Efterskoletræneren: “Min store drøm er at pigerne tager en masse taktisk, teknisk og mental læring med”

0
1843
Jeppe C. Abel er træner og lærer på Efterskolen Ved Nyborg (EVN). Han er desuden ny assistent- og transitionstræner for Kolding IF Kvindeliga. De sidste fire år har han også været U18 DM-træner i Odense Q.

Mød trænerne fra en række af landets bedste idrætsefterskoler: I dag: Jeppe C. Abel fra Efterskolen ved Nyborg. 

Navn: Jeppe C. Abel

Alder: 34 år

Skole: Efterskolen ved Nyborg eller EVN

Træner-cv:  

  • 2022-         : Kolding IF Kvindeliga – Assistent- og transitionstræner
  • 2018-2022: Team Odense Q U18 DM piger – Cheftræner
  • 2016-2018: Team Odense Q U16 Liga 1 piger – Cheftræner
  • 2013-2016: Odense Boldklub U18 DM piger – Assistent / Cheftræner / Talentchef
  • 2010-2012: Boldklubben Marienlyst U18 piger / Senior Fynserie – Cheftræner
  • 2009-2010: Varde IF U18 Pige Mester – Cheftræner
  • 2005-2009: Tistrup Boldklub U11-U14 Drenge A

Hvorfor er du fodboldtræner? 

Jeg er fodboldtræner fordi det fylder mig med energi at arbejde med mennesker, der gerne vil dygtiggøre sig. Målgruppen har i de sidste mange år været teenagere, og derfor er det også helt fantastisk, at jeg de sidste mange år har kunne kombinere det at være fodboldtræner med også at være efterskolelærer og -træner. Glæden, sammenholdet og at se fodboldspillere lykkes med deres individuelle og kollektive mål og drømme, giver mig et ekstremt energiboost.

Hvordan er det at være træner på en efterskole? 

At være træner på en efterskole, giver endnu mere tid med de unge mennesker. Udover den læring de tager med på fodboldbanen i træninger og kampe, så er der også mulighed for at lære dem bedre at kende udenfor banen. Det er nemmere at tage højde for og guide dem igennem de mange fristelser og den potentiel modgang som de møder i deres teenageår, når du er sammen med dem 24/7. Du kan bedre hjælpe når skolen, kæresten eller familien giver svære tider. Du får en anderledes og helt særlig relation til dem som mennesker og ikke bare fodboldspilleren, som det desværre nogle gange bliver til i en almindelig klub. Fodbold bliver derfor et super samlingspunkt for personlig udvikling i deres tid på efterskolen.

“Du får en anderledes og helt særlig relation til dem som mennesker og ikke bare fodboldspilleren”

Hvad er jeres vigtigste fokus i træningen? 

Først og fremmest at gøre sig umage, være modig og vil lære at vinde fodboldkampe ved at have bolden. Generelt er vi heldige og dygtige på EVN og har mange rigtig dygtige fodboldspillere på fodboldlinjen. Samtidigt vil vi vinde hver gang vi går på banen, og spiller hvert år for at blive Danmarksmestre og vinde final-4 (gerne både i skoleliga 1 og 2). Så pigerne der vælger EVN bliver i løbet at et år også prøvet i, hvordan det er at håndtere det pres som er på et godt hold. Vi skal gøre vores ting rigtigt og på højt niveau, upåagtet af hvem vi møder. Det kræver masser af træning med høj kvalitet, masser af snak på og udenfor banen, og ikke mindst, at man er villig til at tage de ekstra sure meter i træning og kamp.

“Generelt er vi heldige og dygtige på EVN og har mange rigtig dygtige fodboldspillere på fodboldlinjen,” siger Jeppe C. Abel.

Hvilken fodboldmæssig udvikling håber du, at eleverne gennemgår i løbet af et skoleår hos jer? 

Jeg håber først og fremmest, at vi sender nogle unge mennesker ud fra efterskolen med en fornyet eller forstærket lyst til at ville spille fodbold. Frafald af unge, specielt piger, i sporten efter endt efterskoleophold er simpelthen alt for stort. Så min store drøm er at pigerne tager en masse taktisk, teknisk og mental læring med, samtidigt med at de forhåbentligt har fået en nyt netværk af fodboldspillere, som kan hjælpe til, hvis deres gamle hold ikke eksisterer når de er færdige ved os. Forhåbentligt kan de så finde et andet sted at spille og fastholde fodbold som en del af hverdagen.

