Sjællandske licensklubber går sammen om træningskampe for U13 og U15

0
2913
Frank Johnsen er Head of Coaching i Brøndby IF. Han er tidligere U16-landstræner. Foto: Steen Trolle

Fire licensklubber på Sjælland går sammen om træningskampe, så de yngre talenter kan blive matchet bedre. “Det er helt unikt. Vi har aldrig arbejdet så tæt sammen før,” siger Head of Coaching i Brøndby IF, Frank Johnsen

Søndag den 21. januar er der fodbold i Ballerup. Det er U13-hold fra fire licensklubber i hovedstadsområdet, der samles for at spille alle mod alle i kampe af 2 x 25 minutter med flyvende udskiftninger og særlige regler, der har til formål at styrke fodboldspillet.

De fire klubber er HB Køge, Ballerup-Skovlunde Fodbold (BSF), FC Nordsjælland og Brøndby IF, og mini-stævnet er resultatet af et nyt samarbejde mellem de fire licensklubber, som er blevet til på initiativ af de fire klubbers Head of Coaching (HOC).

“Det er helt unikt. Vi har aldrig arbejdet så tæt sammen før,” siger Frank Johnsen, Head of Coaching i Brøndby IF og tidligere U16-landstræner.

Træningsturnering for U15+

Når mini-stævnet på BSFs baner i Ballerup er afviklet, så vil klubberne lave en evaluering, og så er det planen, at der skal følges op med nye stævner. Desuden er det aftalt, at der, når turneringerne starter, skal spilles en træningsturnering på hverdage for U15+ hold, dvs. hold med de yngste spillere fra U16 DM-holdene, som suppleres af både ældre og yngre spillere. Til denne del deltager Roskilde Pigefodbold også.

“Det er en konsekvens af, at vores yngste U16-spillere (årgang 09, red.) ikke altid kan få den matchning, de har brug for. Derfor laver vi nu i en træningsturnering for dem i sæsonen, hvor vi prøver at sammensætte holdene, så de bliver matchet bedst muligt, dvs. at vi supplerer med 08ere og 10ere,” siger Frank Johnsen og forklarer, hvordan denne matchning skal foregå:

“Når Brøndby for eksempel skal møde BSF, så ringer vi sammen forinden og siger for eksempel at ‘vi stiller op sådan her, vi har ingen 08ere med’, og så kan BSF rette holdet ind efter det”.

“Det er en konsekvens af, at vores yngste U16-spillere ikke altid kan få den matchning, de har brug for”

Særlige regler skal styrke spillet

Det er planen, at der i hele eller dele af kampene skal spilles med særlige regler, der ‘fordrer spillet’, som Frank Johnsen siger. Det kan f.eks. en halvleg, hvor bolden kun må spilles langt jorden over midten.

“Der skal være fokus på at spille fodbold, ikke sparke fodbold. Vi vil gerne udfordre spillerne i det hurtige flade pasnings spil, derfor kan vi sætte nogle regler op der fordrer denne del af spillet,” siger Frank Johnsen.

Ideen til det nye samarbejde opstod på et seminar for Head of Coaches i efteråret, hvor HOCere fra flere sjællandske klubber blev enige om, at der skulle gøres noget for at styrke matchningen for deres U13ere.

“Det her er udtryk for et fælles fodslag. Vores mål er jo det samme. Vi vil gerne udvikle bedre pigespillere i Danmark, så i stedet for at slås om spillerne, vil vi nu samarbejde. Tidligere har der jo været krig mellem licensklubberne på Sjælland om de bedste spillere. Det har været det vilde vesten. Men det gør vi op med, og det klæder Sjælland,” siger Frank Johnsen.

De fire klubber har aftalt, at projektet foreløbig kører dette forår, hvorefter det skal evalueres.

“Vi vil gerne udvikle bedre pigespillere i Danmark, så i stedet for at slås om spillerne, vil vi nu samarbejde”