Amalie Thestrup er fuldtidsprofessionel i PSV: ”Det er vigtigt at trives udenfor fodboldbanen, for at kunne trives inde på den”

0
1704
Thestrup roser de gode træningsforhold i PSV, som hun kalder nogle af det bedste, hun har oplevet i karrieren. Foto: PSV

26-årige Amalie Thestrup har spillet i udlandet i over 2,5 år og er landet i den hollandske klub PSV. Hendes tid i international fodbold har skabt en stor udvikling både personligt og fodboldmæssigt – og så har hun endda gennemført en kandidatuddannelse undervejs.

Af Marie Bebe

”Vær social, og gør en indsats for at lære folk at kende”

Dét råd har Amalie Thestrup haft med sig, lige siden hun for første gang søgte uden for landets grænser for at forfølge fodbolddrømmen. Amalie fik rådet tilbage i sommeren 2019, hvor hun var ved at gøre sig klar til at skifte grønsværen i BSF ud med fuldtidsfodbold i italienske AS Roma.

Siden da har Amalie Thestrup også været forbi den engelske storklub Liverpool F.C., hvor hun spillede i et år, indtil hun i sommeren 2021 skiftede til hendes nuværende klub PSV Vrouwen i den hollandske by Eindhoven. Ved hvert eneste skifte, har hun haft dét råd med sig.

Med et CV, der tæller tre forskellige udenlandske klubber indenfor 2,5 år, er Amalie Thestrup blevet særdeles erfaren i at skulle lære en ny klub og et nyt land at kende. Den store omstilling til en ny kultur var mest udfordrende, da hun i sin tid skiftede til AS Roma. Én ting var, at hun skulle vænne sig til et nyt land og ikke mindst et nyt sprog. Men den største ændring var, at hun nu spillede fodbold på fuld tid.

Amalie Thestrup spillede i italienske AS Roma i et år. Foto: AS Roma

”Lige pludselig handlede hele min hverdag om fodbold, og træningen lå i løbet af dagen i stedet for om aftenen. Jeg følte i starten, at jeg bare var på én lang træningslejr, hvor hele dagen drejede sig om fodbold. Nu var det sådan hver eneste dag. Det var anderledes, men helt vildt fedt. Det var det, der havde været min drøm i mange år – at kunne leve af det og have fodbolden som sin hverdag”, siger Amalie Thestrup.

Hjemme i Danmark havde fodbold naturligvis også fyldt meget i Amalie Thestrups hverdag. Men der var stadig mange andre aktiviteter, som fyldte hverdagen ud. Hun brugte tid på sit studie ved CBS, og havde familie og venner der skulle ses. Aktiviteter, som hun efter sit skifte til udlandet stadig prioriterer. Men det er først og fremmest fodbold, der er i fokus. Fodbold kommer først.

Mesterskab og Champions League drømme i PSV

Fra sæsonstarten 2021 stod det klart, at Amalie Thestrups nye klub hed PSV. Det var dermed et farvel til Liverpool og den engelske liga, og et goddag til Holland. Flere forskellige faktorer spillede ind, da beslutningen om en ny klub skulle træffes.

Valget faldt først og fremmest på PSV, fordi der her var mulighed for at spille med om at blive hollandske mestre – og dermed en mulighed for at spille med i Champions League. Og så er det også vigtigt for Amalie Thestrup, at hun kan se sig selv leve og bo det sted, hvor hun tager hen.

”Det primære er det fodboldmæssige. Det er det, jeg vægter højest i forhold til niveau og type af fodbold, som klubben spiller. Derudover er der alt det udenfor banen. Altså om det er et sted, hvor jeg kan se mig selv trives og bo. Jeg tror, det er rigtigt vigtigt, at man trives udenfor banen, for også at kunne trives inde på fodboldbanen”, siger Amalie Thestrup.

Amalie Thestrup på træningsbanen i Liverpool FC, hvor hun spillede fra juli 2020 til juni 2021. Foto: Liverpool FC

Derudover har PSV optimale rammer for, at kvinderne får mulighed for at udvikle sig. Kvindespillerne træner på klubbens akademi, hvor de har adgang til alle de samme faciliteter, som ungdomsherrerne har. Dertil er hele anlægget nyt og har flere baner, både kunst og græs, at træne og spille på, fortæller Amalie Thestrup.

”Rammerne er sindssygt professionelle. De har været rigtig gode til også at give kvinderne gode forhold. PSV har været en af de mest professionelle klubber, jeg har været i, i min karriere”, siger Amalie Thestrup.

