Cecilie fortsætter fodboldkarrieren i Brasilien: “Jeg vil udfordres med nye kulturer og spillestile”

0
1900
Cecillie Mortensen er 24 år og kommer fra Gammel Højen ved Vejle. Efter fire år i USA, har Cecilie nu skrevet kontrakt med klubben Esporte Club São Bernardo .

Efter fire år med universitetsfodbold i USA fortsætter den danske målmand Cecilie Mortensen sin fodboldkarriere i den brasilianske klub Esporte Club São Bernardo (ECSB). Her oplever hun et stærkt sammenhold blandt spillerne og fans, der både støtter klubbens herre- og kvindehold

24-årige Cecilie Mortensen har taget målmandshandsker og fodboldkarriere med til Brasilien, hvor hun har skrevet kontrakt med klubben Esporte Club São Bernardo (ECSB), der spiller i Paulista-ligaen, den bedste liga i staten Sao Paulo.

Dermed fortsætter Cecilie et udlandseventyr, der startede, da hun i 2017 rejste til USA for at studere og spille universitetsfodbold. De første to år på Louisiana State University at Alexandria og derefter to år på Tusculum University, der ligger i staten Tennessee.

”Da jeg sommeren 2021 kom hjem fra USA, stod jeg lidt og skulle finde ud af hvor det næste skridt i fodboldkarrieren skulle tage mig hen, og jeg ville gerne fortsætte med at udfordre mig selv fodboldmæssigt ved at møde nye kulturer og spillestile. Jeg fik mig en brasiliansk kæreste, da jeg var i USA, som har kendskab til den brasilianske fodboldverden og aftalen blev, at hvis jeg kunne få muligheden for at spille professionel fodbold i Brasilien, så kunne vi flytte til Brasilien ellers så gik turen Danmark eller Europa,” fortæller Cecilie på en mail fra Brasilien.

Esporte Club São Bernardo med den danske keeper Cecilie Mortensen.

Til prøvetræning i Brasilien

Cecilie tog en snak med sin gamle målmandstræner, Rasmus Holm, der driver RH Goalkeeping og som har hjulpet hende med at vedligeholde træningen, når hun har været på ferier i Danmark. Han opfordrede Cecilie til at kontakte en række klubber i Brasilien, og det førte til prøvetræninger i tre klubber.

”I den første klub havde de allerede fire keepere på førsteholdet og manglede derfor ikke keeper, men oplevelsen af at træne med og spille den brasilianske stil i to uger gav mig endnu mere lyst til at spille fodbold i Brasilien og jeg fik også et par råd med i bagagen til næste prøvetræning. I efteråret 2021 trænede jeg med et hold i Brasilien i to måneder, mens jeg gik i gang med at få visa, så jeg kunne spille professionel fodbold. Og efter en juleferie i Danmark, hvor træningen med RH Goalkeeping var med fokus på de sidste to prøvetræninger, fik jeg en kontraktmulighed i ECSB,” fortæller Cecilie.

Cecilie med nogle sine nye holdkammerater.

På niveau med kvindeligaen

Hun bor nu i Sao Paolo med sin kæreste og spiller fodbold på fuld tid i Esporte Club São Bernardo (ECSB), der ligger i byen Sao Bernardo. ECSB spiller i Paulista-ligaen, som er den bedste liga i Sao Paola, og hvoraf syv af holdene spiller med i den bedste brasilianske række, Brasileira.

”Kampene i Paulista kan niveaumæssigt sammenlignes med kvindeligaen. Paulista ses i Brasilien som den sværeste af alle turneringerne, der leder til Brasileira. De syv hold spiller i Brasileira a1, to hold i Brasileira a2 og et hold i Brasileira a3. I år er vores første år i Paulista. Derfor er det også det første år, vi kan kvalificere os til Brasileira a3,” fortæller Cecilie.

Cecilie under træningen i sin nye brasilianske klub.

Internationalt hold

Esporte Club São bernardo (ECSB) er et nyt hold. Målet er at nå en midterplacering og få drillet topholdene.

”Derudover er sæsonen i Paulista ekstra vigtig for os, da den giver os mulighed for at kvalificere os til Brasileira. For vores vedkommende vil vi kunne kvalificere os til Brasileira a3, hvorefter vi vil kunne spille os op igennem rækkerne til Brasileira 1aB”.

Holdet består af to spillere fra Colombia, en spiller fra Sydafrika, en brasilianer, som har boet i Australien de sidste syv år, samt en gruppe brasilianere, der kommer fra mange forskellige stater og byer i Brasilien.

