DR-dokumentar: Ungdomslandsholdsspillere udviklede anoreksi

0
1596
Offentlige vejninger på landsholdet skubbede ulandsholdsspillere ud i sygdom, fremgik det af DR-dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge'. Arkivfoto

DR har talt med 11 spillere, der var på U19-landsholdet i 2015. Flere af dem har været i behandling på Center for Spiseforstyrrelser. Offentlige vejninger skubbede spillere ud over kanten

Flere af de spillere, der var med på U19-landsholdet i 2015, har været i behandling på Center for Spiseforstyrrelser for den livstruende spiseforstyrrelse anoreksi.

Det fremgår af DR-dokumentaren ‘Fodboldens usynlige syge’, der kan ses på dr.dk. DR har talt med 11 spillere, der var med på U19-landsholdet i 2015. De fortæller alle, at de har haft symptomer på en psykisk lidelse i ungdomstiden.

En af dem er Sofie Carstensen Obel, der spillede 35 ungdomslandskampe. Hun fortæller i dokumentaren, at offentlige vejninger på landsholdet skubbede hende ud i sygdom. Hun fik anoreksi, mens hun var ungdomslandsholdsspiller.

“Inden vi gik til morgenmad, skulle vi veje os, og så skulle vi skrive på listen, hvad vi vejede, og så stod det dér. Og så skete det samme dagen efter. Den hang ved siden af de hotelværelser, hvor vi boede, og der kunne man så se sin egen vægt og alle andres vægt,” fortæller Sofie Carstensen Obel i DR-dokumentaren.

“Det påvirkede mig ved, at jeg tænkte over, hvor meget jeg skulle spise. Hvis jeg den ene dag var steget i vægt, tænkte jeg, at det er nok ikke lige så meget mad, jeg skal have i dag,” siger hun.

Sofie Carstensen Obel tabte 10-15 kilo og endte i behandling på Center for Spiseforstyrrelser. Lægerne frygtede for hendes liv og ville have, at hun stoppede med at dyrke motion.

Læs mere på dr.dk om Sofie Carstensen Obel her

DBUs fodbolddirektør Peter Møller beklager de offentlige vejninger, som ikke længere finder sted.

“Vi må bare lægge os fladt ned og sige, at det ikke burde være sket. Det skal vi selvfølgelig beklage alt det, vi kan,” siger han til DR.dk.

Stil spørgsmål til Sofie Carstensen Obel

Mia Lichtenstein, professor ved Syddansk Universitet og psykolog, siger i DR-dokumentaren, at man ikke bør veje spillere og slet ikke de unge. For konkurrencemennesker, der hele tiden vil optimere deres krop og præstation, kan vejninger være en medvirkende faktor til, at de får et forstyrret forhold til mad, krop og vægt, siger hun.

Sofie Carstensen Obel og Mia Lichtenstein svarer mandag aften på spørgsmål på dr.dk. Du kan selv stille spørgsmål – læs mere her

Du kan se DR-dokumentaren her: Fodboldens usynlige syge