Amalie Vangsgaard er topscorer i Sverige: “Jeg har nok aldrig scoret så mange mål før i min seniorkarriere”

0
2576
Amalie Vangsgaard jubler efter endnu en scoring for Linköpings FC. Foto: Mia Eriksson

Den tidligere FC Nordsjællands-spiller Amalie Jørgensen Vangsgaard er Damallsvenskans mest målfarlige spiller i øjeblikket. ”Jeg har tidligere været en trussel på den offensive del af banen, men jeg har nok aldrig scoret så mange mål i min seniorkarriere,” siger hun

Tjek lige topscorerlisten i den bedste svenske række, Damallsvenskan. Jo, den er god nok. Midtvejs i sæsonen føres listen af danske Amalie Jørgensen Vangsgaard, der har scoret 12 mål i 14 kampe for Linköping FC, hvilket er tre mål mere end nummer to på listen, Evelyn Viens fra Kristianstads DFF.

Linköpings FC er pt. nummer to i ligaen og vandt i weekenden 7-0 over Umeå IK i weekenden. Amalie Vangsgaard bidrog igen til sejren med et mål til 3-0 kort før pause.

Amalie Vangsgaard skiftede i sommeren 2021 fra FC Nordsjælland til Linköping FC og i den første halvsæson i det svenske blev det til en enkelt scoring i 10 kampe. I denne sæson blev hun rykket fra en plads som wingback til frontangriber, og det har sat gang i scoringerne.

Den 25-årige topscorer forklarer selv sin aktuelle succes på denne måde:

“En stor grund er nok at jeg er skiftet fra at være højre wingback i sidste sæson til nu at være spidsangriber. Derudover ser jeg det i høj grad som en stor holdindsats, og det er i høj grad mine holdkammerater der gør det muligt for mig, at scorer de mål som jeg gør. Vi har et hold bestående af rigtig mange dygtige fodboldspillere, som har høj kvalitet i indlæg og kombinationspillet. Selvfølgelig kræver det også at jeg sparker/header bolden ind og at jeg kommer i de rigtige løb og at jeg er på den rigtige position i boksen, men i mine øjne er det en god kombination af en rigtig god sæson for hele holdet,” siger hun.

Topscorerlisten som den ser ud lige nu i Damallsvenskan. Illustration fra www.svenskfotboll.se – se listen her

Havde store forventninger til holdet

Havde du regnet med at blive topscorer?

“Mine forventninger var endnu en sæson som wingback, så jeg havde egentlig ikke spekuleret så meget over spidsangriberpladsen eller at jeg skulle gå hen og blive topscorer. Mine forventninger til holdet var dog høje. Jeg havde følelsen af, at hele holdet kom tilbage fra ferie med rigtig meget gå på mod og energi. Og det viste sig heldigvis at være rigtigt,” siger Amalie Vangsgaard om den aktuelle 2. plads.

“Jeg havde følelsen af, at hele holdet kom tilbage fra ferie med rigtig meget gå på mod og energi,” siger Amalie Vangsgaard. Foto: Mia Eriksson

Har du tidligere været så målfarlig?’

“Jeg vil vove at påstå, at jeg også tidligere har været en trussel i den offensive del af banen, om det så har været mål fra egen fod eller assist. Men jeg har nok aldrig i min seniorkarriere scoret så mange mål, som jeg har gjort på den her halvsæson. Så det er skønt at det går godt”.

“Jeg har nok aldrig i min seniorkarriere scoret så mange mål, som jeg har gjort på den her halvsæson”

Går efter guldet

Linköping FC er fem point efter Rosengård, så meget skal gå Linköpings vej, hvis målet om guld skal indfries. En sølv- eller bronzeplads er dog også acceptabelt for den ambitiøse klub, som derved får adgang til Champions League.

”Rosengård er foran os med fem point, så det kræver selvfølgelig at de taber og spiller et par kampe uafgjort. Om vi selv kan slå dem? Det vil jeg mene vi kan, hvis vi spiller op til vores bedste og tør at spille vores spil. Sidste kamp endte 4-3 til Rosengård og vi må aldrig lade dem score 4 mål imod os, så der er lidt at justere på,” siger Amalie Vangsgaard.

Trives i Linköpings FC

Amalie Vangsgaard fik sin fodboldopdragelse i Jetsmark, hvor hun startede som 4-årig. Som U15-spiller skiftede hun til Fortuna Hjørring, hvor hun fik førsteholdsdebut i 2014. Fra 2019 spillede Amalie Vangsgaard i FC Nordsjælland, inden hun i sommeren 2021 skrev kontrakt med Linköping FC.

Hvordan trives du i Linköping FC?

”Jeg trives rigtig godt i Linköping FC både på og udenfor banen. Jeg er rigtig glad for mit valg om at skifte til Linköping FC hvor både spillere, trænere og ledere kun er interesseret i at alle har det godt. Det har helt sikkert også stor indflydelse på min præstation på banen, da det at præstere også kræver en form for tryghed i den klub man spiller i,” siger Sveriges danske topscorer, Amalie Vangsgaard.