Efterskoletræneren: “Det er fedt at kunne give noget igen”

0
1210
Martin Møller Kristensen. Foto: BGI

Mød trænerne fra en række af landets bedste idrætsefterskoler: I dag: Martin Møller Kristensen fra efterskolen BGI akademiet

Navn: Martin Møller Kristensen

Alder: 37

Skole: efterskolen BGI akademiet

Træner-cv:

  • Lyseng Fodbold U/18 DM 2014 –2018
  • Skovbakken 3F ligaen 2009 – 2013
  • Vejlby IK. Serie 1 2008 – 2008
  • Vejlby IK. 3F ligaen 2008

Uddannelse: UEFA A-licens.

Martin er desuden kommentator på Sport Live – Kvindeligaen og TV3 Sport – Champions League, FA Women’s Super League.

Hvorfor er du fodboldtræner?

Jeg har selv spillet meget fodbold, da jeg var ung, og jeg synes, det er fedt at kunne give noget igen. Jeg har trænet pigefodbold i mange år, og det befinder jeg mig rigtig godt i. Det er især det at komme ud på banen, se dem bruge en masse energi, se dem vokse og være et godt sted. Deres glæde og alt det, som fodbolden står for. Og så kan jeg godt lide, at de er så gode til at stille spørgsmål, til de øvelser og den træning, vi går gennemgår. Det stiller krav til mig som træner, og kræver at jeg altid skal være ekstra skarp på hvorfor vi træner netop dét tema eller dét emne.

Hvordan er det at være træner på en efterskole?

Det er stadig lidt nyt for mig, jeg har ikke været efterskoletræner i så lang tid, men jeg synes, det er fedt. Du har nogle dedikerede piger, som kommer for fodbolden og for at træne. Piger, som specifikt har valgt at gå fodboldlinjen her på BGI, og som derfor også er motiverede. Trænerrollen på efterskole kan selvfølgelig også være lidt udfordrende til tider, fordi pigerne skal så meget andet end lige fodbold, men jeg kan rigtig godt lide det. Det at du også møder pigerne uden for banen gør, at du kommer tættere ind på spillerne, fordi du ser dem i mange andre sammenhænge også.

Martin og BGI-holdet før en kamp.

Hvad er jeres vigtigste fokus i træningen?

For mig er det vigtigt, at spillerne trives, har det godt og er glade for at komme til fodboldtræning. Sådan et miljø vil vi gerne have. Og så vil vi gerne have et miljø, hvor man tør at lave fejl, så man kan udvikle sig igennem det. Det er vigtigt i og for træningen, ligesom det er vigtigt for os, at hver spiller lærer noget ved hver træning og på den måde bliver en endnu bedre fodboldspiller.

“For mig er det vigtigt, at spillerne trives, har det godt og er glade for at komme til fodboldtræning”

Et decideret fokus i træningen har vi dog ikke. Vi flytter det løbende, typisk efter hvilket emne vi træner i, eller hvad vi gerne vil opnå. På den måde har vi ikke det samme fokus hver gang, men vi har de samme værdier, som altid er med i det, vi laver.

Hvilken fodboldmæssig udvikling håber du, at eleverne gennemgår i løbet et skoleår hos jer?

Jeg håber, det er en udvikling med mange forskellige aspekter. Jeg håber, de får nogle mentale værktøjer i forhold til mental robusthed, i og med at de er, og skal være et nyt sted. Men jeg håber også, at de får nogle taktiske med i forhold til, at de måske prøver en anden spillestil eller en anden position, end de er vant til. Og så håber jeg bare hele grundlæggende, at de får et mega fedt efterskoleophold på fodboldlinjen. Vi skal en masse fede ting.

Sigbe Pries Andersen og Martin Kristensen udgør trænerteamet på BGI akademiets pigefodboldlinje.

Hvad er din yndlings-træningsøvelse?

Jeg har ikke som sådan en yndlingstræningsøvelse. Vi arbejder meget i temaer. Ud fra de temaer plukker vi nogle øvelser ud, som vi tænker, at de lærer mest af i den givne situation, vi står i.

Flere af jeres elever er samtidig elitefodboldspillere på klubplan – hvordan tager I hensyn til det?

Ja, det er de, og vi tager meget hensyn til det. Vi tilpasser blandt andet skoleskemaet i forhold til den enkelte spiller og hendes klub. Og så er det, for både Signe og jeg, altid øverste fodboldhylde vi prioriterer efter. Så hvis spilleren skal hjem og spille kamp i en weekend, eller har pokalkamp i hverdagen, så tilpasser vi os ind efter det. Eller hvis hun skal hoppe ud af en træning for at styrketræne, så er det det vi tilpasser os efter.

Helt overordnet kan man sige, at vi jo låner vores spillere et år af klubberne og deres forældre. Så det er vigtigt, at de ikke mister det, de skal hjem til, efter de er færdige med deres efterskoleår her hos os.

Hvilken/hvilke trænere inspirerer dig, og hvorfor?

José Mourinho. Hans første tid i Chelsea var virkelig inspirerende. Især den måde han defensivt kan organisere sig og stadigvæk spille flot offensivt fodbold – og vinde deres fodboldkampe.

Hvad er din personlige ambition som træner?

Min personlige ambition som træner er at motivere spillerne og lære dem noget, hver gang de er til træning, så de konstant er i udvikling.