KATHRINES HJØRNE: Gør en dårlig fodbolddag til en succes-dag

0
1164

Har du prøvet at ha’ en rigtig off-dag? Læs her, hvordan du kan træne dig op til at gøre de dårlige dage til gode dage

Af Kathrine Laursen, Performance- & Businesscoach, Laursen Coaching

Kender du til at have en off-dag? Sådan en dag, hvor du inden kampstart kan mærke, at du ikke er helt klar – eller hvor du bare ikke kommer helt op i gear til kamp eller træning? Det gør jeg! Jeg har prøvet at spille en hel kamp med følelsen af at kunne mere, end jeg ydede – og alligevel kom jeg aldrig helt i gang. Det er frustrerende!

Til gengæld er der ikke noget bedre end at vågne på en kampdag og have friske ben og en mentalitet, der er klar til at ofre alt. Men hvorfor kan vi ikke bare altid vågne med den følelse? … Årsagerne kan være mange og er ofte individuelle. Jeg vil nu introducere dig til et værktøj, du kan anvende for at komme i den tilstand, hvor du spiller bedst – der, hvor du støtter dig selv bedst i at opnå succes.
Succescirklen

Vi skal lave to cirkler – en, der beskriver din tilstand, når du har en dårlig dag og en, der beskriver din tilstand, når du har en god dag. Vi ser først på tre områder: fysiologi, sprog og fokus, der sammen påvirker og spiller en stor rolle for, hvordan du præsterer.

Hvis du har en dårlig dag, hænger du måske lidt med kroppen, kigger ned i græsset og holder dig lidt tilbage samtidig med, at du måske ikke kommunikerer så meget til dine medspillere, som du ellers ville. Det, du fortæller dig selv, er negativt – både om dine egne evner og situationen.

Når du derimod har en god dag, er du højest sandsynligt mere oprejst, du smiler og jubler mere samtidig med, at du også verbalt støtter dine holdkammerater – alt imens du selv tror på, at du gør det godt.

Sammenhængen giver meget god mening, ikke? Og det er også forholdsvist simpelt? Netop derfor er det ærgerligt, at der ikke er flere spillere, der bruger dette værktøj. Hvis du har lyst til at komme et skridt nærmere det at opnå et stabilt topniveau og et højt bundniveau, så kan du starte med at lave denne øvelse:

  1. Tænk tilbage på sidste gang, du spillede en dårlig kamp – find en specifik situation. Beskriv så følgende:
  2. Hvad gjorde du rent fysisk? Beskriv hvordan din krop var og din måde at bære dig selv på – hvordan ville andre sige, at du gjorde med din fysik?
  3. Hvordan kommunikerer du til andre? Hvad siger du, og hvad beskriver dit sprog?
  4. Hvad tror du på om dig selv, de andre og hele situationen?
  5. Tænk tilbage på sidste gang, du spillede en rigtig god kamp – find en specifik situation. Beskriv så følgende:
  6. Hvad gjorde du rent fysisk? Beskriv hvordan din krop var og din måde at bære dig selv på – hvordan ville andre sige, at du gjorde med din fysik?
  7. Hvordan kommunikerer du til andre? Hvad siger du, og hvad beskriver dit sprog?
  8. Hvad tror du på om dig selv, de andre og hele situationen?

Nu gælder det om to ting. Det første er, at du nu er mere bevidst om dit reaktionsmønster, når du har en dårlig fodbolddag – hvordan kan du undgå, at dette sker? Hvornår på dagen starter det? Lav en plan, der støtter dig i at opnå den gode tilstand i stedet. Måske du skal prøve dig lidt frem – det er svært at sige, hvad der virker for netop dig.

Dette leder mig til næste skridt. For du kender nu også din tilstand, når du spiller rigtig godt. Hvad kendetegner de dage – gør du noget specielt, tænker du noget specielt? Begynd at træn dig selv til at bruge din succescirkel til træning, på din uddannelse eller hvor end du bevæger dig hen. Det handler om at vænne dig selv til automatisk at bruge din fysiologi, dit sprog og dit fokus til at opnå succes.

God fornøjelse!