Linnéa spiller med drengene på Barcelona Training Academy

0
2403

Linnéa Borbye er ikke som alle andre 15-årige fodboldpiger. Hun er nemlig den eneste pige på et ellers rent drengehold under Barcelona Training Academy. Fodboldakademiet ligger ved Top Danmark Hallen i Ballerup, og det er her Linnéa møder op fire gange om ugen:

Af Solveig Valbjørn

“Det hele startede med at jeg var på en FC Barcelona fodboldcamp i Danmark, hvor nogle trænere fra Barcelona inviterede mig ned til en fodboldcamp i Barcelona sammen med 50 andre danske drenge og det ville jeg selvfølgelig gerne. Det gik rigtigt godt og derfor blev jeg spurgt om jeg ville starte på akademiet i Danmark. Jeg manglede i forvejen modstand i min egen klub og derfor tænkte jeg, at det var det en rigtig god mulighed for at udvikle mig. Så det sagde jeg ja til,” fortæller hun.

Fodboldakademiets træning er baseret på storklubben FC Barcelonas grundlæggende fodboldfilosofi, hvor spillernes udvikling på fodboldbanen går hånd i hånd med spillernes menneskelige udvikling. Dette er noget Linnéa kun ser som en positiv ting:

“Vi følger Barcelonas principper, så vi må ikke træne mere end tre gange om ugen og spille en kamp i weekenden, og så må vi heller ikke styrketræne med vægte. Til gengæld skal træningen være mere intensiv, og det kan jeg virkelig også mærke i benene dagen efter. Og så bruger vi også rigtig meget tid på at spille possession-spil og “tiki taka” som man kender det fra Barcelona. Det gør at man ikke hele tiden skal sparke lange bolde og løbe frem, men i stedet forsøge på at spille den rundt gennem midten. Det kan jeg rigtigt godt lide.”

barcelona-academy-3

Om at være den eneste pige

Linnéa har tidligere spillet på et pigehold i Sundby Boldklub, og på nuværende tidspunkt er hun også en del af truppen på det danske U16-landshold. Derfor kan hun tydeligt mærke forskel mellem at spille med drengene og med pigerne:

“Jeg er blevet meget mere fysisk stærk og så tænker jeg også hurtigere fordi at spillet går hurtigere med drengene end det gør med pigerne. Når jeg spiller med pigerne er det hele mere socialt, og så er der forskel når jeg laver fejl på banen – drengene bliver sure, mens pigerne bare spiller videre.”

Linnéa fortæller at hun indimellem savner at spille på et hold udelukkende bestående af piger på grund af det sociale aspekt. Hun er rigtig gode venner med alle hendes holdkammerater, men hun klæder selvfølgelig om i sit helt eget omklædningsrum ved siden drengenes, men ifølge Linnéa er der ingen tvivl om, at det er det hele værd:

“I starten var jeg lidt usikker på om jeg havde truffet den rigtige beslutning, men nu ved jeg at det var det rigtige valg, fordi jeg får så meget ud træningen, og så er det jo fodbolden jeg er kommet for.”

Der er ingen tvivl om at ambitionerne er høje hos det unge talent. Linnéa kan spille alle de offensive pladser, men foretrækker kanten for her kan hun især udfordre modstanderen ved hjælp af hendes hurtighed. Modstanderne er altid andre drengehold, og dertil har Linnéa en klar strategi:

“Til hver kamp kigger drengene rigtig meget under opvarmningen og fniser, men når vi så går i gang er jeg hurtig til at lave nogle gode tacklinger og rive lidt for meget så de hurtigt får respekt for mig som fodboldspiller. De fleste er ikke så glade for at spille over for mig fordi de er bange for at få en tunnel eller blive sat af, så når det så sker så synes jeg det er ret sjovt.”

barcelona-academy-1

Linnéa kan ikke spille på akademiet for evigt. Til sommer skal hun højst sandsynligt skifte til et pigehold, og hun drømmer om en professionel karriere i udlandet – og specielt i FC Barcelona. Derfor ser hun også de udfordringer der indimellem følger med dét at være den eneste pige mellem en masse drenge som et led i hendes erfaring:

“Selvfølgelig oplever jeg engang imellem at møde nogle respektløse drenge, eller nogle på sidelinjen der siger nogle upassende ting og en sjældent gang en der kommer i en grov tackling. Men det gør mig ikke så meget, for det hører jo med og det er bare med til at forberede mig endnu mere på at blive professionel.”

barcelona-academy-2

Anvendte billeder er enten private fotos eller taget af fotograf Sergio F. Pratdesaba