KATHRINES HJØRNE: Overtænker du?

0
723

Har frygten for at fejle, når du spiller, overtaget styringen hos dig? Du skal lære at vende tankerne, så du kan fokusere på det du gerne vil opnå, fremfor det du gerne vil undgå

Af Kathrine Laursen, Performance- & Businesscoach, Laursen Coaching

Kender du til at overtænke? Du overtænker endda, at du overtænker? Måske du bekymrer dig op til en kamp eller bliver ved med at tænke på en fejl, som du har begået, eller måske du hele tiden tænker på, at du virkelig skal spille op til dit bedste. Hvad enten du bliver fanget i den ene eller anden ”film”, så er det som regel fordi, det er noget, der betyder meget for dig.

Det er faktisk lidt som en film. Du får tanken ”åh, det var en kæmpe fejl” – den tanke er ikke nødvendigvis et problem, men kan blot være en observation. Det kan selvfølgelig også være, at du stiller så høje krav til dig selv, at det slet ikke er en kæmpe fejl?

Lad os tage udgangspunkt i, at de fleste tilskuere vil være enige med dig i, at det kunne du have gjort bedre. Så er det helt normalt, at du selv kan se, at det er en stor fejl – og det er ikke et problem, det er tværtimod her potentialet opstår, da det giver dig muligheden for at lære og udvikle dig. Men ofte sker der desværre det, at vi trykker ”play” på en knap, og så starter filmen med titlen ”Åh, det var en kæmpe fejl..”:

”… og fordi jeg har lavet den fejl, tænker de andre sikkert en masse om mig. Min træner synes måske ikke, at jeg er god nok. Jeg må under ingen omstændigheder begå den fejl en gang til – det er virkelig vigtigt, at jeg ikke fejler igen. Det er faktisk så vigtigt, at jeg ikke fejler, at jeg hellere må slippe bolden, så snart jeg får den. Måske jeg helt skal undgå at få bolden – de andre er nok også bedre.”

Sådan kan vi blive ved i meget lang tid og i mange forskellige sammenhænge! Dette er blot et eksempel på, hvordan vores tanker skaber en masse skrækscenarier. For det du vel egentlig gerne vil er at spille godt og præstere – som du ved, at du godt kan. Vidste du, at når du får alle de negative tanker, forsøger de faktisk at motivere dig?

Det bliver dog en misforstået hjælp, da vi oftest spiller bedst, når vi tænker på det, vi gerne vil opnå i stedet for det, vi gerne vil undgå. I dette tilfælde vil du gerne undgå at fejle – og hvis du ikke vil fejle, hvad vil du så? At spille godt måske? Du vil se mange flere muligheder på banen og få et større overblik, når du formår at vende dine tanker og se potentialet.

1) Første skridt.. at blive opmærksom på, hvornår dine tanker begynder at styre dig.

2) Næste skridt.. at vende tankerne til det positive og så handler det om træning, træning og atter træning.

Kan du blive mere målrettet og fokuseret ved at vende dine tanker og dermed se dit eget potentiale?