16-årige Sofie har skrevet kontrakt med Brøndby

0
2448

Sofie Svava fra Lyngby er kun 16 år, men hun har allerede skrevet under på sin første professionelle aftale. Brøndby har tilbudt Sofie en 1,5 årig kontrakt – og det sagde hun ja tak til i midten i december. Kontrakten er dog ikke kommet op at stå uden de utallige timer på træningsbanen, som Sofie har brugt for at nå op på det niveau hun er på i dag. Heldigvis har det hårde arbejde har ikke været noget problem for det unge talent – for hun elsker bare at spille fodbold

Af Andrea Signe Trolle

Syv træningspas, to gange styrketræning, én kamp og så selvtræning ved siden af. Sådan ser en almindelig uge ud for 16-årige Sofie Svava fra Hørsholm, der til daglig går på Københavns Idrætsefterskole, kies. Søndag den 11. december kom afkastet af de mange timer på træningsbanen, da Sofie kunne sætte sin underskrift på det papir, som har sikret hende en professionel kontrakt med Brøndby for de kommende 18 måneder:

”Det bliver totalt fedt at prøve og spille sammen med nogle af de bedste i Danmark. Det er min gamle klub, da jeg tidligere har spillet i Brøndby, som U12 og U17 spiller. Jeg kender derfor omgivelserne og en del af spillerne derude. Jeg har altid været rigtig glad for Brøndby og derfor bliver det rigtig spændende at spille professionelt derude.”

Sofie har allerede en del erfaring fra 3F-ligaen. Hun skifter fra BSF, hvor hun har spillet det seneste år på deres 3F-hold. Nu ser Sofie frem til at spille sammen med sine tidligere modstandere, og det er hun ikke i tvivl om bliver godt for hendes udvikling:

”Jeg tror Brøndby har valgt mig på grund af mit offensive spil. Jeg er en hurtig spiller, som er god i é mod én situationer, og så er jeg desuden venstrebenet, hvilket også er en af mine store styrker. Jeg håber selvfølgelig, at Brøndby kan udvikle mig endnu mere. Skiftet skal gerne betyde, at jeg bliver en endnu bedre fodboldspiller.”

Sofie Svava og U17-landsholdet.
Sofie Svava og U19-landsholdet.

”Jeg kan simpelthen ikke få for meget”

Til daglig går Sofie i 10. Klasse på Københavns Idrætsefterskole, kies, hvor hun har tre ugentlige træningspas på skolen. Hun er derfor omgivet af andre fodboldspillere hver eneste dag, hvilket Sofie kun er glad for:

”Jeg bliver ofte spurgt om al den fodbold aldrig bliver for meget. Men til det kan jeg kun svare, at det har jeg i hvert fald ikke oplevet. Jeg elsker bare at spille og jeg kan simpelthen ikke få for meget fodbold. For eksempel så træner jeg ikke om onsdagen, men så går jeg alligevel ud og spiller med mine drengevenner – fordi jeg simpelthen bare elsker det”.

På trods af sin unge alder så er Sofie også en del af det danske U19-landshold og skal til marts til La Manga i Spanien og kæmpe for de rødhvide farver til 2. Runde af EM-kvalifikationen.

”Jeg spiller på U19-landsholdet på trods af min årgang er U17. Men selvom det er med årgangen ældre, så går det rigtig godt. Jeg er i hvert fald startet inde hver gang som venstre kant eller wingback. Jeg har spillet med på alle ungdomslandsholdene og så er det selvfølgelig mit mål, at jeg en dag når hele vejen til A-landsholdet”.

Sofie i en U17 DM-kamp i foråret 2015 for B93.
Sofie i en U17 DM-kamp for B93 mod Brøndby i foråret 2015.

Når Sofies efterskoleophold er slut vil hun gerne fortsætte på Falkonergårdens Gymnasium på deres HF Team Danmark-afdeling, så hun fortsat kan have et stort fokus på fodbolden ved siden af sin skolegang. Ved hjælp af Team Danmark-ordningen, kan hun nemlig tage en HF -uddannelse på 3 år i stedet for 2 år, og på den måde have mere tid til sin sport og blandt andet have indlagt morgentræning som en fast del af skemaet. Når Sofie engang er færdig med sin uddannelse, håber hun at fodbolden bliver hendes karrieregang:

”Det er min store drøm, at jeg i fremtiden kan leve af at spille fodbold. Jeg vil rigtig gerne til udlandet og spille i en af de store klubber, men jeg tager et halvt år af gangen og nu ser jeg frem til at spille professionelt i Brøndby.”

Sofie har tidligere spillet i Brøndby.
Sofie har tidligere spillet i Brøndby.