Disse tre kæmper om titlen som årets bedste spiller i Europa

0
774
De tre kandiater til prisen som UEFA Women's Player of the Year: Beth Mead, Lena Oberdorf og Alexia Putellas. Illustration. UEFA

Beth Mead, Lena Oberdorf og Alexia Putellas er nomineret til prisen som UEFA Women’s Player of the Year, der uddeles i næste uge. Der var ingen danske spillere med på årets bruttoliste til prisen, som to gange er blevet vundet af Pernille Harder

Kampen står mellem en englænder, en tysker og en spanier, når årets bedste kvindelige fodboldspiller i Europa skal kåres på næste torsdag ved et stort UEFA-arrangement i Istanbul.

Beth Mead fra Arsenal, Lena Oberdorf fra Wolfsburg og Alexia Putellas er de tre spillere, som ud fra en shortliste på 22 spillere er blevet nomineret af en jury bestående af trænere fra 16 Champions League-klubber, 16 landstrænere og en gruppe journalister med speciale i kvindefodbold.

Det danske medlem af juryen er FODBOLD FOR PIGERs chefredaktør og stifter Steen Trolle.

Ingen af de tre nominerede kan siges at være store overraskelser. Beth Mead blev med seks mål topscorer ved sommerens EM-slutrunde, hvor England vandt Europamesterskabet, og hun blev ved samme lejlighed kåret til EM-turneringens bedste spiller.

I forvejen havde Beth Mead markeret sig som en af de allerbedste på klub- og landsholdsplan i Europa: Hun har i den seneste sæson scoret 16 mål og lavet 19 assist for Arsenal, og før EM stod hun for 14 af Englands mål i den seneste sæson.

20-årige Lena Oberdorf har været en nøglespiller for Wolfsburg, som vandt The Double i Tyskland i 2021-2022-sæsonen. Midtbanespilleren var en af de mest markante på det tyske landshold, som nåede EM-finalen. Hun blev kåret til EM-turneringens bedste unge spiller.

Spanske Alexia Putellas vandt prisen som UEFA Womens Player of The Year i 2021, og Barcelona-spilleren har fortsat sit tårnhøje niveau i 2021-2022-sæsonen. Hun har scoret hele 34 mål for FC Barcelona i 2021-2022-sæsonen, hvor hun desuden blev topscorer i Champions League. Hun blev desuden kåret til sæsonens spiller i Champions League-turneringen, hvor hun også scorede i finalen, som dog blev tabt 3-1 til Lyon.

Desværre blev Alexia Putellas alvorlig skadet under forberedelserne til EM-slutrunden. Hun nåede derfor ikke at krone en fantastisk sæson med deltagelse ved EM.

De tre kandidater til prisen som UEFA Women’s Coach of the Year: Lyon’s træner Sonia Bompastor, den tyske landstræner Martina Voss-Tecklenburg og træneren for de engleske europamestre Sarina Wiegman. Illustration: UEFA

Ud over årets bedste fodboldspiller skal årets bedste træner for et kvindehold kåres. Her er tre kandidater i spil: Den engelske landstræner Sarina Wiegman, Champions League-vinderen Olympique Lyonnais’ træner Sonia Bompastor samt den tyske landstræner Martina Voss-Tecklenburg.

Ingen danskere var i spil

Der er ingen danskere blandt de 22 spillere, som juryen har skullet vælge tre kandidater i blandt. De øvrige 19 spillere på bruttolisten er disse:

4. Alex Popp, Wolfsburg/Tyskland
5. Aitana Bonmatí, Barcelona/Spanien
6. Keira Walsh, Manchester City/England
7. Leah Williamson, Arsenal/England
8. Ada Hegerberg, Lyon/Norge
8. Wendie Renard, Lyon/Frankrig
10. Lina Magull, Bayern München/Tyskland
11. Delphine Cascarino, Lyon/Frankrig
12. Amandine Henry, Lyon/Frankrig
12. Mapi León, Barcelona/Spanien
14. Tabea Wassmuth, Wolfsburg/Tyskland
15. Mary Earps, Manchester United/England
15. Selma Bacha, Lyon/Frankrig
17. Sakina Karchaoui, Paris Saint-Germain/Frankrig
17. Marie-Antoinette Katoto, Paris Saint-Germain/Frankrig
19. Merle Frohms, Eintracht Frankfurt, nu Wolfsburg/Tyskland
20. Fridolina Rolfö, Barcelona/Sverige
21. Christiane Endler, Lyon/Chile
21. Marina Hegering, Bayern München, nu Wolfsburg/Tyskland