Katrine Veje er klar til den amerikanske drøm

0
3312

Drømmen om at spille fodbold i USA er en realitet for Brøndby-spilleren Katrine Veje. Hun er en af de få professionelle kvindelige fodboldspillere i Danmark og trods sin unge alder særdeles erfaren

Af Tanja Bregninge Itenov

Katrine Veje tror på, at hård træning og en god portion talent har gjort hende til den spiller, hun er i dag. Hun tæller blandt Danmarks mest talentfulde kvindelige fodboldspillere og har netop skrevet kontrakt med den amerikanske klub Seattle Reign FC.

Karrieren som fodboldspiller starter ved en tilfældighed:
”Det lå ikke lige i kortene for mig at spille fodbold. Det var min veninde Liv, der fik mig med til træning, og det var lige mig. Der var nogle søde drenge, og vi havde det sjovt på holdet,” fortæller hun.

Katrine Veje bliver 24 år i næste måned og er trods sin unge alder en særdeles rutineret spiller med over 100 spillede kampe på A-landsholdet og ungdomslandsholdet. Men elitefodbold har sin pris, og Katrine Veje har nydt halvandet år i Brøndby, hvor hun har samlet kræfter til det helt store eventyr i USA.

På stjerneholdet i Middelfart

Karrieren starter i Middelfart, da barndomsveninden Liv Nyhegn hiver Katrine Veje med til træning som blot 5-årig. Der er ikke noget pigehold i Middelfart, og pigerne træner derfor med på drengeholdet. Holdet tæller kommende fodboldstjerner som den danske Tottenhamspiller Christian Eriksen og OB-spilleren Rasmus Falk. Stjerneholdets træner er Christian Eriksens far, Thomas Eriksen, og der er ingen nåde, hvis man vil frem:

”Thomas Eriksen har en stor anpart i mine første år. Det lå bare i luften, at man skulle få det bedste ud af det. Han smed mig engang ned på 2.-holdet, hvor jeg var i to måneder. Der tænkte jeg: ’Det gider jeg simpelthen ikke’. Men han har altid været der, og jeg kom tilbage på 1.-holdet.”

Katrine Veje rykker fra Middelfart til Vejle Boldklub og herefter til OB, hvor hun i 2007 bliver kåret som årets talent. Herefter tager karrieren for alvor fart.

Med holdkammeraterne i Brøndby. Her fra startopstillingen i årets pokalfinale.
Med holdkammeraterne i Brøndby. Her fra startopstillingen i årets pokalfinale.

Sverige spottede årets talent

”Min far blev kontaktet af FC Malmö, der gerne ville have mig til prøvetræning hos dem. Jeg var lige startet i gymnasiet og valgte at sige nej tak. Jeg er et tryghedsmenneske og vil gerne have familien omkring mig. Jeg syntes, det var lige tidligt nok,” fortæller Katrine Veje.

Katrine Veje afslutter gymnasiet, og Malmöklubben henvender sig igen i slutningen af 3.g. De er forsat interesseret i at få hende til klubben, og hun når kun lige at få studenterhuen på, før hun står i Malmö, netop fyldt 20 år, uden familie og venner omkring sig.

”Det var sindsyg hårdt. Jeg var tæt på at pakke mine ting efter to måneder. Jeg boede alene og skulle bare træne og så hjem. Og svenskerne, der hvor jeg var, forstod ikke et pløk dansk.”

Efter to måneder starter Katrine på svensk sprogskole og knytter nogle stærke venskaber gennem klubben, der gør livet i Malmö lidt lettere, og Katrine vælger at blive.

I aktion mod Fortuna i pokalfinalen.
I aktion mod Fortuna i pokalfinalen.

Bagsiden af elitefodbold

”Min tid i Malmö har gjort mig til den spiller, jeg er i dag. Niveauet var vanvittig højt. Vi trænede to gange om dagen, og jeg var på hold med fantastisk dygtige spillere,” fortæller Katrine Veje.

Men succesen blandt den svenske elite har en hård bagside, der nær koster spilleglæden. Hen imod slutningen af Katrine Vejes kontrakt i Malmö bliver hun kontaktet af den franske fodboldklub Olympique Lyon. De har spottet Katrine Veje til EM i 2013, hvor hun bliver turneringens spiller, og Danmark vinder bronze. Men Malmöklubben vil ikke slippe Katrine Veje og spænder ben for hendes planer med Lyon.

