DBU: Vi arbejder for bedre mental trivsel i dansk fodbold

0
883
DBU har optimeret med mange tiltag for at komme den psykiske mistrivsel til livs, siger DBUs fodbolddirektør Peter Møller. Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk

DR-dokumentaren ’Fodboldens usynlige syge’ skildrer problem med psykiske lidelser hos kvindelige elitefodboldspillere. DBU anerkender problemet og arbejder tæt sammen med fodboldens aktører for at forbedre den mentale sundhed i dansk fodbold, skriver DBU i en pressemeddelelse

DBU har lagt denne meddelelse på sin hjemmeside efter DR-dokumentaren “Fodboldens usynlige syge” om mistrivsel og psykiske lidelser blandt nuværende og tidligere landsholdsspillere på kvindelandsholdet og de kvindelige ungdomslandshold:

Mental mistrivsel er et alvorligt problem både i det danske samfund og i dansk fodbold.

Danmarks Radio har søndag den 6. februar lanceret dokumentaren ’Fodboldens usynlige syge’ på DRTV. I dokumentaren skildrer DR, at en tredjedel af unge, kvindelige elitefodboldspillere oplever mental mistrivsel.

Herudover fortæller spillere fra både Kvindelandsholdet i 2013 og U19-kvindelandsholdet i 2015, at de oplevede, at deres vægtmålinger kunne ses af andre på holdet. Spillerne fortæller også, at vejningen har været medvirkende til, at de har udviklet psykiske lidelser.

Fodbolddirektør Peter Møller er berørt af spillernes oplevelser:

”Jeg er virkelig ked af at høre om spillernes oplevelser med vejning og om deres sygdomsforløb. Det berører mig dybt. Jeg vil rigtig gerne rose spillerne for at stå frem og sætte fokus på så tabulagt en problematik. Vejningen skete udelukkende med fokus på præstation og restitution; og ikke med fokus på vægt. Vi kommunikerede dette til spillerne, men spillernes oplevelser viser, at vi ikke kommunikerede det tydeligt nok. Vi beklager, at spillerne har kunnet se hinandens vægt,” siger Peter Møller.

”Jeg er virkelig ked af at høre om spillernes oplevelser med vejning og om deres sygdomsforløb”

Peter Møller, fodbolddirektør

DBU ser mental mistrivsel som et problem i både dansk fodbold og i samfundet og tager mental sundhed meget alvorligt. I dag er der ikke vejning på pige- eller kvindelandsholdene, og DBU gør mange ting for at forbedre mental sundhed i dansk fodbold:

”Vi har i DBU optimeret med mange forskellige tiltag. Vi har fra sommer en idrætspsykologisk konsulent tilknyttet alle vores landshold, vi stiller krav til klubberne om at have en mentaltræner, vi oprettede i december 2022 en uddannelse i mental sundhed – og så har vi en protokol, der hjælper spillere med mentale problemer,” siger Peter Møller.

DBU arbejder også tæt sammen med både DIF, Kvindedivisionsforeningen, Team Danmark og Spillerforeningen for at styrke hele arbejdet omkring mental trivsel.

Peter Møller deltager i DR’s dokumentar og besvarer spørgsmål om landsholdsspillernes oplevelser i både 2013 og 2015 samt om DBU’s arbejde for at styrke den mentale trivsel i dansk fodbold. Interviewet med Peter Møller foregik den 28. september 2022, og siden har Peter Møller haft møde med Spillerforeningen, hvor parterne har drøftet mulige forbedringer af den mentale trivsel i dansk fodbold.

DBU udgav i 2022 bogen ’Fodboldpsykologi – en grundbog på DBU’s træneruddannelse’, hvor der er et kapitel med fokus på mental sundhed.

Hvis du som landsholdsspiller har oplevet mental mistrivsel på et af DBU’s landshold – eller hvis du har spørgsmål til DBU’s arbejde for mental sundhed – kan du kontakte:

Carsten Hvid Larsen, sportspsykologisk konsulent og faglig leder af det fodboldpsykologiske område i DBU, cahl@dbu.dk

Du kan også gøre brug af DIF’s whistleblowerordning her.

Du kan klikke her og se DBU’s tiltag for mental trivsel.