Sådan tackler du nervøsiteten før kamp

0
2770

Dette er anden del af FODBOLD FOR PIGERs artikelserie, der handler om hvordan man kan optimere sin træning og præstation i kamp. I denne uge har vi fokus på den mentale del, så hvis du indimellem føler at du bliver nervøs op til en kamp, så læs med her, hvor sportspsykologisk konsulent Janne Mortensen giver gode råd til, hvordan du tackler din nervøsitet:

Af Solveig Valbjørn

Kender du til at blive nervøs op til en vigtig kamp? En vigtig kamp, hvor toppræstation er vigtigt kan føre til nervøsitet. Nogle mærker det mere end andre, og årsagerne kan også være mange – det kan være på grund af egne eller andres forventninger, en frygt for ikke at være god nok eller at din præstation betyder utrolig meget for dig.

Sportspsykologisk konsulent Janne Mortensen møder ofte denne problematik i sit arbejde med eliteatleter gennem virksomheden mentalmotion.dk og i sin tilknytning til U16-pigelandsholdet. Og ifølge Janne, så er det en naturlig del af at være sportsudøver:

“Det er vigtigt at huske på at nervøsitet er en naturlig del af din oplevelse, når noget er vigtigt for dig. På nøjagtig samme måde som frustration, hvis det ikke går som du forventer, eller frygten for at fejle. Følelser er ikke noget vi kan fjerne, men vi kan lære at registrere det er sådan vi har det i situationen, og derfra tage en aktiv beslutning om hvad man vil gøre. Altså handle.”

Janne Mortensen kommer derfor med gode råd til dig, som vil tackle nervøsiteten:

“Indenfor mentaltræning har man tidligere arbejdet med at få nervøsiteten til at forsvinde eller dulme den, men det kan være svært – for ikke at sige umuligt i langt de fleste tilfælde. I hvert fald kræver det en hulens masse energi som du ikke har, når du er under pres. Så i stedet for at forsøge at bekæmpe nervøsiteten eller andre følelser, skal du arbejde på at lære at registrere når følelsen opstår, acceptere den som en del af din præstation, og derefter rette opmærksomheden hen på noget du selv vælger. Du kan altså træne dig selv til at rette din opmærksom mod noget andet end dine følelser, når du er under pres. Du kan for eksempel fokusere på åndedrættet,” fortæller Janne og tilføjer:

“Jeg anbefaler mine atleter at downloade appen headspace – den giver dig en grundig træning i din bevidsthed og evnen til at registrere, og derefter vende din opmærksomhed på noget, du selv vælger.”

Følg med i næste del af artikelserien, som handler om hvordan du kan kan undgå at lade dig påvirke af de omstændigheder der gør dig vred på banen.