Ny organisation vil forbyde hovedstød på grund af demens-risiko

0
1296
Arkivfoto

Fodboldspillere har langt større risiko for at få demens end ikke-fodboldspillere, viser stadig flere studier. Derfor bør hovedstød forbydes, mener en ny organisation. En af Englands første kvindelige landsholdsspillere er alvorligt syg af demens

Skal hovedstød forbydes i fodbold? Det mener en nystartet skotsk organisation, Heading Out, som arbejder for et total forbud mod hovedstød. Ambitionen er, at mændenes VM-finale i 2030 bliver den sidste, hvor hovedstød bliver tilladt.

Baggrunden er de stadig flere videnskabelige studier, der peger på, at fodboldspillere har en stærkt øget risiko for at få demens, og at årsagen er gentagne hovedstød, som giver hjernerystelseslignende symptomer. Et skotsk studie har for eksempel vist, at risikoen for at få demenssygdommen Alzheimer er fem gange så stor for fodboldspillere i forhold til ikke-fodboldspillere.

Weekendavisen har beskrevet, hvordan fire af 19 spillere på mændenes OL-landshold fra 1960 fik demens. Avisen har også afdækket, at hver fjerde spiller på de to mest vindene herrehold i 1960erne, Esbjerg og B1909, udviklede demens.

Kvindelig fodboldpioner ramt

Senest er det kommet frem, at en spiller fra Englands første kvindelandshold, Sheila Parker, har udviklet demens. Efter at England havde spillet finale ved kvindernes VM i sommer i Australien, udtalte hendes søn, Darren:

“Det er så synd for hende, fordi hun endelig er ved at blive anerkendt for det, hun faktisk gjorde for kvindefodbold, og hun kan ikke huske noget. Det er så trist.”

“Hun kan ikke huske noget. Det er så trist”

Familien frygter i følge Weekendavisen, at kvindelige fodboldspillere løber en større risiko for at få demens, fordi de kommer oftere til skade ved hovedstød.

DBU kommer med nye hovedstødsanbefalinger næste år

Herhjemme anbefaler DBU, at børn ikke header i fodbold, før de fylder 12 år. Men den grænse bør sættes op til 18 år, mener neuropsykolog Kasper Jørgensen.

Formand for det medicinske udvalg hos DBU, Per Hömlich, der er professor og overlæge på Hvidovre Hospitals ortopædkirurgiske afdeling, udtalte i juli til Berlingske, at DBU regner med at komme med nye anbefalinger om hovedstød indenfor et års tid.

Per Hömlich sagde dengang, at han “selvfølgelig er bekymret” over de nye studier, der kæder hovedstød og demens sammen

“Der er lavet en række forskellige rapporter rundt omkring i verden. Skotland har lavet grundigt materiale med anbefalinger til både voksne fodboldspillere og ungdoms- og børnefodboldspillere. Det materiale har jeg fået til gennemsyn,” sagde Per Hömlich til Berlingske.