Kvindekamp i tre generationer: Kvinder bliver fortsat ikke set som ligeværdige i sport

0
1990
Pernille Harder. Foto: UEFA

Pernille Harder kæmper ikke blot for at gøre en forskel for det danske kvindelandshold og sin klub, Wolfsburg. Hun kæmper også for a gøre en forskel, når det kommer til ligestilling i sport. Sammen med de tidligere atleter Rikke Rønholt og Else Trangbæk har hun udtalt sig i en artikel til DR, hvor de fortæller om tre generationers kamp for ligestilling.

Ligestilling i sport er en kamp, der endnu ikke er blevet fløjtet af, da man stadig ikke er i mål. Det mener fodboldspiller Pernille Harder, tidligere atletikudøver Rikke Rønholt og tidligere idrætsgymnast samt forsker i køn og idræt Else Trangbæk.

De tre kvinder fortæller i en artikel udgivet af DR om deres oplevelser og overvejelser i forhold til den ligestillingskamp, de har kæmpet og stadig kæmper.

Jeg har oplevet, at der er kommet mere fokus og respekt omkring kvindefodbold. Flere lytter til os. Havde jeg sagt min mening for syv år siden, havde ingen lyttet

Pernille Harder, spiller i Wolfsburg

Pernille Harder er fortaler for ligestilling og åbenhed om homoseksualitet, hvortil hun har valgt at bruge sin stemme, som det forbillede hun er, fortæller hun i artiklen. Hun kæmper blandt andet for talenterne i Danmark, hvilket hun startede med i en ung alder.

“Min ild for at kæmpe for ting er startet tidligt. Jeg kæmpede hårdt for at træne med drengene, og jeg har mærket, hvor stor forskel der er på at være et fodboldtalent som pige i forhold til drenge,” fortæller hun til DR.

Men i forhold til kvindefodbold er der også sket en fremgang, forklarer Pernille Harder til DR.

“Jeg har oplevet, at der er kommet mere fokus og respekt omkring kvindefodbold. Flere lytter til os. Havde jeg sagt min mening for syv år siden, havde ingen lyttet.”

Sport er skabt af mænd til mænd
Også Rikke Rønholt og Else Trangbæk forklarer i artiklen, hvorfor de mener, at det stadig i dag er relevant at kæmpe for kvinder i sport. Og det er en svær bane at bevæge sig ind på for kvinder, da sporten er opfundet af mænd til mænd, forklarer Rikke Rønholt til DR:

“Jeg er 100 procent feminist, for det er vigtigt, at begge køn har en stemme i vores beslutninger. Det er også vigtigt i sportens verden, for det er en verden oprindeligt skabt af mænd til mænd, så de havde noget andet at lave end at slå hinanden ihjel.”

Else Trangbæk forsker i sport og køn og har selv været idrætsgymnast. Hun har i lang tid kæmpet for ligestilling i sport, og hun forklarer også i artiklen, at der stadig er behov for kamp.

Artiklen er lavet i forbindelse med DR’s tema ”Sport er politik”, hvor flere historier vil fokusere på, hvordan sportens og politikkens verden ikke kan holdes adskilt, men ofte bliver blandet sammen. Artiklen om Pernille Harder, Rikke Rønholt og Else Trangbæk kan læses her, hvor der også er mulighed for at se tre videoer med dem.