”Vi er et hold med spillere fra forskellige lande. Derfor har kommunikation og samarbejde spillet en vigtig rolle. De brasilianske piger har hjulpet meget med at forstå og lære os udenlandske spillere den brasilianske kultur og sprog,” fortæller Cecilie.

Keepere støtter hinanden

Der er to målmænd i truppen, Cecilie og Michelle, som er brasilianer. De to har fået et godt samarbejde, selv om de i sagens natur er konkurrenter.

”Samarbejdet på holdet, er noget af det, jeg synes er megafedt. Os målmænd har et samarbejde, som meget ligner det målmands-samarbejde, man ofte ser i håndbold. Vi er konkurrenter, da vi jo begge gerne vil stå kampene, men som vi siger “se um perder nós dois perdemos se um ganhar nós dois ganhamos” (hvis en taber, taber vi begge og når en vinder vinder vi begge). Da fodbold jo er en fantastisk holdsport, er det vigtigste for os, at vi som hold kommer længst muligt og derfor er det også vigtigt at vi som målmænd hjælper hinanden med at blive ved med at udvikle os, så vi begge hele tiden spiller på højest muligt niveau. Det er et gennemgående motto på hele holdet, da vi vil op og kæmpe med de store klubber,” siger Cecilie.

Cecilie (th.) og hendes brasilianske keeperkollega Michelle og deres målmandstræner.

Hun regner lige nu med at tage et par år i brasiliansk fodbold, og målet er at komme til at spille i Brasileira A1 og komme til at spille om trofæet i Paulista.

”Jeg er i øjeblikket igang med at tage en MBA i sports management med fokus på kommunikation og markedsføring (MBA em gestão de esporte com ênfase em comunicação e marketing), som foregår på portugisisk. Derudover underviser jeg en smule i engelsk og dansk, i form af 1-1 undervisning online eller ansigt til ansigt,” fortæller Cecilie, der gik tre år på Oure Kostgymnasium 2014-2017, inden hun i 2017 rejste til USA. Cecilie stammer oprindeligt den lille by Gammel Højen og trillede sin første fodbolde i Højen GU. Herfra skiftede hun til Vinding SF og Hedensted IF, tog videre til U18-fodbold i Vejle Boldklub og kom til Oure.

ECSB-spillerne jubler efter at have vundet regionalturneringen Regionais.

Fans støtter både herre- og kvindeholdet

Cecilie Mortensen fortæller, at kvindefodbold også i Brasilien er inde i meget positiv udvikling.

”I Brasilien er der en regel om, at hvis et herrehold vil spille i de bedste rækker, skal de have et kvindehold. Reglen blev indført for et par år siden for at skabe større muligheder for kvindefodbold,” fortæller Cecilie.

“Hvis et herrehold vil spille i de bedste rækker, skal de have et kvindehold”

”Til de store kampe mellem topholdene er der stor opbakning, især til finalekampene. Jeg har selv været ude og se kampe på stadion mellem to af de større klubber, og der var mindst 5000 tilskuere. Det er normalt til kampe, hvor de store hold spiller. Jo større hold, jo større er fanbasen ofte. Ofte har kvindehold fra klubber, som har store hold på herresiden, flere tilskuer, fordi mange fans i Brasilien er fans af klubben og derfor holder med både herre- og kvindeholdet. Paulista-finalen satte rekord sidste år med 30.000 tilskuere til kampen, men tilskuerantallet forventes at vokse til alle kampe i denne sæson, fordi interessen for kvindefodbold generelt vokser i Brasilien,” fortsætter hun.

Cecilie har spillet universitetsfodbold fire år i USA. Sidste sommer kontaktede hun en række brasilianske klubber og har nu fået kontrakt i Sao Paolo.

Fantastisk stemning

Hendes eget hold blev i Regionais (regionalturneringen, som holdet vandt) bakket op af fans med bannere, stortrommer og slagsang.

”De skabte en fantastisk stemning. Da Paulista-kampene ligger senere på dagen, forventes der større opbakning til disse kampe – fra lokalområdet og familie og venner. Desuden støtter herresiden op om kvindesiden i ECSB,” fortæller Cecilie Mortensen fra Brasilien.

FODBOLD FOR PIGER skrev i 2019 om Cecilies fodboldliv i USA – læs artiklen her:

Cecilie jagter drømmen i USA