Brøndby: Behold U18 DM og lav en landsdækkende U15-liga

2
837
Brøndbys U18 DM-hold i kamp i foråret mod Næsby.
Brøndbys U18 DM-hold i kamp i foråret mod Næsby.
Brøndbys U18 DM-hold i kamp i foråret mod Næsby.

Behold den nuværende U18 DM Liga og kombinér den med en tilsvarende landsdækkende U15 DM Liga.

Sådan lyder forslaget fra en af landets store eliteklubber, Brøndby IF, som vender sig imod de to modelforslag til ny elitestruktur, som Kvindedivisionsforeningens bestyrelse har udarbejdet.

Divisionsforeningen foreslår enten, at der laves en landsdækkende U17 DM Liga, som suppleres med U19- og U15 eliterækker, eller at der laves landsdækkende U18 DM og U16-ligaer. Men ingen af de to modeller, bliver modtaget med begejstring i Brøndby IF.

Dårlige erfaringer fra Sjælland

Her er man godt og grundigt træt af det sidste halvandet års eksperiment i DBU Sjælland, hvor U15-rækken er blevet afløst af   U16- og U14-rækker. Set fra Vestegnen giver det nemlig store problemer for både elite- og breddeklubber, når der kun er to årgange at rekruttere spillere fra til U18-holdet.

“I breddeklubberne har de svært ved at skaffe spillere nok til deres U16- og U18-hold. De tvinges ofte til at rykke spillere op fra de yngre årgange for bare at kunne stille hold. Og på U18 DM-holdene bliver trupperne for smalle, når der kun er to årgange at rekruttere fra. Så er der ikke tid til, at de yngste piger stille og roligt kan modnes til at spille elite, og der ikke spillere nok til, at man kan lade en småskadet spiller holde en pause på en-to uger, selv om det måske var det, hun havde bedst af,” siger Jan Borre, kvindeformand i Brøndby IF.

Alternativt vælger klubberne at rykke deres bedste U16-spillere op i U18-trupperne –  en tendens der forstærkes af, at der ofte ligger et pres på de yngste ungdomslandsholdsspillere for at komme til at spille U18 DM så hurtigt som muligt.

“Det har fuldstændig udvandet den sjællandske U16-række på eliteniveau,” konstaterer Brøndby IF i sit svar til Kvindedivisionsforeningen.

Tre årgange til U18

Derfor slår Brøndby til lyd for, at der skal være tre årgange for U18 for både elite og bredde.

“På eliteplan vil det betyde, at pigerne får tid og ro til at vænne sig til det højere niveau og at de får den fornødne tid til restitution i forbindelse med skader. På breddesiden vil det betyde, at der er flere piger at tage af, så man ikke er nødt til at ødelægge hold i de yngre årgange for at kunne stille hold,” siger Jan Borre.

Landsdækkende U15-række

Brøndby anbefaler samtidig, at der laves en ny landsdækkende DM-række for U15-årgangen. Gerne på en måde, så den følger U18 DM-licensen, men hvor der er mulighed for at “boblere” – stærke hold fra klubber udenfor licenssystemet – kan få et eller to wildcards til at deltage i turneringen.

“Det kan enten være en turnering, der spilles landsdækkende hele året og hvor U15- og U18-trupperne kan rejse sammen. Eller det kan være opdelt i en turnering på Sjælland-Fyn og Jylland, som så slutter med et fælles DM-slutspil,” siger Jan Borre, der mener, at U15-årgangen er mere velegnet end U16 til en landsdækkende turnering.

“Der sker en masse i U16-årgangen med efterskole, fritidsjob, overvejelser om hvad der skal ske efter folkeskolen osv. Så det er mere naturligt at skille ved U15,” mener han.

2 COMMENTS

 1. Jeg er enig i Brøndbys formands jan borres betragtning om en landsdækkende turnering i de 2 ældste årgange. Jeg mener stadigvæk at man skal lade den ældste årgang bestå af 3 årgange over hele landet så man bedre kan tage til træningsturneringer i/på Jylland/Sjælland / Fyn hvilket også skal være gældende for næst ældste. Et forslag kunne være at beholde den nuværende u16 i 2 årgange og kalde u18 for u19 og fremover bestå at de 3 ældste årgange, men uden overlap i årgangene. Det skal være sådan at man enten er u19 eller u16 og en årgang skal ikke gå igen som idag hvor årgang 1998 både kan være U18 og u16.

  Man skal i lokal unioner stadig holde fast i 2. Div/elite 2 i samme årgange.

  Vi oplever, at når pigerne idag når til u18 så fylder gymnasiets mange lektier, fritis job meget i deres daglig dag og der vil derfor være behov for 3 årgange i ældste årgang også for at gøre dem bedre klar til seniorfodbolden så ser jeg en nødvendighed i at ældste årgang består af 3 årgange
  Uanset om det er 3F – 1.division eller kvindeserien.

  Jeg ser sammen problem i at de spillere der kan spille på begge hold efter nuværende struktur primært bliver brugt ældste årgang. jeg ser det også som en nødvendighed for at skabe et elite miljø i årgangene inden man bliver gjort klar
  Til ældste årgang.

  Der skal helt ned til 2. Evt. 3. Division/elite kunne spille i landsdækkende årgange hvor der ikke er overlappende årgange. Det skaber for store problemer i klubberne.

  Med sportligt hilsen

  Jan strøm
  Team Egedal piger
  Formand

 2. Jeg er i og for sig fuldstændig enig med hvad der bliver skrevet her vedrørende U18 og U15 og i særdeleshed enig i, at alle klubber har problemer med at justere ind efter hvilken struktur der udarbejdes. Jan Borre nævner korrekt hvilke udfordringer klubberne stod overfor sidste gang for ca. 1,5 år siden. Derudover vil – skal vi kalde dem for eliteklubberne – jo formentlig køre med deres 00ere i foråret 2014 i U16 og samtidig bruger flere af dem jo allerede i dag 00ere på U18 holdene. Dette har jeg naturligvis en holdning til, men vil ikke blande mig i, da jeg er i en breddeklub. Konklusionen må være, at denne gang vil vi gerne have information rettidigt og dette er i min optik før årsskiftet. Det er faktisk ikke så nemt, at ændre på disse rokader i klubberne rundt omkring og i særdeleshed ikke, hvis informationen kommer April/Maj måned 2014 – dette vil ikke være rettidig omhu og dette kan vi ikke være bekendt overfor pigerne, forældrene og alle de frivillige kræfter som alle lægger megen energi i det daglige rundt omkring i klubberne.

  Og når så der er taget en beslutning, skal denne være langtidsholdbar, så vi fremadrettet kan planlægge.

  Sportsudvalget Allerød Fodbold Klub

  Lennart Engelhardt