”Da jeg kommer hjem til Malmö fra EM, bliver jeg sat på bænken. Det er der ingen, der kan forstå, eftersom jeg har fået fuld spilletid med landsholdet,” fortæller Katrine Veje.

Katrine Veje ender med at bryde kontrakten med Malmö og tager hjem til sine forældre i Middelfart.

”Jeg var meget tæt på at stoppe der. Fodbold handler om penge og forretning, og det accepterer man som spiller. Men det blev bare for meget og for personligt.”

Hos forældrene i Middelfart bliver Katrine Veje kontaktet af Brøndby IF, som hun skriver kontrakt med i januar 2014.

Pokaljubel med holdkammeraten, Brøndby-anfører Theresa Nielsen.
Pokaljubel med holdkammeraten, Brøndby-anfører Theresa Nielsen.

USA-drømmen skal testes grundigt

I Brøndby genfinder Katrine Veje glæden ved at spille fodbold, og efter halvandet år i hjemlige rammer skriver Katrine Veje kontrakt med den amerikanske klub Seattle Reign FC, hvor den helt store drøm venter:

”Fra jeg var helt lille, har jeg drømt om at komme til USA og spille fodbold. Men da den amerikanske liga går konkurs i 2010, tænker jeg, at det nok aldrig kommer til at ske,” fortæller Katrine Veje.

Den amerikanske liga åbner igen og er tilbage blandt de bedste i verden. Katrine Veje har overvejet springet til USA meget grundigt. Hun ved om nogen, at succesen kan have en pris.

”Jeg har haft mange lange snakke med mine forældre og dem, der er tæt på mig. Jeg fik et super tilbud og tænkte, at det skulle være nu, hvor alle de dygtigste spillere er hentet hjem på grund af VM.”

I den 2-årige kontrakt er der mulighed for at vende tilbage til Brøndby efter et halvt år, og det gør, at hun tør tage springet:

”Jeg er en tryghedsnarkoman, og det bliver hårdt for mig i starten. Så jeg skal over og mærke efter, om det er noget for mig.”

Talent og vilje er med i bagagen

Katrine Veje skal spille side om side med talenter fra hele verden, og hun forventer et sportsligt højt niveau og noget mere ’kæft, trit og retning’ end i Danmark.

”Det er virkelig topspillere, så det bliver en spændende udfordring. Det vigtigste er, at jeg får spilletid og får bidt mig fast på holdet, så skal resten nok komme,” fortæller Katrine Veje.

Flybilletterne er købt, og den 3. juli 2015 tager Katrine Veje over Atlanten til sin nye klub. Med sig har hun sin vilje, sit talent og heldigvis sin kæreste i den første måned, mens det hele lige skal falde på plads.

FAKTA OM KATRINE VEJE

 • Fødested: Fredericia, Danmark
 • Fødselsdato: 19. juni 1991
 • Højde: 1,74 cm
 • Kælenavn: Veje
 • Position: Midtbane
 • Årets talent 2007

KLUBBER

 • Nuværende Brøndby IF, Nummer 11

Seniorhold

 • 2005-2006 Vejle BK, Danmark
 • 2007-2011 Odense Boldklub, Danmark
 • 2011-2013 LdB FC Malmö, Sverige
 • 2014-2015 Brøndby IF, Danmark
 • 2015- Seattle Reign FC, USA

Landshold

 • 2006-2008 Danmark U17, 24 kampe
 • 2007-2009 Danmark U19, 13 kampe
 • 2009- A-landshold, 67 kampe

FAKTA OM DAMALLSVENSKAN OG NWSL

Damallsvenskan

– er navnet på den svenske eliterække for kvinder, der har eksisteret siden 1973. Katrine Veje har løftet mesterskabspokalen i Damallsvenskan to gange for FC Malmö i 2011 og 2013.

National Women´s Soccer League

– er navnet på USA’s eliterække for kvinder. Den fik sin genkomst i 2013 efter en økonomisk konkurs i 2010. Seattle Reign FC vandt det amerikanske mesterskab i 2014.