KATHRINES HJØRNE: Frygten for ”hvad andre tænker”

0
952

Tænker du en masse om, hvad andre forventer og tænker om dig? Ja, bruger du så mange tanker, at det går ud over dit spil? Kathrine Laursen giver her gode råd om, hvordan du får styr på andres forventninger til dig

Af Kathrine Laursen, Performance- & Businesscoach, Laursen Coaching

Jeg møder mange sportsfolk, der tænker rigtig meget over, hvad andre mennesker forventer af dem, og hvad andre tænker om dem og deres spil. Har du prøvet at føle dig fanget imellem dine egne ønsker og andres ønsker? Har du nogensinde ligget søvnløs, fordi du troede, andre havde en specifik holdning omkring dig? Nedenfor finder du fem trin til at blive lidt mere specifik omkring disse tanker.

Hvem er ”andre”?
Når vi taler om andre menneskers forventninger til dig, er et vigtigt spørgsmål: hvem erandre? Vær specifik! Er det nogen, du kender, eller er det ikke nogen, du kender? Er det en eller flere personer? Når du er blevet specifik, er det tid til at være ærlig. Er din bekymring reel, eller er det en historie eller et skrækscenarie, som du har opdigtet i dine tanker? Jeg oplever sjældent, at de mennesker, som virkelig holder af os, går mere op i opfyldte forventninger, end om vi er glade og har det godt. Samtidig synes jeg, at livet er for kort til at lade dig stoppe af forventninger fra nogen, som du slet ikke kender. Jeg tror, at du er enig.

Hvad forventer de?
Hvad er det, at de her mennesker forventer af dig? At du skal gøre eller være noget bestemt? Lav en liste over hvem disseandre er, samt hvad du mener, de forventer af dig. Gennemgå nu listen og kig på de enkelte personer og forventninger. Hvordan ved du, at det er aktuelt og sandt? Er det noget, folk har fortalt dig, eller antager du blot, at andre mennesker forventer noget bestemt? Hvis du blot antager, at du ved det, så kan det mange gange være en hjælp at spørge direkte, om den tanke du har er virkelighed eller reelt bare noget, du har skabt i dine tanker.

Og hvad så hvis du ikke lever op til det?
Hvad enten du med sikkerhed ved, at der er reelle forventninger til dig, eller om du blot antager det, så ligger en stor del af den følelsesmæssige forløsning ofte under dette trin. For hvad er det, der vil ske, hvis du ikke lever op til andres forventninger? Hvorfor ønsker du at undgå dette? Og hvorfor er det lige, at det er vigtigere at leve op til andres forventninger end til dine egne? Tænk dig godt om, mærk efter i din krop, og forsøg at se på det med andre og nye øjne.

Frygten for ”hvad andre tænker”
Frygten for hvad andre tænker om os er blandt de tre overordnede former for frygt. Vi tør ikke at være unikke, anderledes, stikke hovedet ud fra mængden, eller være rigtig dygtige. Det der sker er, at vi frygter andre menneskers dom. Vi frygter, hvad andre tænker om os. Måske måler du dig hele tiden med andre – du frygter, hvad de tænker om dig, og du spejler dig hele tiden for at se, om du er okay i forhold til andre. Hvordan kommer din frygt til udtryk? Hvad er det, du er bange for?

Hvad vil DU?
Hvad er dine forventninger? Har du nået at overveje det, eller har du brugt al din tid og energi på andres forventninger til dig? Når du fokuserer på, hvad andre mennesker tænker om dig og det du laver, så er der stor risiko for at du glemmer at mærke efter, hvad du selv synes. Du glemmer simpelthen at fokusere på, hvad du selv gerne vil. Når det sker, får andre mennesker en stor magt over dig – både i forhold til dine handlinger, følelser og tanker.

Når du kender til dine egne forventninger, er det nemmere at acceptere og/eller ignorere, hvad andre forventer. Men når du ikke selv har en målstreg, er der stor risiko for, at den bliver defineret og bestemt af andre. Dit største ansvar er dig selv, og hvis du bruger al din tid på andres tanker og forventninger, er det sværere at fokusere på dine egne. Tag ansvar for dig selv allerede i dag. Hvad vil du gerne? Hvad er dine drømme? Dine mål? Dine forventninger?