“Min store drøm er at pigerne tager en masse taktisk, teknisk og mental læring med”

I den anden ende af barometeret, så drømmer jeg om at have endnu flere piger, som når på højeste hylde efter de har været på EVN. Vi har en super historie med Cecilie Fløe, som er endt med at spille Champions League for HB Køge og få debut på A-landsholdet. På nuværende tidspunkt har vi også flere tidligere elever, der spiller i Kvindeligaen og forhåbentligt bliver det antal ved med at stige i de kommende år.

Hvad er din yndlings-træningsøvelse? 

Uha, det er jo meget afhængigt af, hvad vores taktiske fokus er for tiden. Jeg tror pigerne vil sige at de ofte spiller 5 minutters kampe på 4 små mål, hvor fokus udover at vinde, så vil være på det taktiske fokus vi har for træningen. Generelt vil jeg gerne have mål på de fleste af de spil jeg laver. Målene giver retning på spillet, hvilket åbner op for klart flere kamprelevante situationer, end hvis vi spiller uden mål og dermed også uden retning. Men ellers er intervalspil på 2 store mål og et lille område jo en fantastisk øvelse for både formen, teknikken og evne til at arbejde med stor intensitet.

Flere af jeres elever er samtidig elitefodboldspillere på klubplan – hvordan tager i hensyn til det? 

De seneste år, har det været utrolig nemt, da jeg selv har været træner for de fleste af dem i Team Odense Q også. Grundplanen og ugeplanen for pigerne der spiller elitefodbold på klubplan laves i samarbejde med klubberne, vores fysioterapeut og fodboldlærerne på skolen. Oftest betyder det at pigerne ikke træner på skolen de 2 dage om ugen, hvor de træner med i Team Odense Q. Andre gange laver de deres styrkeprogrammer eller individuel træning imens de andre fodboldpiger træner.

Derudover så prioriterer vi at rejse uden for DM-klubbernes kampprogram og U17-landsholdets aktiviteter. Vi sørger for at pigerne kommer til og fra træning i Team Odense Q, og derfor ikke skal med tog, busser eller andet. Deres træning på klubplan skal tage mindst mulig tid i forhold til transport og planlægning for de piger der vælger at kombinere efterskolefodbolden, med klubfodbold på eliteniveau.

Hvilken/hvilke trænere inspirerer dig, og hvorfor? 

Jeg synes der er mange spændende rundt omkring i verden. Jürgen Klopps presspil og mandsskabspleje er jeg meget inspireret af. Jeg er vild med udtrykket har får frem i sine spillere på og udenfor banen. Pep Guardiolas spil med bolden og de positioner han gerne vil have spillerne i når holdet er i boldbesiddelse, synes jeg giver mange spændende muligheder for at angribe og fastholde bolden, men kræver også at du har med rigtige dygtige spillere at gøre, for at du kan få succes med det. Kasper Hjulmands evne til at ændre kampe fra bænken med sine udskiftninger og generelt bare have en fantastisk gameplan klar, har jeg også stor respekt for og er noget jeg forsøger at give spillerne med, startende med at de bliver taktisk dygtige nok til at være fleksible i forhold til presformationer og formationsvalg.

“Jürgen Klopps presspil og mandsskabspleje er jeg meget inspireret af”

Hvad er din personlige ambition som træner? 

Jeg drømmer om at være fodboldtræner som hovedbeskæftigelse. Som tingene er nu, hvor jeg kan kombinere mange timers fodboldtræning og gerningen som efterskolelærer og samtidigt være klubtræner på højt niveau er på mange måde et drømmejob. Men det er også rigtig mange fodboldspillere at holde styr på i løbet af en sæson og et efterskoleår. Så en dag får jeg måske den rigtige mulighed for et fuldtidsjob i en fodboldklub, så jeg kan fokusere endnu mere på en mindre gruppe af spillere. Efterskolelærerjobbet på EVN er dog et helt fantastisk job – som absolut ville være sørgmodigt at skulle forlade, selvom det helt rigtige tilbud en dag kom.