”Man må gerne være skuffet over ikke at blive udtaget, så længe man forstår hvorfor”

0
2178
Holdbillede af BSF U16DM under træningslejr på Mallorca. Foto: BSF

En sund træningskultur indebærer, at spillerne gerne må blive skuffet over ikke at blive udtaget til en kamp, mener cheftræner for BSF U16DM Brian Trolle. Det vigtigste er bare, at spillerne forstår hvorfor, og at de lærer at håndtere det. Det fortæller Brian Trolle til FODBOLD FOR PIGER.

Af Marie Bebe

Det kan være direkte surt, når ens navn ikke er at finde på holdkortet til weekendens kamp. Man kan blive frustreret, ked af det eller føle sig uretfærdigt behandlet. Og det er helt i orden at have det sådan, mener Brian Trolle, der er cheftræner for BSF’s U16DM hold.

Vi synes selv, vi har en rigtig sund træningskultur. Det betyder, at det er vigtigt at være skuffet over ikke at blive udtaget. Og det er vigtigt, at spillerne bliver forklaret og forstår, hvorfor de ikke er udtaget,” siger Brian Trolle.

Som træner er det altså vigtigt, at man får forklaret spillerne, hvorfor de ikke er kommet med. Man skal sørge for, at de forstår det og hjælpe dem med at lære, hvordan man håndterer skuffelsen, mener Brian Trolle. På den måde hjælper man ikke bare spillerne her og nu – man giver dem redskaberne til at håndtere andre nederlag, skuffelser eller frustrationer, som er uundgåelige at støde ind i fremover, mener cheftræneren.

”Vi synes, det er sundt, at pigerne også får en fornemmelse af, at man ikke kan blive valgt hver gang. Hvis man ikke bliver valgt, må man forsøge at gøre sit bedste til træning. Det bedste, det er, når man viser sig frem, men ikke på en måde, hvor man har rundsave på albuerne,” siger Brian Trolle.

Spillerne skal altså lære at komme op på hesten igen, når de løber ind i udfordringer. Det kan både gælde, når de ikke er blevet udtaget til kamp – men det gælder også til træning. En målmand kan lave et drop og en angriber kan sparke forbi mål. Alle spillere kan og vil komme til at lave fejl på banen.

”Fejl skal være en del af vores træning. Det skal være legitimt at lave fejl, og vi skal kunne lære af dem,” siger Brian Trolle.

Udvikling før resultater

BSF’s U16DM hold har fået en stærk start på sæsonen. Holdet har samlet 19 point på ni kampe, og placerer sig på 2. pladsen i pulje A i den nye, landsdækkende U16DM liga. Resultatmæssigt er der altså ikke meget at klage over for Brian Trolle.

Ifølge cheftræneren skyldes de gode resultater, at holdet har stabiliseret sig over det seneste halvandet år og kontinuerligt har udviklet sig sammen. Truppen består både af egne spillere, der er rykket op fra BSF’s U14 trup, og en række spillere, der er kommet til klubben fra andre steder.

”Det er altid nemmest, når man ligger i toppen af en række, at sige, det ikke er resultatet, der er vigtigst for os. Personligt tror jeg selv på, at udvikler man sig, så skal resultaterne nok komme,” siger Brian Trolle.

BSF U16DM inden kamp på Mallorca. Foto: BSF

Netop tilgangen af spillere udefra og deres udvikling har været en gevinst for BSF, ifølge cheftræneren. Han ser en stor styrke i at modtage spillere, der udviklingsmæssigt er kommet lidt på baghjul i andre klubber, fordi de ganske enkelt har skulle bruge lidt mere tid på at blomstre. Det er spillere, som klubben kan videreudvikle.

”Over det sidste års tid har vi haft fokus på at udvikle spillerne fra der, hvor de er. Vi har flere spillere i truppen, der i princippet er siet fra andre steder. Vi tror på, at dem, der er rigtig gode som U14-spillere ikke nødvendigvis er dem, som er gode som U16-spillere,” siger Brian Trolle.

Mødet med de fysisk stærke jyder i U16DM 

Som alle andre klubber i den nye U16DM liga, har den igangværende sæson været et møde med nye typer af modstandere og lange busture for BSF. Og Brian Trolle er uden tvivl positivt stemt overfor den nye struktur.

”Grundlæggende synes jeg, det er virkelig godt, at ligaen er blevet lavet. Pludselig møder man nogle andre hold, hvor særligt de jyske kommer med en stor fysik og en anden måde at spille på, end vi gør på Sjælland. Så det at matche spillerne bliver markant bedre,” siger cheftræneren.

Netop de jyske hold har BSF besøgt mange af indtil videre. Hele fire udebanekampe i det jyske er det blevet til for BSF, hvor den seneste tur var til Nordjylland, hvor holdet mødte Fortuna Hjørring. Turen varede fra kl. 07 om morgenen til midnat. Selvom det er nogle lange dage på landevejen, så skaber turene en uvurderlig relation, både internt i U16 og til U18DM truppen, ifølge Brian Trolle.

”De ser hinanden en gang hver 14. dag både i bussen, udenfor bussen og før, under og efter kamp. De ser hinandens kampe og bakker hinanden op. Alt det er uvurderligt, når vi skal sende 2. års spillerne videre i systemet. Så kommer de op til spillere, som de kender i forvejen,” siger cheftræneren.

38 straffespark på Mallorca

Mange forskellige faktorer kan spille ind, når man som træner ønsker at udvikle sine spillere i en bestemt retning. Man kan, som Brian Trolle, have principper om, at der skal være plads til fejl undervejs i et træningspas. Man kan udnytte lange busture til at styrke det sociale sammenhold i en trup.

Og så er der dén udvikling, som man ikke kan sætte på formel. En udvikling, som kun kan opstå midt i kampens hede. Det oplevede BSF, da de for nyligt var på træningsophold på Mallorca, hvor de spillede kampe mod flere udenlandske hold. 

BSF U16DM truppen på Mallorca. Foto: BSF

Her kom truppen ud i en straffesparkskonkurrence, der endte ud med hele 38 spark, før kampen var afgjort. Og det sendte spillerne rundt i hele følelsesregistreret.

”De græd både af glæde, de græd, fordi de havde brændt, og fordi de var ude af deres comfort-zone. Hele det følelsesregister, var de igennem. Og det kan vi ikke hverken træne eller tale ind i pigerne. Det er noget, der skal opleves. Det er noget af det vildeste jeg har oplevet i de tre år i pigefodbolden,” siger Brian Trolle.

Ifølge cheftræneren har oplevelserne på Mallorca været med til at styrke pigerne mentalt, og det kan han allerede nu se til træning og i kampe. Han glæder sig nu til at se, hvor meget holdet kan udvikle sig videre igennem sæsonen – og om holdet kan fastholde en plads øverst i tabellen.

BSF spiller deres næste kamp søndag d. 14. november. Her får de besøg af Kolding IF.