FC Nordsjælland skød ambitiøs pigesatsning i gang med nytårskur

0
1931

FC Nordsjælland vil være en af landets førende kvindeklubber. Målet er at spille Champions League i 2023 – og allerede til sommer satser klubben på at få licens til Danmarks bedste U18-række. FODBOLD FOR PIGER var med, da FC Nordsjælland mandag satte officielt gang i træningen for U16-, U18- og seniorafdelingen med en nytårskur

Tekst & foto: Steen Trolle

” Vi glæder os rigtig meget til at følge jer. Det er en stor aften for os her i klubben”.

Sådan lød velkomsten til cirka 60 piger, da FC Nordsjælland mandag aften officielt startede træningen for U16-, U18- og Seniorkvinder i den ambitiøse superligaklub, som i efteråret meddelte, at den nu satser på at blive en af landets førende kvindeklubber.

Manden bag ordene var Kasper Hjulmand. Han er til daglig cheftræner for superligaholdet i FC Nordsjælland, som lige nu er nummer tre i superligaen. Men mandag aften var det kvinde- og ikke mandefodbold, der havde trukket Hjulmand til Right To Dream Park, FC Nordsjællands hjemmebane i Farum. Cheftræneren var nemlig mødt frem for at byde velkommen til de mange piger, som de seneste uger har meldt sig under fanerne i FC Nordsjælland.

”Jeg glæder mig til at se, hvordan det vokser. Der vil også komme nogle bump på vejen – det har der også været for os – men så længe vi kæmper sammen, så bliver skal det nok blive rigtig godt,” lød det i en lille peptalk fra Hjulmand, inden pigerne gik i gang med træningen på kunstgræsset på Right To Dream Park.

Christian Taylor, Head of Womens Football i FC Nordsjælland, var blandt talerne.

Vindere på og udenfor banen

At der er tale om en ambitiøs satsning, var ingen af de tilstedeværende i tvivl om. Træningen startede klokken 19, men halvanden time før var der inviteret til nytårskur i stadions store loungeområde med udsigt over Right To Dream Park.

Her blev de mange spillere, forældre, klubfolk og andre interesserede budt velkommen af klubbens ledelse. Og mens der var musik fra et orkester fra Ghana, hvor FC Nordsjællands engelske ejer, Right to Dream, driver et fodboldakademi, blev der budt på lækkerier, sodavand, champagne og kransekage.

FC Nordsjællands direktør Søren Kristensen var en af talerne. Han fortalte lidt om den filosofi, som pigerne nu bliver en del af.

En filosofi, som ikke kun handler om at vinde fodboldkampe.

”Vi vil skabe vindere både på og uden for banen. Og vi vil give noget tilbage til lokalsamfundet. Det er et mantra for os. For hvis vi skal have opfyldt vores drømme, så skal vi også hjælpe andre med at få opfyldt deres drømme,” sagde direktøren og fortalte både om den ”character training”, som pigerne også vil få – en form for dannelses-undervisning, som skal ruste pigerne til at blive gode samfundsborgere – og om det velgørenhedsprojekt, som de også skal lave i løbet af året. Et projekt som på drengesiden f.eks. har handlet om at indsamle tøj til Ghana.

To af drengespillerne fra FC Nordsjællands akademi bøder pigerne velkommen. De to kommer fra FC Nordsjællands søsterakademi i Ghana.

Går efter U18 DM-licens i 2018-2019

Men først og fremmest handler det om fodbold. Og her er ambitionerne store. FC Nordsjælland har en målsætning om komme i 3F Ligaen fra 2019 og spille med om mesterskabet fra 2022. Den plan kræver, at klubben allerede fra sommer får sit U18-hold med i DM-ligaen. Derfor er der de seneste måneder blevet arbejdet hårdt på at samle en U16- og U18-trup, som lever op til licenskravene. Kragv der bl.a. handler om, at klubben skal have spillere i og omkring ungdomslandsholdene.

”Vi har nu seks U16-spillere og tre-fire U18-spillere, der er inde omkring DBU. Så jeg synes vi er godt stillet,” siger Christian Taylor, Head of Womens Football i FC Nordsjælland.

Han kan pt. glæde sig over, at FC Nordsjælland / Farum Boldklub har en spiller med på henholdsvis U16- og U17-landsholdets ture i februar. Det drejer sig om den tidligere Ølstykke- og Hillerød-spiller Sofie Tranholm, der er udtaget til U16-landsholdet, og den tidligere Brøndby-spiller Laura Juul, der er udtaget til U17-landsholdet.

Den første træning er i gang.

Træningskampe mod svenske og jyske elitehold

Men inden FC Nordsjælland – måske – får U18 DM-licens til sommer, skal den nye U18 Elite-trup gennem et forår, hvor holdet stiller op for moderklubben Farum Boldklub i U18 Pige Mester, den tredje bedste række. Christian Taylor er dog ikke bange for, at det nye, stærke hold med U16- og U17-landsholdsspillere får svært ved at holde sig skarpe, når de kun skal spille i den tredje bedste række.

”Vi vil fastholde og gerne løfte pigernes niveau yderligere i foråret. Det vil vi gøre via træning og så har vi lavet aftaler med svenske klubber og med jyske U18 DM-klubber om træningskampe. Desuden er både U16- og U18-holdet inviteret til et elitestævne i foråret, og til sommer skal de henholdsvis Dana Cup og Gothia Cup,” siger Christian Taylor, som også kan fortælle, at akademispillerne fra Right To Dreams akademi i Ghana kommer til Danmark til sommer, hvor de skal træne og spille sammen med FC Nordsjællands piger.

”Så det bliver en kort sommerferie for pigerne,” konstaterer Christian Taylor med et smil.

U16, U18 og seniorholdet samlet til den første officielle træning. Holdene består af en blanding af spillere fra Farum Boldklub og nye spillere fra andre klubber i hele hovedstadsområdet.

Et orkester fra Ghana sørgede for musikken.