KATHRINES HJØRNE: Sådan håndterer du nervøsitet inden kamp

0
1616

Du må gerne være spændt før en kamp, men hvis nervøsiteten og de dårlige tanker tager over, kan du ikke levere en god præstation. Du skal undgå at overtænke situationen og i stedet give slip og nyde, at du skal ud og spille. Hvordan, får du gode råd om her:

Af Kathrine Laursen, Performance- & Businesscoach, Laursen Coaching

Kender du til at blive nervøs op til en vigtig kamp? Når vi skal spille en kamp, hvor det er vigtigt, at vi toppræsterer, fører det ofte til nervøsitet. Nogle mærker det mere end andre, og årsagerne kan også være mange – det kan være på grund af egne eller andres forventninger, en frygt for ikke at være god nok eller måske bare fordi, det betyder utrolig meget for dig.

Jeg skelner imellem nervøsitet og spænding; det kan også betragtes som den dårlige nervøsitet og den gode nervøsitet. Den dårlige nervøsitet er når, nervøsiteten tager overhånd og hæmmer eller forringer din præstation – det kan næsten føles som om, at nervøsiteten styrer dig. Den gode nervøsitet er derimod, når du føler dig spændt og måske har sommerfugle i maven – det er egentlig bare et tegn på, at du er klar, og at det, du står overfor, betyder noget for dig. Netop den spænding er optimal at opnå, inden du skal ud at præstere, da du vil være meget mere fri i dit spil.

Nogle gange er det dog nemmere sagt end gjort ikke at lade sig styre af nervøsiteten – og når det føles som om, at nervøsiteten har magten over dig, så er det faktisk dine tanker, der styrer dig. Når der er noget, der betyder meget for os – så som at spille godt i en vigtigt kamp – har mange en tendens til at overtænke situationen og nærmest skabe en indre film omkring alt det, vi frygter, der kan ske i fremtiden.

Du skal kun sammenligne dig med dig selv

Et eksempel kan være, at du op til en kamp forestiller dig, hvordan din modstander er bedre end dig, og at du ikke er god nok. Derefter begynder du måske endda at tænke på, hvilke konsekvenser det kan få for dig og holdet. Og hvad så hvis din modstander er bedre? – det kan ske! Den eneste, du skal sammenligne dig med, er dig selv. Hvad kan du gøre for at blive bedre, end du var i går, og hvad kan du gøre for at imødekomme den spiller, som du skal spille overfor?

Det er helt naturligt, at den første ”åh nej”-tanke dukker op, når du skal noget vigtigt, for du vil jo gerne gøre det godt. Men pas på ikke at tro på alt hvad du tænker og pas på ikke at starte den indre film. Det gør ikke noget godt for dit spil, hvis du skaber en masse skrækscenarier, tværtimod. Og husk på, at 80% af dine bekymringer ALDRIG bliver til virkelighed.

Når tankerne får lov til at fylde så meget er problemet, at vi ikke kan være to steder ad gangen – hverken fysisk eller mentalt er det muligt. Så når du begynder at overtænke situationen, du står i og din film starter, så kan du ikke samtidig være til stede lige nu og her, hvor du rent faktisk kan gøre en forskel for at gøre dit bedste.

Har du tendens til denne form for overtænkning, når du skal toppræstere eller bliver presset? Find frem til hvilket fokus du gerne vil have i stedet for det negative skrækscenarie. Forestil dig, at tankerne ikke nødvendigvis stopper.

Altså tanken ”er jeg mon god nok?” vil sikkert stadig dukke op, men det er i den situation, hvor denne tanke plejer at styre dig, at du med dit nye fokus kan styre tanken og dermed dine følelser i situationen.

For at opnå den optimale spænding før du skal toppræstere er det nødvendigt, at nervøsiteten ikke styrer dig, og at du ikke overtænker situationen. Giv lidt slip og nyd, at du skal ind at spille en vigtig kamp.

Næste gang vil jeg fortælle lidt om, hvordan du kan gå på banen med en vindermentalitet, og hvad det betyder for dig og dit spil.

Kærlig hilsen Kathrine Laursen

Læs mere på laursencoaching.dk