Karoline Smidt Nielsen: Flueben ved drømmene trods knæskader

0
2216
Karoline Smidt Nielsen i sin debut for Turbine Potsdam. Hun ses her i midten. Foto: turbine_photography

For mange danskere, der gerne vil blive professionelle inden for fodboldens verden, er det store udland højt på ønskelisten. Dette har også været tilfældet for Karoline Smidt Nielsen. En spiller, der flere gange er blevet ramt af skader, men som har kæmpet sig tilbage og i dag står klar for sin tyske klub, Turbine Potsdam.

Af Camilla Bergholm

Tilbage da Karoline Smidt Nielsen som ungdomsspiller spillede for OB, kortlagde hun og en træner de målsætninger, hun gerne ville opnå i sin fodboldkarriere. Her skrev den unge fodboldspiller blandt andet Fortuna Hjørring ned, som en klub hun gerne ville spille for, men også det danske landshold og andre store klubber var med på listen. Siden da er der blevet sat flere flueben på den liste. Det er nemlig både blevet til en periode i Fortuna Hjørring, på landsholdet og nu i Bundesligaklubben, Turbine Potsdam.

Det har dog ikke altid været en dans på roser for den 25-årige fodboldspiller. Skader har blandt andet flere gange sat fodbolden på pause. Først var det en bruskskade, der holdte hende væk fra grønsværen. Det var en lang og sej kamp, men hvor det med tiden blev bedre, fortæller hun. I Fortuna Hjørring blev hun i 2016 igen ramt af en skade. Denne gang var det et overrevet korsbånd.

”Jeg stod over for en masse spændende ting med landsholdet og med klubben, så det var et mega hårdt slag. Men jeg følte mig i gode hænder. Selve genoptræningsforløbet var meget efter protokollen, og jeg var meget positiv. Og jeg har faktisk ikke mærket noget til det siden da,” fortæller hun.

“Jeg har siden, jeg var en lille pige, været fascineret af landsholdet også qua min mor (Lone Smidt Nielsen, red.), der har været holdleder, men også selv har spillet”

Karoline Smidt Nielsen, spiller Turbine Potsdam

Efter operationen stod den på genoptræning. Og motivationen var ikke til at tage fejl af. For efter at have oplevet flere triumfer med Fortuna Hjørring og landsholdet havde Karoline Smidt Nielsen fået blod på tanden efter mere. Så hun kæmpede sig tilbage i klubben, men også til en plads på landsholdet. Og netop at trække i den rød-hvide spillerdragt og repræsentere Danmark på fodboldbanen, betyder meget for den efterhånden erfarne spiller.

”Jeg har siden, jeg var en lille pige, været fascineret af landsholdet også qua min mor (Lone Smidt Nielsen, red.), der har været holdleder, men også selv har spillet. Jeg har fulgt med i deres ture og har været rigtig meget ude at rejse med dem og kommet hjem med souvenirs og trøjer og været helt tryllebundet af den verden,” siger hun og pointerer, at det er noget helt særligt så at få lov til at være en del af truppen.

”Det er sjovt at skulle være holdkammerater med sine modspillere og være samlet med de bedste spillere. Udfordrende, men fedt. Det er en anden dimension af fodboldspillet, synes jeg,” siger Karoline Smidt Nielsen.

Nyt land, nyt fodboldkapitel
At komme til Tyskland i 2018 har været et stort skifte for Karoline Smidt Nielsen, der har skullet vænne sig til mentaliteten i klubben. Men det er også dygtige mennesker, hun omgiver sig med, pointerer hun. Dog startede hun ud med endnu en bruskskade, da hun kom til klubben, hvilket også har påvirket hendes start i Tyskland.

”Det har været blandet at komme hertil. Det startede jo langt fra optimalt. Jeg tror, at det var den hårdeste periode i mit liv. At skulle komme til et nyt land, og jeg kendte absolut ingen, og jeg kendte ikke strukturen og mentaliteten i denne her klub, som er hård i forhold til andre klubber. Meget sådan kæft, trit og retning,” siger hun og fortsætter:

”Så det var lidt hårdt og svært at komme ind på holdet og finde min plads, men jeg synes, at jeg havde nogle gode folk omkring mig, og klubben var også villig til at tage mig ind og give mig de nødvendige forhold til at blive opereret og genoptræning i noget tid, så det er jeg glad for. Jeg har stadig bygget nogle gode relationer op,” siger hun.

