Katrine kæmper hårdt med U19-landsholdet, 3F-liga og 3.G

0
2113

U19-landsholdet, 3F-liga og 3.g. De tre ting er ikke altid lige nemme at kombinere. Men det lykkes for Katrine Svane Jacobsen, der til daglig vogter målet på 3F-holdet i skovbakken og er førstemålmand for U19-landsholdet. FODBOLD FOR PIGER har snakket med det ambitiøse malmåndstalent. Læs interviewet her:

Af Andrea SIgne Trolle

Katrine fra Viborg har spillet 3F-liga siden februar sidste år. Dengang tog hun en stor beslutning og skiftede til Skovbakken, fordi der var en ledig målmandsplads på 3F-holdet i Skovbakken. Det har betydet en times transporttid til fire ugentlige træningspas, men det har været det hele værd, fortæller Katrine:

”Jeg er simpelthen så glad for mit 3F-liv i Skovbakken. Det er træning på et meget højt niveau og miljøet er meget professionelt og så er kampene i 3F så fede og udfordrende. På den lange bane drømmer om at komme ud og spille i andre lande i Europa. Jeg vil rigtig gerne opleve fodboldkulturen andre steder end i Danmark og forhåbentlig også komme ind omkring A-landsholdet. Om ikke andet, så vil jeg rigtig gerne ind over U23-landsholdet når jeg bliver færdig på U19.”

Katrine er uden tvivl en målrettet spiller med store visioner om sin fremtidige fodboldkarriere og der er ingen tvivl om, at hun allerede er nået langt i processen. Som førstemålmand på U19-landsholdet og 3F-ligaens nummer 4, så er Katrine selvfølgelig en målmand på et meget højt niveau. Katrine er meget beskeden omkring sit talent, men der er dog alligevel forskellige områder, som hun påpeger som hendes styrker:

”Min styrke er blandt andet, at jeg er ret høj i forhold til mange andre. Jeg er derfor rimelig stærk på indlæg og de høje bolde, der kommer mod målet. Ellers synes jeg, at jeg har en rigtig god kommunikation med bagkæden, og derfor vi rigtig gode til at hjælpe hinanden. De to midterforsvarsspillere på U19 landsholdet har jeg spillet sammen med siden U16 og derfor er vi også rigtig stærke i bagkæden der. Jeg arbejder på at forbedre mit spil med fødderne og blive endnu bedre på modstandernes indlæg end jeg er nu. Men det vigtige er, at jeg hele tiden bygger på mine færdigheder, så jeg hele tiden udvikler mig”

Foto: Foto Hansen 

Lær af fejlene

At være målmand i 3F-ligaen kan byde på både op- og nedture. I weekenden tabte Skovbakken 4-0 til topholdet Brøndby, og som målmand kan det godt være svært at acceptere, når målene ryger ind bag sig. Men det har Katrine lært at acceptere:

”Det er vilkårene, at jeg ikke har en bag mig til at redde mig hvis jeg laver en fejl. Men med tiden har jeg lært at komme videre fra de fejl, jeg laver i kampene. For de kan ikke undgås helt. Det er vigtigt hele tiden at tænke fremad. Hvis der er gået mange mål ind i en kamp, så er det vigtigt for mig at få snakket med min træner om, hvad jeg kunne have gjort anderledes. Så kan jeg i stedet bruge mine fejl til at blive bedre til næste kamp.”

Katrine påpeger, at der ikke er nogen tvivl om, at der er en risiko forbundet ved at være målmand på højt niveau. For i modsætning til markspillere, så kan målmænd ikke skifte mellem positionerne, hvis en medspiller vinder pladsen:  

”Alle målmand er selvfølgelig lidt udsatte. Hvis man havner i en situation, hvor man ikke længere er førstevalg, så er det på bænken man havner. Nu har jeg heldigvis været så heldig, at jeg både har været førstemålmand i Skovbakken, Viborg og på diverse landshold, så derfor har jeg har fået mulighederne der har kunnet udvikle mig. Men jeg tror, at det vigtigste for en målmand er at søge de klubber, hvor spilletid er realistisk. Det er jo på grund af kampene, at man gider at bruge så lang tid på transport og træning”

Student til sommer

De fleste 3.g’ere i Danmark har deres primære fokus på den kommende eksamensperiode, der til sommer resulterer i, at de får sat deres studenterhue på hovedet. Men ved siden af den stressede eksamensperiode har Katrine også et 3F-slutspil og landsholdssamlinger, som hun også skal finde tid til – og det er ikke altid lige nemt:

”Det bliver helt klart en udfordrende periode jeg er på vej ind i med både slutspil og de afsluttende eksamener, men jeg har hele tiden haft det udgangspunkt, at jeg ikke ville bruge mere tid end højst nødvendigt på gymnasiet. Der er heller ikke en decideret Team Danmark klasse på min skole, så hvis jeg havde taget den over 4 år, så havde jeg været den eneste fra min klasse, der ikke ville blive færdig til sommer. Men selvom det meste af min tid går på fodbold, lektier og afleveringer, så har jeg selvfølgelig også tid til at være sammen med mine veninder og familie”

Katrine lægger ikke skjul på, at de mange ugentlige træningspas og kamp har kostet hende en del socialt i hendes gymnasietid. Men i modsætning til mange andre på Katrines alder, så har hun fået en masse andre oplevelser med sig gennem årene:

”Der er mange ting, som jeg må sige fra til. Jeg har for eksempel ikke været med på en eneste studietur i min gymnasietid, fordi det altid er faldet sammen med en landsholdssamling. Men det har bare været en nødvendig prioritering fra min side af, og så har jeg jo også fået en masse fede ture med landsholdet. Der er derfor ingen tvivl om, at jeg har mistet lidt socialt ved at bruge så meget tid på fodbold. Men jeg vinder så meget i den anden ende, fordi jeg har fået så mange fede venskaber og oplevelser i forbindelse med fodbolden, som dem fra min klasse ikke får.”

Afslutningsvist har Katrine et godt råd til andre unge piger, der en gang imellem ærgrer sig over, at de endnu engang må sige nej til et socialt arrangement, fordi der igen står fodbold i kalenderen:

”Jeg vil anbefale andre i min situation, at de skal huske på hvorfor det er de spiller fodbold. Det er jo fordi man elsker sporten. Så derfor er det vigtigt at tænke på alle ting og andre oplevelser, som alle ens andre ikke får. De er måske endnu vigtigere end de andre ting, som man er nødt til at sige nej til.”