På mange måder har skiftet til PSV været det helt rigtige skridt at tage for 26-årige Amalie Thestrup. Udover at fodboldniveauet og faciliteterne er i top, har mødet med den hollandske klub også budt på en ekstra bonus i form af en ganske særlig medspiller og holdkammerat. Amalie Thestrup spiller nemlig sammen med danske Caroline Rask i PSV, og de to har opbygget et særligt venskab, som både gælder inde- og udenfor banen.

”Det har kun været sindssygt gavnligt for os begge. Man har bare en anden ’connection’ og relation, når man er danskere og kender hinanden hjemmefra. Vi kan bruge hinanden meget både i hverdagen udenfor og på banen. Vi har en fælles forståelse, så det er rigtig hyggeligt at have en anden dansker i klubben”, siger Amalie Thestrup.

”For mig har skole og uddannelse også været et frirum”

Det er dog ikke kun fodboldtræningen, taktik og mesterskaber, som har fyldt i Amalie Thestrups liv, selvom fodboldkarrieren er det, som hun vægter allerhøjest. For få uger siden færdiggjorde den 26-årige nemlig sin kandidatuddannelse på CBS efter 6,5 års studier, som hun har passet ved siden af fodbolden.

”For mig har skole og uddannelse også været et frirum. Som fodboldspiller har du ikke så meget frihed, men du har til gengæld ret meget fritid. Det været ret naturligt for mig at bruge noget af den fritid på at gøre min uddannelse færdig. Også fordi jeg ved, at når jeg lægger støvlerne på hylden, så skal jeg ud at lave noget andet”, siger Amalie Thestrup

Amalie Thestrup har netop færdiggjort sin kandidatuddannelse på CBS. Privatfoto.

Det har krævet en stor portion selvdisciplin at holde uddannelsen ved lige ved siden af hårde træningspas og vigtige kampe. Alligevel har det ikke været en så stor udfordring, som man måske kunne forestille sig. For vigtigst af alt har Amalie Thestrup været drevet af en oprigtig interesse for sit fag og en stor lyst til at studere. Og så drømmer hun om, at uddannelsen kan åbne nogle spændende døre i fremtiden, hvor hun kan få mulighed for at kombinere den med hendes erfaring fra fodboldens verden.

”Jeg har kunne se en mening med det, så det har faktisk været ret naturligt at bruge tid på det og prioritere det. Det er selvfølgelig ikke det fedeste, når man sidder og skriver eksamen, men jeg synes jo det er virkelig spændende og godt givet ud”, siger Amalie Thestrup.

Thestrup har nu titlen som cand.merc.kom. Privatfoto.

Samarbejde og sammenhold på tværs af kulturer

Vi vender endnu engang tilbage til det vigtige råd, som Amalie Thestrup fik, da hun for første gang tog fodboldstøvlerne med ud i det store udland. For mødet med nye klubber, lande og kulturer har ikke kun udviklet hendes fodboldmæssige evner.

Skiftet til udlandet har nemlig budt på en stor menneskelig udvikling for Amalie Thestrup, der i de udenlandske ligaer har mødt en større diversitet end i den danske liga. Det har lært hende vigtigheden i at blive dygtig til at danne relationer på tværs af de mange forskellige kulturer, som spillerne i klubben kommer fra. For jo bedre, man lærer hinanden at kende og jo bedre, man forstår hinanden, desto bedre bliver samarbejdet på holdet.

Amalie Thestrup er tilbage i højt gear i PSV, efter at have døjet med en skade siden november. Foto: PSV

”Det, jeg har lært mest af, er at skulle stå på egne ben og klare mig selv i en ny kultur. Man får et indblik i mange flere forskellige mennesker og rejser, og hvordan man alle er landet det samme sted. I sidste ende har man det her overordnede mål, som alle køber ind i og går efter. Det er sindssygt spændende, at man igennem det bliver forenet, på trods af at man er så forskellige. Det lærer man meget af som menneske”, siger Amalie Thestrup.

Det er altså med en hel masse udvikling i bagagen, både sportsligt og personligt, at Amalie Thestrup ser mod fremtiden. I nærmeste fremtid er drømmen og målet at føre PSV til toppen i den hollandske liga, så de kan spille med i Champions League. For Amalie Thestrup står en tilbagevenden til landsholdet også meget højt på listen over personlige ambitioner. Hun drømmer om at kunne trække den rød/hvide trøje over hovedet igen og for alvor bide sig fast i A-landsholdstruppen.