“Det var noget helt specielt. Jeg vil sige, jeg havde ikke regnet med det i forhold til kampens forløb. Det var også første gange, at jeg var med i truppen og på bænken, så bare det var nok for mig. Men da de råbte, at jeg skulle ind, blev jeg selvfølgelig meget glad, men også nervøs, men på den gode måde”

Karoline Smidt Nielsen, spiller Turbine Potsdam

Hun nåede at få to operationer, der heldigvis gik godt. Samtidig føler den 25-årige danske spiller, at hun var havnet i dygtige hænder i Tyskland, hvilket hun kalder held i uheld. Kampgejst og et positivt sind er kendetegnet for Karoline Smidt Nielsen, der endnu engang fik kæmpet sig tilbage på banen med fodboldstøvlerne snøret på fødderne.

Den 28. februar 2020 trådte hun nemlig ind på banen for sin tyske klub. Det var både en nervøs, men samtidig også glad fodboldspiller, der tog sine første skridt ud på grønsværen i en kamp mod SGS Essen. Her blev hun skiftet ind, da var et par minutter tilbage af den ordinære spilletid. Både fans og spillere bød hende velkommen på banen, og holdet vandt samtidig kampen 1-0.

”Det var noget helt specielt. Jeg vil sige, jeg havde ikke regnet med det i forhold til kampens forløb. Det var også første gange, at jeg var med i truppen og på bænken, så bare det var nok for mig. Men da de råbte, at jeg skulle ind, blev jeg selvfølgelig meget glad, men også nervøs, men på den gode måde,” fortæller Karoline Smidt Nielsen med et smil gemt i stemmen.

Den danske landstræner og assistenttræneren har ikke glemt hende efter skadespauserne, fortæller den danske fodboldspiller endvidere, men om hun igen kommer til at trække landsholdtrøjen over hovedet afhænger af, hvordan hun klarer sig på banen. Lige nu er hendes fokus derfor på at vise, hvad hun kan på banen i sin tyske klub.

Drømmene lever
I 2012 fik den 25-årige spiller debut for det danske landshold, og sidenhen er det blevet til både op- og nedture for danskeren. Men selvom det har været en rutsjebanetur i forhold til skader for den erfarne fodboldspiller, så er hun alligevel tilfreds med det sted, hvor hun er havnet i forhold til, hvad hun havde forestillet sig i 2012.

”Dengang havde jeg håbet på, at jeg var et sted som her. Dengang havde jeg set Potsdam spille Champions League-finaler i fjernsynet og har fulgt med i deres historie og set dem kæmpe for kvindefodbold. Så jeg synes, at jeg er havnet et godt sted. En god liga, hvor jeg bliver udfordret,” siger hun.

Drømmene lever stadig den dag i dag. Flere flueben er blevet sat på den målsætningsliste, hun kortlagde i sin tid i OB, men der er stadig flere ting, der kan opnås.

”På klubniveau, som jo er det vigtigste for mig lige nu, vil jeg gerne være en fast spiller og have succes i Bundesligaen og bevise, at det var det rigtige at tage hertil. Jeg håber, at vi kan bygge noget stærkt op og udfordre de større klubber,” siger udenlandsdanskeren og fortæller, at også landsholdet er en del af hendes drømme:

”Med landsholdet kunne jeg godt tænke mig at spille en slutrunde med Danmark. Jeg har prøvet en enkelt slutrunde i 2013 i Sverige, som var en kæmpe oplevelse, men jeg var også kun 18 år og var med som buffer, så jeg gad godt at prøve at spille mere slutrunde,” slutter hun af, før hun skal tilbage til hverdagen, der lige for tiden byder på corona-pandemi og derfor afskærmning fra resten af holdet og Bundesligaen.