdomslandsholdene. Målet er at komme til EM, men vi kommer ikke sovende til det. Vi skal blive ved med at forbedre os,” slutter Lars Søndergaard af til DBU Kommunikation.